Neljä huomiota: Kaivosten stressitesteissä parannettavaa

Leo-Stranius-kaivoshommissaYmpäristöministeriö julkisti (10.2.2014) kaivosten stressitekstien tulokset. Kommentoin asiaa tuoreeltaan myös MTV3 uutisille.

Mielestäni on hienoa, että selvitys on saatu tehtyä. On myös ilahduttavaa, että mitään vakavaa ei stressitesteissä ilmennyt.

Tuloksia arvioineen asiantuntijaryhmän mukaan kaivoksilla on eniten kehitettävää vesien hallinnassa.

Ohessa on neljä huomiota nyt julkaistuista tuloksista.

1. Ongelmana on, että raportti käsittelee vain harvinaisia poikkeustilanteita. Kaivosten merkittävimmät ympäristöongelmat liittyvät kuitenkin niiden normaalitoimintaan. Esimerkiksi Talvivaaran kaivos päästää jätevettä ympärillä oleviin vesistöihin perustoimintansa myötä moninkertaisesti vaikka Kipsisakka-altaan vuotoon verrattuna.

2. Stressitestit perustuvat toiminnanharjoittajille lähetettyihin kyselyihin ja niistä saatuihin vastauksiin. Selvitys olisi uskottavampi, jos se perustuisi kolmannen osapuolen ulkopuolisiin tarkastuksiin. On vaikea kuvitella, että toiminnanharjoittaja itse vastaa täysin objektiivisesti oman toiminnan mahdollisiin puutteisiin.

3. Stressitestissä on mukana vain noin puolet Suomen kaivoksista. Olisi tietysti ollut hyvä, että mukana olisi ollut kaikki kaivokset. Resurssit ovat kuitenkin toki rajalliset. Jatkossa olisi kuitenkin hyvä, että kaikki kaivokset tulisivat stressitestien piiriin.

4. Suositukset olisivat voineet olla jämäkämpiä. On hyvä, että esimerkiksi kaivoksen jätteisiin ja toiminnan lopettamiseen liittyvien vakuuksien riittämättömyyteen kiinnitetään huomiota. Olisin itse kuitenkin toivonut, että lupa- ja valvontakeinoihin olisi esitetty jämäkämpiä toimia. Esimerkiksi ongelmatapauksissa kaivokset pitäisi saada nopeammin suljettua. Talvivaaran kaivos on hyvä esimerkki siitä, miten hampaattomia viranomaiset tosi paikan tullen ovat.

Mitä mieltä itse olet? Onko Suomessa tehtävä kaivostoiminta ympäristön kannalta kestävällä pohjalla?

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Neljä huomiota: Kaivosten stressitesteissä parannettavaa”

  1. Yksi vakava puute on, että uraanista ja sen tytärnuklideista ei puhuta. Kaikki Suomen kaivokset on perustettu vanhan kaivoslain mukaan, jossa alle 10 mg/kg uraania malmissa ei tarvinnut huomioida YVA:ssa mitenkään. Vaikka Talvivaarassa on uraania eniten Suomessa, niin aihetta ei ole käsitelty! Ja Black Smith instituutin mukaan ainakin 80% radioaktiivisuudesta jää alueen lietteisiin (joita ei tuossa mittakaavassa voi padota loputtomiin, eli radioaktiivisia valumia ja pölyä lähtee liikkeelle ravintoketjuun).

    Olen biokemistinä asiasta hyvin huolissani, joten kirjoitin asiasta juuri blogiinikin: http://tutkiihutkiitunturissa.wordpress.com/2014/02/07/likaammeko-puhtaat-vesistomme-radioaktiivisin-yhdistein/

    Vastaa

Jätä kommentti