10 vinkkiä: Miten lisätä vaikuttavuutta?

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläYksi tapa muuttaa maailmaa on toimia, kuten Greenpeacen aktivisti Sini Saarela.

Maailman muuttamisen ja vaikuttamisen perusta on se, että sinulla on elämää suurempi tarkoitus, visio siitä, miten maailmaa tulee muuttaa ja kyky toimia.

Koska harvalla meistä on kuitenkaan mahdollisuutta lähteä jäämerelle osoittamaan mieltä, on ohessa ehkä paremmin meille kaikille sopivia konkreettisia vinkkejä oman vaikuttavuuden lisäämiseksi.

10 vinkkiä vaikuttavuuden lisäämiseksi

1. Ole aktiivinen. Asioita ei voi muuttaa jatkamalla samaan vanhaan malliin. Aktiivisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kokeilee uusia asioita, luo uusia verkostoja ja yhteyksiä sekä tapaa paljon uusia ihmisiä.

2. Kuuntele huolella. Ennen kuin puhuu, kannattaa kuunnella, mitä muilla on sanottavaa. Ole läsnä tilanteessa ja pyri kuuntelemaan ymmärtääksesi, älä keskeyttääksesi. Kuuntelemalla kerää tietoa ja oppii uutta sekä luo luottamusta. Erityisesti kannattaa kuunnella niitä ihmisiä, jotka ovat itselle vieraita tai ajattelevat eri tavoin.

3. Ole myötätuntoinen. Pyri tunnistamaan, ymmärtämään ja jakamaan muiden ihmisten tunteet. Kun välität ihmisistä ympärilläsi, lisäät samalla myös omaa vaikuttavuuttasi. Kunhan pidät huolen, ettet manipuloi tai käytä muiden ihmisten tunteita hyväksesi.

4. Etsi ratkaisuja. Ongelmien märehtimisen sijaa, mieti ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Kun sinut opitaan tuntemaan ihmisenä, jolla on tarjolla myötätunnon lisäksi ratkaisuja, olet se, jolle soitetaan ja lähetetään viestiä, kun halutaan apua.

5. Ota vastuu. Hyvät johtajat ja vaikuttavat ihmiset ottavat vastuun silloin kun asiat menevät huonosti ja jakavat kiitosta onnistuneista teoista. Ota vastuu omien sanojen ja tekojen lisäksi myös läheisistäsi ja heidän hyvinvoinnista.

6. Arvosta muiden tekoja. Muista sanoa kiitos ja tee se myös julkisesti. Palkitse muita heidän työstään ja nosta hyviä esimerkkejä esille muiden nähtäväksi. Kaikki kaipaavat ainakin vähän arvostusta ja hyväksyntää. Näin näytät samalla muille, mitä asioita ja tekoja itse arvostat ja pidät oikeana.

7. Kysy oikeita kysymyksiä. Älä kysy miksi jotain tapahtuu tai miksi asiat ovat menneet pieleen. Kysy, kuinka muuttaa nykytila paremmaksi tai miten jatkamme tästä eteenpäin. Hyviä kysymyksiä voivat olla vaikka: Kuinka voin auttaa ja inspiroida ympärillä olevia ihmisiä? Kuinka voin ratkaista käsillä olevan tilanteen?

8. Ole intohimoinen. Ole liekeissä siitä mitä teet. Se näkyy myös ulospäin. Kun olet innostunut, innostaa se muitakin. Kun olet vaikuttunut, vaikuttuvat myös ympärillä olevat ihmiset. Suhtaudu asioihin lähtökohtaisesti positiivisesti ja suurella mielenkiinnolla.

9. Opi jatkuvasti uutta. Lue kirjoja, käy luennoilla ja kursseilla sekä kysele alan ammattilaisilta ja asiantuntijoilta. Varo kuitenkin infotulvaa. Mieti tarkkaan mitä tv-ohjelmia tai elokuvia todella haluat katsoa. Jos koet, että tarvitset jostain aiheesta uutta tietoa, hanki se.

10. Ole luotettava. Sovi mitä tehdään ja tee mitä sovitaan. Kun ihmiset oppivat, että sanaasi ja antamaasi aikatauluun voi luottaa, he antavat sinulle mielellään lisää vastuuta ja tehtäviä.

Ja lopuksi kaikkein tärkein: Käytä vaikuttavuuttasi ja vaikutusvaltaasi muiden hyväksi ja jaa sitä eteenpäin.

Inspiraatio tälle kirjoitukselle syntyi tästä tekstistä:  17 Tips To Help You Expand Your Influence

Lisäksi kannattaa lukaista myös nämä:
Miksi Sini Saarela muuttaa maailmaa – Kolme ominaisuutta
Uuden vuoden lupaukset: Viisi vinkkiä, joilla varmistat tavoitteiden toteutumisen
Viisi vinkkiä onnelliseen ja hyvään parisuhteeseen
Kolme askelta ja 11 vinkkiä: Kuinka lisätä tehokkuutta päivään
Seitsemän vinkkiä maanantaiaamuun

4 kommenttia artikkeliin ”10 vinkkiä: Miten lisätä vaikuttavuutta?”

 1. Kiitos tästä hienosta listasta ja koko menneestä vuodesta. Olet minulle yksi vuoden 2013 tärkeistä vaikuttajista, siinä missä Sini Saarelakin. Usein huomasin ajattelevani, mitä Leo Stranius tässä ja tässä tilanteessa tekisi, sanoisi, valitsisi. Onnellista uutta vuotta sinulle ja perheellesi, läheisillesi.

  Vastaa
 2. ”Kunhan pidät huolen, ettet manipuloi tai käytä muiden ihmisten tunteita hyväksesi.”

  Jos nyt näin aktivistien kesken puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä niin sanoisin, että esim. eläinoikeuspropagandan ihan keskeisimpiä tavoitteita on juurikin saada ihmiset tuntemaan vaikka empatiaa tai pahoinvointia eläinten hyväksikäytön edessä eli manipuloida heidän tunteitaan.

  Jos ajattelen suomalaista eläinoikeusaktivismia niin uskon, että sellainen kyyninen tunteiden manipulointi on jotain mitä tehdään aivan liian vähän. Tovereilla tuntuu joskus olevan sellainen kaunis kuvitelma, että jos ihmisille vain kertoo totuuden, niin sitten he täydellisen rationaalisina oivaltavat veganismin välttämättömyyden ja ryhtyvät asianmukaisiin toimiin. Tällaisen lähestymistavan sijaan pitäisi keskittyä tuuttaamaan tunteisiin vetoavia ”human interest” tarinoita. (tai no oikeastaan viime aikoina on kyllä kiinnitetty tähän puoleen ihan hyvin huomiota)

  Samoin kyyninen suhtautuminen tunteisiin olisi tarpeen myös uusien jäsenten rekrytoinnissa toimintaan. Esimerkiksi epävarmalle, ensi kertaa kokouksessa mukana olevalle nuorelle ihmisille pitäisi harkitusti järjestää jotain helppoa tehtävää, joka kuulostaa vastuulliselta, mutta on täydellisen helppoa ja joka saa hänet tuntemaan itsensä tärkeäksi. Hieman samaan tapaan toiminnassa pitäisi hyödyntää sitä, että ihmiset usein kaipaavat aktivismilta viiteryhmää johon samaistua.

  Yhteenvetona minusta on selvää, että muiden ihmisten tunteiden käyttäminen poliittisten tavoitteiden edistämiseen on juuri sitä, mistä ruohonjuuritason politiikassa on kyse.

  Vastaa

Jätä kommentti