Petri Villa: Liikkuminen on välttämätöntä, ilmaston saastuttaminen ei

Bioauto Petri VillaVieraskynäblogissa Suomen Bioauto Oy:n toimitusjohtaja Petri Villa

Liikkuminen on välttämätöntä, ilmaston saastuttaminen ei

Eurooppalainen pääkaupunki, jossa kaduilla tulee vastaan tavarafillareita, fillarin peräkärryjä, äitejä ja isiä lapsineen menossa tarhaan tai harrastuksiin. Bussit ja keskustaan kulkuluvat saaneet autot kulkevat biokaasulla eikä hiukkaspäästöjä synny. Kaupunki-ilman laatu paranee, ja ihmisten kosketus ympäröivään todellisuuteen lisääntyy.

Nyt ei puhuta Amsterdamista tai Kööpenhaminasta. Se voisi olla Helsinki.

Miksi näin ei jo ole tapahtunut Helsingissä? Pääkaupunkimme kulkee länsimaalaisittain peräjoukoissa, mutta täälläkin ollaan ottamasta ensimmäisiä askeleita: Keskustasta osa kaduista on vapautettu jalankulkijoille, ja pyöräkaistoja ollaan tekemässä hyvää tahtia.

Toisaalta parhaatkaan pyöräkaistat eivät muuta hikisiä kainaloita ja kramppaavia jalkoja. Siinä on superpyöräilijänkin turha huokailla tai hymähdellä niiden edessä.

Jos pyörään asentaa sähköavustuksen, voi yhdellä akun latauksella polkea jopa 100 kilometriä. Ylämäet, sohjoinen keli tai painava peräkärry ei haittaa, kun sähköavustus on polkijan tukena. Kun akun lataa vielä Ekoenergialla, on kulkumuoto ekologinen.

Silti. Autojakin tarvitaan. On omituista, että miltei kaikki nykyiset autot on suunniteltu kulkemaan fossiilisilla polttoaineilla ja tekniikka, jota autoissa käytetään, on peräisin 1800-luvulta. Yksi litra bensiiniä tuottaa 2,85 kiloa ilmastolle haitallisia kaasuja.

Harva tietää, että tavallisen bensalla käyvän perheauton voi muuttaa kulkemaan bensan lisäksi ympäristöystävällisellä biokaasulla. Muunnos maksaa itsensä takaisin 1–2 vuodessa, sillä kilometrikustannukset laskevat 40 prosenttia. Biokaasumuunnos on kuluttajalle edullisin tapa hankkia ekoauto.

Kaasumuunnoksen hankkiminen työllistää suomalaisia ja biokaasu on kotimaista, jopa paikallista kierrätyspolttoainetta, joten liikenteen maksut jäävät omalle talousalueelle. Luulisi biokaasun saavan kannatusta! Kun turpeenkäyttöäkin perustellaan energiaomavaraisuudella huolimatta sen ilmastovaikutuksista, niin miksi ei biokaasua, joka on ystävällinen niin ympäristölle kuin kukkarollekin.

Petri Villa
toimitusjohtaja, Suomen Bioauto Oy

Suomen Bioauto on kuuden kestävästä liikenteestä kiinnostuneen osakkaan yhteishanke. Avajaisia vietetään 14.8.2013 klo 17–19 Kääntöpöydällä, Pasilan Veturitalleilla. Tervetuloa keskustelemaan ja kokeilemaan sähköavusteista pyörää ja biokaasuautoa! https://www.facebook.com/events/194845777351158/

Jätä kommentti