Valtuustoblogi: Päätöksenteko Helsingissä avoimemmaksi

Heti kunnallisvaalien jälkeen käynnistyi puolueiden väliset neuvottelut kaupunginhallituksen ja lautakuntien sekä erilaisten johtokuntien paikkajaosta.

Esimerkiksi tuore Vihreiden valtuustoryhmä kokoontui vaalien jälkeen ja valitsi keskuudestaan neuvottelijat puolueiden välillä käytäviin neuvotteluihin.

Neuvotteluissa kyse on puhtaasta vallanjaosta. Siitä kuka saa mitäkin paikkoja.

Valitettavasti näistä neuvotteluista ei tässä vaiheessa voi hiiskua julkisuuteen sanaakaan.

Onkin erikoista, että 4,5 miljardin budjettia pyörittävän maan pääkaupungin paikkaneuvottelut eivät kiinnosta julkisuutta nykyistä enempää.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta pääkaupungin päätöksenteossa voitaisiin lisätä avoimuutta?

1. Neuvotteluvaiheen avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tulisi lisätä esimerkiksi seuraavasti:
– Vaalien jälkeen käytäville puolueiden paikkaneuvotteluille tulee sopia tietty julkinen päivämäärä ja toimintatapa.
– Eri puolueiden neuvottelijat (henkilöt) tulee julkistaa.
– Puolueiden tulee sopia heti aluksi keskenään kirjallisesti kaupungin strategista (vrt. hallitusohjelma).
– Kokouksissa käytetyt taustamuistiot, perustelut ja materiaalit tulee julkistaa.

2. Kaupungin päätöksenteon avoimuutta tulisi lisätä myöhemmin esimerkiksi seuraavasti:
– Lautakuntien kokouksista tulee tehdä julkisia ja ne olisi hyvä lähettää verkkoon siinä missä valtuuston kokouksetkin ovat kaikkien katseltavissa Helsinki-kanavalla.
– Avoimuuden voi aloittaa vaikka joka maanantaina pidettävistä kaupunginhallituksen kokouksista.
– Kaupunginjohtajat tulisi korvata vaaleissa valittavilla ja vaalikauden istuvilla pormestareilla.

Tietysti ongelmana on se, että mikäli kokoukset tehdään julkisiksi, karkaa päätöksenteko suljettujen ovien taakse ja neuvotteluhuoneiden käytäville. Tosin samalla logiikalla pitäisi varmaan eduskunnan istunnoista ja valtuuston kokouksistakin tehdä suljettuja ja salaisia.

Tällä hetkellä neuvottelut pääkaupungissa käytettävästä vallasta ovat mielestäni jopa salamyhkäisemmät kuin valtakunnan tasolla käytävät hallitusneuvottelut – vaikka niissäkin olisi huomattavasti parannettavaa. Niitä sentään käydään tiettynä aikana tietyssä paikassa (Säätytalolla) ja tuloksena syntyy hallitusohjelma, johon kaikki hallituspuolueet sitoutuvat ja jota voidaan julkisesti arvioida.

Demokratiaan ja avoimeen päätöksentekoon kuuluu asioiden avoin valmistelu.  

Valtuustoblogin edelliset kirjoitukset täällä:
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tavoitteena ihana kaupunki
Politiikan teon periaatteiksi avoimuus, positiivisuus, proaktiivisuus ja äänettömät?
Kunnallisvaalit on käyty: Kiitos luottamuksesta!

2 kommenttia artikkeliin ”Valtuustoblogi: Päätöksenteko Helsingissä avoimemmaksi”

  1. Kiitos Leo monesta mielenkiintoisesta näkökulmasta!

    Olen monessa asiassa samaa mieltä. Toivottavasti valtuusto ei tee Sinulle samaa kuin monelle vihreällekin – muuta Sinua epädemokraattiseksi oman edun tavoittelijaksi!

    Neuvotteluissa oli todella kyse vallanjaosta. Minun mielestäni vaalit ovat paikka, joissa puolueet saavat mandaatin kansalta. Mielestäni on väärin, että isot puolueet Vihreät mukaan luettuina toimitavat luottamuspaikkaneuvotteluissa tietoisesti siten, että ottivat itselleen poliittista valtaa enemmän kuin kansa oli antanut ja pakottivat pienemmät puolueet tyytymään pienempään valtaan kuin, minkä kansa oli niille antanut. Mielestäni tämä on epädemokraattista ja äänestäjien halveksumista. Luottamuspaikkajaon tulisi kunnioittaa kansan päätöstä eikä pyrkiä vääristämään sitä omaksi eduksi.

    Vaikka Vihreät vaikuttikin neuvotteluissa sympaattisimmalta suurista puolueista, yhtä kaikki se ei kunnioittanut pienempien puolueiden äänestäjien antamaa valtaa omille edustajilleen, vaan sekä kahmi sitä itselleen, että ratkaisevasti myötävaikutti siihen, että Kokoomuksen neuvottelijoiden häikäilemätön valtapolitiikka erityisesti kaupunginhallituksen paikkajaossa pystyi toteutumaan.

    Jos Vihreät olisi ollut erilainen puolue, se olisi kyennyt aikaansaamaan pisteytysjärjestelmän, joka olisi läpinäkyvästi paikkajaon kestäessä johtanut siihen, että isot puolueet kunnioittaisivat kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa, eivätkä polkisi toisten oikeuksia. Näin ei valitettavasti ollut.

    Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että paikkaneuvotteluille sovitaan tietty julkinen päivämäärä ja kannatan toimintatavasta sopimista. Sellaisen järjestäytyneen tavanhan pienet ja keskisuuret puolueet pyrkivät luomaan, mutta Kokoomus, Vihreät ja Sosialidemokraatit kaatoivat. Kannatan myös perusteluiden julkisuutta. Sen sijaan en olisi vaatimassa heti kaupungin strategiasta sopimista, koska kaupungissa ei ole hallitus-oppositio –jakoa. Mielestäni strategian käsittely kauden alkuvaiheessa on hyvä ja toimiva ratkaisu.

    Ehdotuksesi avoimuuden lisäämisestä ovat tutkimisen arvoisia.

    Käsittääkseni nimenomaan isot puolueet haluavat käydä salamyhkäistä keskustelua vallasta, sillä niiden toimintamalli ei kestäisi avointa päivänvaloa. Valitettavasti tämä koskee kaikkia kolmesta suuresta puolueesta. Toivottavasti Sinä tuot tähän muutoksen!

    Tervetuloa valtuustoon!

    Mika Ebeling
    Valtuustoryhmän puheenjohtaja (KD)

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli