Roihuvuoressa Herkkupesä: Joulu ilman ruokahävikkiä?

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain miljoonia kiloja ruokaa roskiin. Varsinkin juhlapyhinä ruokajätettä kertyy helposti enemmän kuin muulloin.

Kotona valmistettua ruokaa kipataan roskiksiin noin 20-30 miljoonaa kiloa vuosittain sen vuoksi, että kotiruokaa valmistetaan liikaa ja sitä jää lautastähteeksi, kertoo tutkija Kirsi Silvennoinen MTT:stä.

Asiaa pohditaan mm. MTT:n, Motivan ja muutaman muun tahon vetämän Saa syödä! -hankkeessa.  Olen itse mukana hankkeen ohjausryhmässä. Hankkeen myötä Helsingin Roihuvuoressa kokeillaan ruoan jakamista naapuruston kesken ihan virallisesti.

Taloyhtiön kylmäkellariin on järjestetty ruoan jakopiste ”Herkkupesä”. Sinne voi viedä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, avaamattomia ruokapakkauksia, joissa on vielä parasta ennen aikaa jäljellä, tai samana päivänä valmistettuja ruokia. Taloyhtiön muut asukkaat voivat ottaa syötäväkseen Herkkupesään jätettyjä ruokia.

Roihuvuoren kokeiluun on osallistunut myös paikallinen kauppias. Hän on tuonut Herkkupesään vanhentumassa olevia ruokia. Kaikki on mennyt hyvin eteenpäin. Sen sijaan asukkaat ovat tuoneet ruokaa Herkkupesään yllättävän vähän. Mistä tämä mahtaa johtua? Onko niin, että ihmiset eivät kehtaa tuoda muiden nähtäväksi ja annettavaksi omia ruokiaan?

Elintarvikkeita, joissa on ”parasta ennen” -merkintä, voi kaupasta lahjoittaa vapaasti. Sen sijaan merkinnällä ”viimeinen käyttöpäivä” -päivämäärän jälkeisiä elintarvikkeita ei saa jakaa enää eteenpäin. Valmistaja määrittelee sen, laitetaanko elintarvikkeeseen parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä. Käytännössä viimeisen käyttöpäivän tulisi koskea vain joitakin selvästi pilaantuvia tuotteita, kuten lihaa. Olisikin hyvä, jos valmistajat käyttäisivät nykyistä enemmän ”parasta ennen” -merkintää. Näin kauppiaat voisivat kätevämmin jakaa vanhentumassa olevia ruokia eteenpäin ja ehkäistä kaupoissa syntyvää ruokahävikkiä.

Hankkeen verkkosivusto tarjoilee vinkkejä kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen ja ruokalaskun pienentämiseen. Reseptihaku löytää kymmeniä ruokaohjeita. Sivuston annoslaskuri helpottaa mitoittamaan ruoan määrän oikein ja reseptihaku selvittää hetkessä, mitä niistä syntyisi.

Saa Syödä! on ympäristöministeriön rahoittama Kestävän kulutuksen ja tuotannon (KULTU) ohjelmaan liittyvä kokeiluhanke. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, palvelumuotoiluyritys Palmu Inc. sekä energia- ja materiaalitehokkuutta edistävä Motiva Oy.

Hankkeesta kirjoitti myös Marja Innanen Marjapuuro-blogissaan ja siitä oli hiljattain juttu MTV3:n uutisissa.

Onko sinulla tietoa kiinnostavista kokeiluista, joissa olisi onnistuttu vähentämään kotitalouksien tai kauppojen ruokahävikkiä?

Seuraavaksi olisi kiva saada yhteinen ruuanjakokaappi eli herkkupesä myös omaan taloyhtiöön!

 

2 kommenttia artikkeliin ”Roihuvuoressa Herkkupesä: Joulu ilman ruokahävikkiä?”

  1. Joo joo.
    Tule Portugaliin jouluna, jopa halutaessa, siis HALUTAESSA, ei ole mahdollista että ei ole hävikkiä. Itse asiassa Portugalissa vain se ruoka jota keitetään pelkkää joulunaattoa varten olisi Suomessa 3:lle viikolle… mutta kuitenkin he tekevät lisää ruokaa joka ikinen päivä, uuteenvuoteen asti.
    Onneksi sisällä on kylmä, ja jääkaapit ovat isoja. Siellä on jäänyt tonnikalapihvit jo 5 pv, mieheni yrittää syödä sen huomisaamulla aamiaiseksi…

    Vastaa

Jätä kommentti