Roihuvuoressa Herkkupesä: Joulu ilman ruokahävikkiä?

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain miljoonia kiloja ruokaa roskiin. Varsinkin juhlapyhinä ruokajätettä kertyy helposti enemmän kuin muulloin.

Kotona valmistettua ruokaa kipataan roskiksiin noin 20-30 miljoonaa kiloa vuosittain sen vuoksi, että kotiruokaa valmistetaan liikaa ja sitä jää lautastähteeksi, kertoo tutkija Kirsi Silvennoinen MTT:stä.

Asiaa pohditaan mm. MTT:n, Motivan ja muutaman muun tahon vetämän Saa syödä! -hankkeessa.  Olen itse mukana hankkeen ohjausryhmässä. Hankkeen myötä Helsingin Roihuvuoressa kokeillaan ruoan jakamista naapuruston kesken ihan virallisesti.

Taloyhtiön kylmäkellariin on järjestetty ruoan jakopiste ”Herkkupesä”. Sinne voi viedä tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, avaamattomia ruokapakkauksia, joissa on vielä parasta ennen aikaa jäljellä, tai samana päivänä valmistettuja ruokia. Taloyhtiön muut asukkaat voivat ottaa syötäväkseen Herkkupesään jätettyjä ruokia.

Roihuvuoren kokeiluun on osallistunut myös paikallinen kauppias. Hän on tuonut Herkkupesään vanhentumassa olevia ruokia. Kaikki on mennyt hyvin eteenpäin. Sen sijaan asukkaat ovat tuoneet ruokaa Herkkupesään yllättävän vähän. Mistä tämä mahtaa johtua? Onko niin, että ihmiset eivät kehtaa tuoda muiden nähtäväksi ja annettavaksi omia ruokiaan?

Elintarvikkeita, joissa on ”parasta ennen” -merkintä, voi kaupasta lahjoittaa vapaasti. Sen sijaan merkinnällä ”viimeinen käyttöpäivä” -päivämäärän jälkeisiä elintarvikkeita ei saa jakaa enää eteenpäin. Valmistaja määrittelee sen, laitetaanko elintarvikkeeseen parasta ennen vai viimeinen käyttöpäivä. Käytännössä viimeisen käyttöpäivän tulisi koskea vain joitakin selvästi pilaantuvia tuotteita, kuten lihaa. Olisikin hyvä, jos valmistajat käyttäisivät nykyistä enemmän ”parasta ennen” -merkintää. Näin kauppiaat voisivat kätevämmin jakaa vanhentumassa olevia ruokia eteenpäin ja ehkäistä kaupoissa syntyvää ruokahävikkiä.

Hankkeen verkkosivusto tarjoilee vinkkejä kotitalouksien ruokahävikin vähentämiseen ja ruokalaskun pienentämiseen. Reseptihaku löytää kymmeniä ruokaohjeita. Sivuston annoslaskuri helpottaa mitoittamaan ruoan määrän oikein ja reseptihaku selvittää hetkessä, mitä niistä syntyisi.

Saa Syödä! on ympäristöministeriön rahoittama Kestävän kulutuksen ja tuotannon (KULTU) ohjelmaan liittyvä kokeiluhanke. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, palvelumuotoiluyritys Palmu Inc. sekä energia- ja materiaalitehokkuutta edistävä Motiva Oy.

Hankkeesta kirjoitti myös Marja Innanen Marjapuuro-blogissaan ja siitä oli hiljattain juttu MTV3:n uutisissa.

Onko sinulla tietoa kiinnostavista kokeiluista, joissa olisi onnistuttu vähentämään kotitalouksien tai kauppojen ruokahävikkiä?

Seuraavaksi olisi kiva saada yhteinen ruuanjakokaappi eli herkkupesä myös omaan taloyhtiöön!

 

2 kommenttia artikkeliin ”Roihuvuoressa Herkkupesä: Joulu ilman ruokahävikkiä?”

  1. Joo joo.
    Tule Portugaliin jouluna, jopa halutaessa, siis HALUTAESSA, ei ole mahdollista että ei ole hävikkiä. Itse asiassa Portugalissa vain se ruoka jota keitetään pelkkää joulunaattoa varten olisi Suomessa 3:lle viikolle… mutta kuitenkin he tekevät lisää ruokaa joka ikinen päivä, uuteenvuoteen asti.
    Onneksi sisällä on kylmä, ja jääkaapit ovat isoja. Siellä on jäänyt tonnikalapihvit jo 5 pv, mieheni yrittää syödä sen huomisaamulla aamiaiseksi…

Kommentointi on suljettu.

#kilpisjärvi #tromso #narvik #luleå #haaparanta #tornio #lofoten #norway #sweden #finland
Ranskan ympäriajon videopätkiä katsellessa huomasin, että ammattipyöräilijä Tadej Pogacarilla oli pyörässä aina Hulk-tarra antamassa tsemppiä polkemiseen. 

Sain itsekin omaan pyörään nyt lapselta Leo-leijona-tarran. Saa nähdä nousevatko keskinopeudet.
Voiko Lofooteille matkustaa Helsingistä maatapitkin ilman autoa? Tietysti voi. Tehtiin 13-vuotiaan lapsen kanssa kahdestaan autovapaa maatapitkin matka. 

Pohjoisen kaarros Jäämerelle ja Lofooteille kulki seuraavasti: Helsinki-Rovaniemi-Kilpisjärvi-Tromsa-Narvik-Svolvaer-Narvik-Luleå-Haaparanta/Tornio-Kemi-Helsinki. 

Reissun päästöt olivat yhteensä noin 213 kgCO2e, joka vastaa noin 1568 km autolla ajoa. Lentämällä paikan päälle olisi jäänyt moni hieno paikka näkemättä ja kokematta ja päästöt olisivat olleet yli tuplasti enemmän eli noin 565 kgCO2e. 

Lue matkapäiväkirja, reitti ja arviot päästöistä sekä lopuksi yhteenveto ja pohdinnat mahdollisista muista vaihtoehdoista osoitteesta www.leostranius.fi

Pahoittelut verkkosivujen pitkästä tekstistä, mutta ehkä tästä voi olla iloa ja hyötyä jollekin, joka suunnittelee vastaavaa matkaa. 

#norja #lofootit #lappi
Saana 

#saana #saanatunturi #kilpisjärvi
Kilpisjärvi ja Saanan huippu. Seuraavaksi kohti Norjaa.
Nyt en ole ”vain” triathlonisti vaan lisäksi myös kulttuuritriathlonisti! Olenhan suorittanut todestettavasti Lieksan kulttuuritriathlonin yhdessä lasten kanssa. 

Ensimmäisenä lajina oli kirjasto, toisena kulttuurikeskus ja lopuksi vielä Pielisen museo. 

Hieno konsepti Lieksan kaupungilta!

Hommaan kuului mulla bonuksena myös 100 km pyöräily Joensuusta Lieksaan ja uiminen Lieksanjoessa. Kulttuurikohteiden vaihdot mentiin juoksujalkaa, että ehdittiin vielä junalle ja illaksi takaisin Joensuuhun. 

#lieksa #kulttuuritriathlon #triathlon
Turun linja-autoasemalla polkupyörätarvikkeiden automaatti! Milloin näitä tulisi Helsinkiin? Tai muualle?
Eilen 12 tuntia meditointia, tänään melkein 12 tuntia pyöräilyä: Helsinki - Karkkila - Forssa - Loimaa - Turku - Uusikaupunki.
Tämä oli hieno! Kiitos @terike.haapoja
Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.