Ekoisi: Ensimmäinen ulkomaanmatka Ruotsiin

Kävimme huhti-toukokuun vaihteessa yhdistetyllä työ- ja lomamatkalla. Samalla vauva teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa Ruotsiin. Seuraavana vuorossa on kesällä Viro.

Olen aiemmin kirjoittanut lähilomailun puolesta. Nyt oli kuitenkin aika kokeilla vauvan kanssa myös ulkomaanmatkailua.

Matkustimme Helsingistä junalla Turkuun ja sieltä laivalla Tukholmaan, josta vaihdoimme junaan sekä jatkoimme Malmöön ja sieltä edelleen Ängavallenin luomutilalle.

Annukka osallistui Greenpeace Nordicin hallituksen kokoukseen. Itse olin paikalla lastenhoitajana eli olin vauvan kanssa. Kokousten jälkeen palasimme junalla Tukholmaan, jossa vietimme mm. vappua. Tukholmasta palasimme jälleen laivalla ja junalla Turun kautta Helsinkiin.

Ohessa neljä havaintoja matkan varrelta:

– Laiva- ja junamatkailu onnistuu vauvan kanssa mukavasti. Uskoisin, että se on ekologisuuden lisäksi myös vauvan näkökulmasta miellyttävämpää lentämiseen verrattuna. Sen sijaan päiväunien järjestäminen on astetta haastavampaa – vaikka meidän tapauksessa vauva nukkuikin kantorepussa kivasti. Laivan hytin kapeissa sängyissä perhepedissä nukkuminen oli kuitenkin mahdotonta.

– Vessahätäviestintä ei reissaamisen yhteydessä onnistunut yhtä hyvin kuin kotioloissa vaikka toki junan, laivan ja majoituspaikkojen vessat olivat ihan hyviä pissa- ja kakkapaikkoja. Näin ollen vaippoja kului normaalia enemmän.

– Kestovaippojen kanssa matkustaminen sujui hyvin. Mälmössä pesimme vaipat käsin ja Tukholmassa huoneistohotellissamme oli pyykkitupa. Homma vaatii kuitenkin hiukan etukäteispohdintaa. Mikään mahdottomuus kestovaippojen kanssa matkustaminen ei kuitenkaan ole.

– Sormiruokailu on reissun päällä vaikeaa. Toki ravintoloissa voi aina antaa jotain, mutta käytännössä ravintoloiden buffet-tarjonnassa oli vain vähän vauvalle sopivaa ruokaa. Lisäksi sormiruokailusta aiheutuva sotku aiheuttaa ravintoloissa hiukan häpeää.

Vauvan näkökulmasta matkailu ei tässä vaiheessa juurikaan avarra. Pikemminkin aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja poikkeamaa totutuista käytänteistä tai rutiineista. Toisaalta on hyvä, että vauva tottuu normaalista poikkeaviin rytmeihin.

Kotoa ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy kuitenkin tässä vaiheessa tarpeeksi mielenkiintoisia paikkoja. Ja kotona lomailu on myös kaikkein ekologisinta.

Edelliset ekoisi-kirjoitukset löytyvät täältä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Ekoisi: Ensimmäinen ulkomaanmatka Ruotsiin”

Jätä kommentti