Perinteiset makkarat häviävät kasvisnakeille

Kevät etenee ja grillikausi alkaa. Kuluttajaliitto vertaili ruokamakkaroiden lihapitoisuutta. Vertailun mukaan osa makkaroista sisältää 0 prosenttia varsinaista lihaa. Asiasta uutisoi mm. Uusi Suomi: Paljastus makkarasta: Näissä lihaa 0%

Kasvisruokakauppa Asoka ja Ville Idström teki oman selvityksen.

Asokassa myytävistä 100 % lihattomissa nakeissa on parhaimmillaan yli nelinkertainen määrä laadukasta proteiinia verrattuna ”perinteisiin” makkaroihin. Lihaisimmissakin makkaroissa on vain alle puolet kasvisnakin proteiinimäärästä.

Ohessa Asokalta saamani vertailtu muutamien eri kasvis- ja lihamakkaroiden proteiinipitoisuuksia:

– Wheaty talonpojan kasvisnakki 33%
– VegiDeli meat free hot dog 21%
– HK kabanossi 15%
– Atrian A-luokan grillimakkara 11%
– HK metrilenkki 11%
– HK:n sininen grillimakkara 9%
– Atrian takkalenkki 7,9%

Kasvismakkara ei siis ole vain eläin- ja ympäristöystävällinen vaan myös terveellisempi ja ravitsevampi. Hyviä grillaushetkiä kaikille!

* * *

Lisäys alkuperäiseen tekstiin:

Entäs sitten maku? Maku on tietysti tärkeä! Se on vain kovin subjektiivinen kokemus. Omasta mielestäni kasvismakkarat tai -nakit maistuvat paremmalta kuin eläinperäiset. Usein kyse on (maku)tottumuksista, joita voi pitkällä tähtäimellä ainakin johonkin rajaan asti muuttaa.

Vaikka maku onkin tärkä, lienee selvää, että sille ei voi alistaa kaikkea. Itselleni makua tärkeämpiä seikkoja ovat esimerkiksi ympäristövaikutukset, eläinten oikeudet ja oma terveys pidemmällä tähtäimellä. Minun arvoasteikossa esimerkiksi eläimellä on suurempi oikeus elää kuin minulla nauttia sen kuolleesta ruumiista.

8 kommenttia artikkeliin ”Perinteiset makkarat häviävät kasvisnakeille”

 1. Mielenkiintoinen tutkimus. Harmi vain, että nämä kaksi kasvisnakkivaihtoehtoa molemmat sisältävät melkoisen määrän eri lisäaineita, mm. karrageenia, jonka epäillään olevan karsinogeeni, sekä hiivauutetta, joka on natriumglutamaatin esiaste ja voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Toki monet lihanakit ja -makkaratkin sisältävät lisäaineita. Mutta vertaansa vailla mielestäni ovat nitriitittömät Vatajan täyslihanakit, joissa ei ole mitään mausteita, eikä jatkeaineita, ja siksi sopivat kaikille allergikoille (paitsi jos on sianlihalle allerginen). Tietysti olisi parempi olla syömättä lihanakkejakaan, mutta jos tässä nyt vertailtiin kasvis- ja lihanakkeja, niin kirjoitin siltä kantilta!

  Vastaa
 2. ja katso, mihin jäi normaali bratwursti, lihapitoisuus yli 90%,
  eihän noista mikään ole edes oikea makkara mitä vertailitte.

  ja maku, maistoin viimekesänä kasvis(soija)nakkia, ja en ole nirso, mutta se oli pakko sylkeä suusta pois, siis aivan hirveän makuinen.

  Vastaa
 3. Karrageeni on sikäli ihan luonnollinen aine, että sitä on esimerkiksi joissain levissä. En ole tavannut ketään, joka olisi oireillut kyseisestä lisäaineesta, vaikka se on aika yleisesti käytössä monessa ruoka-aineessa.

  Hiivauutteesta ja natriumglutamaatistakin sen verran, että luontaisesti glutamaattia löytyy esimerkiksi tomaatista ja sienistä – harvempi ihminen kai näitä tuotteita välttelee siitä syystä, että tätä pelottavaa luonnon lisäainetta niissä on.

  Gluteiinin vaarallisuutta ei kukaan karppaaja vielä ollut ehtinyt mainita, joten mainitsenpa varmuuden vuoksi: Vehnägluteiinista oireilevat lähinnä keliaakikot, joiden elimistö ei siedä kyseistä proteiinia. Tietysti keliaakikkovegaanien kannalta harmillista, kun kumpikaan noista nakeista ei taida olla gluteiiniton.

  Tykkään noista Wheatyn nakeista. Hyvä havainto, että niissä on vielä noin kivasti proteiiniakin!

  Vastaa
 4. Huh, olipa siinä lisäaineiden puolustuspuhe Sonjalta. Eikö olisi parempi suosia sellaisia raaka-aineita, jotka maistuvat ja näyttävät hyvältä ilman lisäaineita? Liha lihana, kasvikset kasviksina ja viljat viljoina, ei tällaisina prosessoituina ”jalosteina”. Näissä pötkylöissä on tuskin jäljellä paljoakaan vehnän alkuperäisistä ravintoaineista (sitä proteiinia lukuunottamatta).

  Vastaa
 5. Sonja ja muutkin voivat lukea esimerkiksi Kuningaskuluttajan sivuilta natriumglutamaatista: http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473

  Natriumglutamaatti ja luonnossa esiintyvä glutamaatti ei ole sama asia, ja on yleisesti tiedossa, että natriumglutamaatti voi aiheuttaa yliherkkyysoireita.

  Karrageenista en ole väittänytkään, että se aiheuttaisi yliherkkyyttä, siitä en tiedä. Mutta eläinkokeissa on osoitettu pilkotun karrageenin aiheuttavan syöpää. Lisäksi karrageeni on yhdistetty suolistotulehduksiin. Karrageenilla on EU:ssakin turvarajat siitä, kuinka paljon sitä elintarvikkeissa saa olla, joten ei se ylenmäärin syötynä ainakaan terveellistä ole.

  Samaa mieltä Janin kanssa, että ei voi olla terveellistä syödä valkoisesta vehnäjauhosta tehtyjä pötkylöitä. Lisäksi melkoisen huvittavaa kutsua näitä kasvisnakeiksi, kun ne eivät ole kasviksia nähneetkään; oikeampi nimitys olisi vehnänakki.

  Vastaa
 6. Makkara, jossa on 33% proteiinia maistuu varmasti hirveältä. Jos sellaiseista tykkää niin kannattaa varmaan alkaa käyttämään bodarien suosimia pussiproteiineja. Totuus on, että enemmistö ei näistä kasvismakkaroista piittaa, ja väittäisin, että syy on maussa. Suomalainen ei syö grillimakkaraa saadakseen arvokkaita ravintoaineita vaan kokeakseen sen elegantin maun, jota suurin osa kansasta suosii. Toki jos tykkää voi noita kasvikopioitakin syödä, ei siihen luultavasti ainakaan kuole.

  Vastaa

Jätä kommentti