Ilmaveivi ja kansalaisvaikuttaminen: Mitä voimme oppia?

Mikael Granlundin myyttinen ilmaveivi on enemmän kuin inspiroiva yksilösuoritus.

Kyse on myös hyvästä jengistä (joukkueesta) ja meiningistä sekä luovasta yleisöstä, joka tekee asiasta ilmiön.

Tämä kaikki ilmentää hyvin myös nykypäivän kansalaisvaikuttamista. Seuraavassa on neljä havaintoa ilmaveivistä ja kansalaistoiminnasta.

1. Inspiroiva yksilösuoritus. Gandhia mukaillen meidän tulee olla itse se muutos jonka toivomme maailmassa näkevän. Tekeminen on sanomisen korkein muoto. Yksilön valinnoilla on väliä, koska ne inspiroivat muita ajattelemaan uudella tavalla ja toimimaan.

2. Hyvä jengi. Yksin voi tehdä kovin vähän. Kansalaisvaikuttaminen on tekemistä yhdessä muiden kanssa. Lopulta kyse on vaikuttamisesta yhteiskunnallisiin rakenteisiin, jotta esimerkiksi ekologinen, kohtuullinen ja onnellinen maailma on laajemmin mahdollinen.

3. Mahtava meininki. Kansalaisvaikuttamista kannattaa tehdä pilke silmäkulmassa ja iloisin mielin. Kun hymyilee, alkaa hymyilyttämään. Hyville asioille kannattaa antaa suuria merkityksiä ja kielteisille asioille pieniä merkityksiä. Kiitollisuus tekee onnelliseksi.

4.  Luova yleisö. Muutos lähtee liikkeelle kun mukaan saadaan myös suuri yleisö, joka kykenee luovasti omaksumaan uudet ajatukset, soveltamaan niitä omaan arkeen ja päätöksentekoon sekä nauttimaan tuloksista.

Tässä vielä kerran ilmaveivi, jossa on mukana kaikki tämän päivän kansalaisvaikuttamisen peruselementit.

Jätä kommentti