Onnellinen, kohtuullinen ja ekologinen Suomi – Osa 5: Paremminvointivaltio

Tässä kirjoitussarjassa pohdin kevään ajan, millainen olisi onnellinen, kohtuullinen ja ekologinen Suomi. Seuraavassa tarkastelen Kokoomuksen linjauksia.

Kokoomus julkisti viikonloppuna (26.2.) oman vaaliohjelmansa (Matkaopas Paremminvointivaltioon)

Luin paperin nopeasti läpi ja täytyy sanoa, että siinä on paljon hyvää.

Ohessa viisi nostoa, joita itsekin haluan olla mukana edistämässä yhdessä kokoomuslaisten ja kaikkien muiden kanssa.
.

1. Sää ja ilmasto: ”Suomesta pitää tehdä maailman ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta. Ympäristön- ja luonnonsuojelu sekä ekologisen jalanjäljen pienentäminen ovat osa tämän päivän sivistysajattelua.”

2. Työllistävä verouudistus: ”Verotuksen painopistettä on siirrettävä pois työn tekemisen ja työllistämisen verottamisesta kohti ympäristöä kuluttavan toiminnan verotusta.”

3. Liikenneyhteydet: ”Joukkoliikenteestä tulee tehdä uskottava ja kilpailukykyinen vaihtoehto henkilöautolla ajamiseen verrattuna siellä, missä se on mahdollista. Rautatieliikenteen palvelutasoa, tehokkuutta ja säänkestävyyttä on parannettava.”

4. Asuminen: ”Paremminvointivaltiossa asutaan onnellisesti ja ekologisesti niin maalla kuin kaupungissa, niin kerrostalossa kuin omakotitalossa. Talot suunnitellaan hyvin, niistä tehdään energiatehokkaita ja ne rakennetaan laadukkaasti.”

5. Talkoot: ”Paremminvointivaltiossa parannetaan vapaaehtoistyön toimintaedellytyksiä. Vapaaehtoistyöllä ei pidä korvata peruspalveluita eikä peruspalveluilla vapaaehtoistyötä, vaan molempia tarvitaan.”

Erinomaisia tavoitteita! Konkreettisia toimenpiteitä kaivattaisiin kuitenkin lisää. Miten päästöt Suomessa tiputetaan nollaan vuoteen 2020 mennessä? Ydinvoimallako? Kuinka paljon metsiä suojellaan ja milloin uusia kansallispuistoja perustetaan? Entä mitä ympäristöveroja otetaan käyttöön ja kuinka varmistetaan, että pienituloiset eivät joudu pulaan? Kuinka paljon joukkoliikenteeseen ja ratoihin investoidaan? Otetaanko käyttöön pääkaupunkiseudun ruuhkamaksut? Miten paljon rakennusten energianormeja kiristetään ja millä toimenpiteillä vireä kansalaistoiminta turvataan?

Perustuuko tämä kaikki vain talouskasvuun, yksilöiden hyvään tahtoon ja vapaaehtoisuuteen?

Kokoomuksen ohjelmaa astetta konkreettisempi on Vasemmiston ympäristöohjelma. Myös Vihreiden tavoitteisiin kannattaa tutustua: Ilmasto, ympäristö ja eläimet. Tätä kautta löytää jo selvästi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

Konkreettisia vastauksia ja tavoitteita löytyy myös omasta vaalikampanjastani: Ekologisuus, onnellisuus, kohtuullisuus.

Kirjoitussarjan aiemmat osat ovat luettavissa täältä:

– Osa 1: Peruselementit
– Osa 2: Yksilön ja yhteiskunnan onnellisuus
– Osa 3: Kohtuullisuus
– Osa 4: Vaalirahoitus

Yksi kommentti artikkeliin ”Onnellinen, kohtuullinen ja ekologinen Suomi – Osa 5: Paremminvointivaltio”

Jätä kommentti