Brad Warner ja Hardcore zen

Lueskelin viime viikon luku- ja kirjoituslomani aikana Brad Warnerin Hardcore zen -kirjan. Lukulistalle teos pääsi taannoin kokeilemastani zazen-seinääntuijotusharjoituksesta: Linturetki: 20 havaintoa ja Zen-istumista.

Kirjasta opin mm. Buddhan neljä jaloa totuutta, jotka Warnerin tulkitsemina ovat:

1. Kaikki mikä elää, kärsii
2. Kärsimys johtuu himosta
3. Himon lakkaaminen johtaa kärsimyksen lakkaamiseen
4. Oikean tien totuus johtaa himon lakkaamiseen

Oikean tien totuus koostuu kahdeksasta osasta: oikea ymmärtäminen, oikea ajattelu, oikea puhe, oikea toiminta, oikea elämäntapa, oikea pyrkimys, oikea tietoisuus ja oikea keskittyminen.

”Vihan ylläpitäminen vaatii enemmän energiaa kuin siitä luopuminen. […] Vihan tunteeseen reagoiminen on yksinkertaisesti vain riippuvuutta. […] Viime kädessä olet riippuvainen ”itsen” ideasta.”

Kirjan paras anti tulee jälkisanoissa kun Brad Warner kirjoittaa:

”Jos kulutat aikaasi siihen, että olosi on kurja, ja uskot, että sinulla on oikeus siihen ja että se on henkilökohtainen valinta, joka ei vaikuta kehenkään muuhun kuin sinuun itseesi. Mutta ei se ole. Se on anteeksiantamaton tapa elää, koska jos elät elämääsi sillä tavalla, et tee mitään niille asioille, jotka maailmassa ovat väärin, koska jos onnistuisit, se tietenkin todistaisi, että olit väärässä väittäessäsi, että mitään ei ole tehtävissä.”

Jätä kommentti