Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!

Eläinoikeusyhdistys Faunan ja Liken julkaisema Vegaanin uusi keitttokirja julkaistiin keskiviikkona (5.5.) Uudella ylioppilastalolla herkullisen lounaan kera. Vihdoin vuonna 1999 julkaistu Vegaanin keittokirja sai jatkoa. Olin itse tilaisuudessa puhumassa ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Samasta aiheesta kirjoitin teokseen myös tausta-artikkelin.

Omalle veganismilleni on kolme syytä: (1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi, (2) eläinten oikeudet sekä (3) terveys ja hyvinvointi. Kukaan tuskin ryhtyy vegaaniksi yhdessä yössä. Kirja antaa kuitenkin aivan mahtavat eväät sille, millaista voi olla ympäristöystävällinen, herkullinen ja ravitseva vegaaniruoka. Omaa ruokavaliotaan voi muuttaa pikkuhiljaa.

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:

– Syö ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä.
– Kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen.
– Osta vain tarpeeseen. Suosi luomua, kuivatuotteita ja  lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
– Vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita.
– Valmista enemmän ruokaa kerralla, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa.
– Älä heitä ruokaa roskiin, ja muista biojätteiden lajittelu.
– Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystävällisen ruuan edistämiseksi.

Kirja tarjoaa erinomaista taustatietoa aiheeseen liittyen. Reseptit on kerätty sieltä sun täältä. Tarjolla on ruokia niin arkeen kuin juhlaankin. Oma suosikkini on aktivistin tofu-pastasalaatti (ilman oliiveja), seitanpyttipannu ja makaronilaatikko. Sen sijaan omat erikoisuuteni, kuten neljän viljan luomubiopuuro, nuudelit con soijarouhe, macaroni con ketsup ja pasta soijarouhetomaatti-kastikkeella ei ole kirjaan asti päätynyt – ja ehkä ihan hyvä niin.

Yksilön valinnat eivät kuitenkaan riitä. Tässä vielä viisi yhteiskunnallista muutosaskelta, joita tarvitaan matkalla kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota:

– EU:n maataloustukijärjestelmän uudistus
– Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan
– Valmistevero esimerkiksi naudanlihalle ja juustolle
– Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät
– Ilmasto- ja varoitusmerkinnät pakkauksiin

Arvostetaan ruokaa ja nautitaan siitä! Ohessa tilaisuudessa pitämäni esitys kokonaisuudessaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!”

  1. Toivottavasti olisi parempi kuin Vegaanin keittokirja, josta en löytänyt yhtään reseptiä, jota olisin halunnut tehdä. Olen koko lailla luopunut suomalaisista keittokirjoista, reseptit ovat jotenkin uskomattoman ankeita verrattuna amerikkalaisiin…

    Vastaa
  2. Moips! Lisäisin vielä tuohon listaan, että syö kasvikset kypsentämättöminä, niin ei kulu sähköä (eikä paljon tiskivettäkään) ja kroppa kiittää ravinteista!

    Vastaa
  3. -tul miälen päälle. kun en itse pätevää syytä veganismille nää (jos ruumis sekaravinnon sallii) ja luonnosta elän..
    btw jokaisen (vegaanin) kannattaisi lukea Lierre Keithin ”The Vegetarian Myth”. Ampuu parhaimmillaan aika pätevästi, tähtää pinnan alle realismilla; maailman pelastamisen, terveyden ja eläinten hyvinvoinnin teemoilla. Koko maailma elää ja satuelämän paradoksi on kaunis kuolema, tappaminen. Keith muistuttaa ihmisen roolista vastuunkantajana ja osana luontoketjua; vegaanius ei (aina) ole ilmastoystävällistä (tai terveellistä). Ihmisen on nöyrästi palattava alkulähteilleen. Tyyli on paatosmainen (ja Keithin katsomus feministinen), mutta ravistelee.

    1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi-> ravinto alkuperäistä, itsekasvattamaa, villä, läheltä. ilmastokuorma oma asia; painotus vaihtelee ja tekoja pitää pohtia koko ajan. pisteet asketismille 🙂

    (2) eläinten oikeudet-> kasvien oikeudet? maaperän elollisen aineksen oikeus? mikä oikeus ihmisellä on tarttua puun hedelmään ja viedä sen (lisääntymiseen tarkoittama) siemen? miten ihminen voi sanoa tietävänsä eläimen sisimmästä enemmän kuin päänsä yöksi painavan kasvin sielusta? lapsellinen usko oman tappamisen välttämisen mahdollisuuteen.

    (3) terveys ja hyvinvointi-> ristiriitaisuus (tutkimukset), yksilökohtaisuus (+plasebo), terveysuskonto (suositukset), loppupelin tietämättömyys ? Sokeririippuvuus (mm fruktoosi; ahmiminen…), oman itsensä kuuntelematta jättäminen… tieto? tunne? kaiken voi kyseenalaistaa.

    Kaikki kytkeytyy kaikkeen ja jotta maailma pelastuisi, se pitäisi tuntea perinpohjin.

    Eikä ihmine mitää tiedä, jotahi tuntee.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli