Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!

Eläinoikeusyhdistys Faunan ja Liken julkaisema Vegaanin uusi keitttokirja julkaistiin keskiviikkona (5.5.) Uudella ylioppilastalolla herkullisen lounaan kera. Vihdoin vuonna 1999 julkaistu Vegaanin keittokirja sai jatkoa. Olin itse tilaisuudessa puhumassa ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista. Samasta aiheesta kirjoitin teokseen myös tausta-artikkelin.

Omalle veganismilleni on kolme syytä: (1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi, (2) eläinten oikeudet sekä (3) terveys ja hyvinvointi. Kukaan tuskin ryhtyy vegaaniksi yhdessä yössä. Kirja antaa kuitenkin aivan mahtavat eväät sille, millaista voi olla ympäristöystävällinen, herkullinen ja ravitseva vegaaniruoka. Omaa ruokavaliotaan voi muuttaa pikkuhiljaa.

Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti esimerkiksi seuraaviin seikkoihin:

– Syö ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä.
– Kulje kauppamatkat jalan, polkupyörällä tai joukkoliikennettä käyttäen.
– Osta vain tarpeeseen. Suosi luomua, kuivatuotteita ja  lähellä tuotettuja elintarvikkeita.
– Vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita.
– Valmista enemmän ruokaa kerralla, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa.
– Älä heitä ruokaa roskiin, ja muista biojätteiden lajittelu.
– Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystävällisen ruuan edistämiseksi.

Kirja tarjoaa erinomaista taustatietoa aiheeseen liittyen. Reseptit on kerätty sieltä sun täältä. Tarjolla on ruokia niin arkeen kuin juhlaankin. Oma suosikkini on aktivistin tofu-pastasalaatti (ilman oliiveja), seitanpyttipannu ja makaronilaatikko. Sen sijaan omat erikoisuuteni, kuten neljän viljan luomubiopuuro, nuudelit con soijarouhe, macaroni con ketsup ja pasta soijarouhetomaatti-kastikkeella ei ole kirjaan asti päätynyt – ja ehkä ihan hyvä niin.

Yksilön valinnat eivät kuitenkaan riitä. Tässä vielä viisi yhteiskunnallista muutosaskelta, joita tarvitaan matkalla kohti ilmastoystävällistä ruokavaliota:

– EU:n maataloustukijärjestelmän uudistus
– Ruuan ALV-porrastus ympäristövaikutusten mukaan
– Valmistevero esimerkiksi naudanlihalle ja juustolle
– Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät
– Ilmasto- ja varoitusmerkinnät pakkauksiin

Arvostetaan ruokaa ja nautitaan siitä! Ohessa tilaisuudessa pitämäni esitys kokonaisuudessaan.

4 kommenttia artikkeliin ”Vegaanin uusi keittokirja – vihdoinkin!”

  1. Toivottavasti olisi parempi kuin Vegaanin keittokirja, josta en löytänyt yhtään reseptiä, jota olisin halunnut tehdä. Olen koko lailla luopunut suomalaisista keittokirjoista, reseptit ovat jotenkin uskomattoman ankeita verrattuna amerikkalaisiin…

    Vastaa
  2. Moips! Lisäisin vielä tuohon listaan, että syö kasvikset kypsentämättöminä, niin ei kulu sähköä (eikä paljon tiskivettäkään) ja kroppa kiittää ravinteista!

    Vastaa
  3. -tul miälen päälle. kun en itse pätevää syytä veganismille nää (jos ruumis sekaravinnon sallii) ja luonnosta elän..
    btw jokaisen (vegaanin) kannattaisi lukea Lierre Keithin ”The Vegetarian Myth”. Ampuu parhaimmillaan aika pätevästi, tähtää pinnan alle realismilla; maailman pelastamisen, terveyden ja eläinten hyvinvoinnin teemoilla. Koko maailma elää ja satuelämän paradoksi on kaunis kuolema, tappaminen. Keith muistuttaa ihmisen roolista vastuunkantajana ja osana luontoketjua; vegaanius ei (aina) ole ilmastoystävällistä (tai terveellistä). Ihmisen on nöyrästi palattava alkulähteilleen. Tyyli on paatosmainen (ja Keithin katsomus feministinen), mutta ravistelee.

    1) Ilmasto- ja ympäristöhaittojen minimointi-> ravinto alkuperäistä, itsekasvattamaa, villä, läheltä. ilmastokuorma oma asia; painotus vaihtelee ja tekoja pitää pohtia koko ajan. pisteet asketismille 🙂

    (2) eläinten oikeudet-> kasvien oikeudet? maaperän elollisen aineksen oikeus? mikä oikeus ihmisellä on tarttua puun hedelmään ja viedä sen (lisääntymiseen tarkoittama) siemen? miten ihminen voi sanoa tietävänsä eläimen sisimmästä enemmän kuin päänsä yöksi painavan kasvin sielusta? lapsellinen usko oman tappamisen välttämisen mahdollisuuteen.

    (3) terveys ja hyvinvointi-> ristiriitaisuus (tutkimukset), yksilökohtaisuus (+plasebo), terveysuskonto (suositukset), loppupelin tietämättömyys ? Sokeririippuvuus (mm fruktoosi; ahmiminen…), oman itsensä kuuntelematta jättäminen… tieto? tunne? kaiken voi kyseenalaistaa.

    Kaikki kytkeytyy kaikkeen ja jotta maailma pelastuisi, se pitäisi tuntea perinpohjin.

    Eikä ihmine mitää tiedä, jotahi tuntee.

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/