Pääsihteerit, ilmastoneuvottelut ja kansalaisaktivismin uudet muodot

Viikon alku on ollut inspiroiva. Tuntuu siltä, että uudesta vuosikymmenestä tulee poikkeuksellisen kiinnostava ja haastava.

Pääsihteereiden get-together. Järjestin maanantai-iltana (25.1.) Luonto-Liiton entisten pääsihteereiden (Tuomas Rantanen, Jouni Nissinen, Lotta Ruokanen ja Petra Yliportimo) kanssa lyhyen tapaamisen. Oli aika vaikuttavaa istua saman pöydän ääressä henkilöiden kanssa, jotka omasivat lähes 15 vuotta kokemusta pääsihteerin tehtävistä. Sitä on todella etuoikeutettu olo, kun voi istua ihmisten kanssa, jotka ovat vuosikausia pohtineet samoja haasteita ja kysymyksiä, kuin mihin itsekin on juuri törmännyt. Mentorointi ja verkostot kunniaan! Yksin voi tehdä niin vähän. Kannattaa kysyä niiltä, joilla tietoa ja kokemus on jo valmiiksi.

Mitä tapahtuu ilmastoneuvotteluissa? Ympäristö- ja kehitysjärjestöt pitivät tiistaina (26.1.) lehdistötilaisuuden siitä, mitä ilmastoneuvotteluissa tapahtuu vuonna 2010. Itse käytin tilaisuudessa lyhyen puheenvuoron ilmastopoliittisesta tilanteesta Suomessa. Mikä on nyt Suomen tavoite? Mitä voidaan tehdä kunnissa? Vaikka Kööpenhaminassa epäonnistuttiin, on selvää, että ilmastotoimenpiteiden on mentävä kaikilla tasoilla eteenpäin. Emme voi muuttaa ilmastotiedettä, mutta voimme muuttaa harjoitettua politiikkaa. Alla esitykseni.

Valvomo – Freezone. Iltapäivällä olin puhumassa Oranssi ry:n seminaarissa Suvilahdessa, jossa julkistettiin Valvomon hankesuunnitelma. Kyseessä on Oranssin uusi ”freezone” – kontrollista vapaa vyöhyke nuorille. Vuosien aikana Oranssi on inspiroinut monia. Vaikuttava historia ja vaikuttava Valmomo-hanke. Itse nostin esile kansalaisvaikuttamisen uusien muotojen seitsemän teesiä, jotka olivat:

1. Yhteiskunnallisuudesta henkilökohtaisuuteen
2. Pitkäjänteisyydestä projektimaisuuteen
3. Paikallisuudesta ja kansainvälisyydestä verkkoon
4. Asiantuntijuudesta performatiivisuuteen
5. Rakenteista verkostoihin
6. Hallintokeskeisyydestä autonomisuuteen
7. Kansalaisvaikuttamisesta kevytaktivismiin

Alla lyhyt esitykseni Oranssin seminaarissa.

Loputon kasvu ei voi olla rajallisella maapallolla mahdollista. Lähetä Gordon Brownille hamsteri. Degrowth-talous tulee! Tästä kuitenkin lisää myöhemmin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pääsihteerit, ilmastoneuvottelut ja kansalaisaktivismin uudet muodot”

  1. Päivitysilmoitus: Tammikuu sanoina ja lukuina

Jätä kommentti