Suomelle Päivän fossiili -palkinto ilmastokokouksen alkajaisiksi

Kööpenhaminan ilmastokokous avattiin tänään lähes tunnin myöhässä. Yritin itse seurata avajaisseremoniaa turhaan kokouksen virallisten sivujen kautta. Yhteyden pätkiessä jäi kuulematta niin Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussenin, Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n johtaja Rajendra Pachaurin kuin YK:n ilmastosopimuksen pääsihteeri Yvo de Boerinkin puheenvuorot.

Kokouksen avaustiedotteen voi lukea kuitenkin täältä: Historic United Nations climate change conference kicks off in Copenhagen with strong commitment to clinch ambitious climate change deal and unprecedented sense of urgency to act

Suomi onnistui heti kokouksen alkumetreillä tyrimään ja hankki itselleen Itävallan ja Ruotsin kanssa Climate Action Networkin (CAN) Päivän fossiili -palkinnon. Fossiilipalkinnot myönnetään vastuuttomimpia ilmastonäkemyksiä esittäneille maille.

Palkinto myönnettiin maiden metsäsektorin päästölaskentaan ajamien kantojen perusteella. Maat ovat vastustaneet sellaisia metsäsektorin päästöjen laskentasääntöjä, joissa metsien hakkuut tulisivat näkyviin. Maiden esittämät säännöt alentaisivat teollisuusmaiden päästövähennystavoitteita vuodelle 2020 jopa viidellä prosenttiyksiköllä.

Ympäristöjärjestöjen tiedotteen voi lukea täältä:
Suomelle Päivän fossiili -palkinto heti Kööpenhaminan ilmastokokouksen alkajaisiksi

Asiasta uutisoi välittömästi myös mm. Helsingin Sanomat: Suomi sai ympäristöjärjestöjen torut Kööpenhaminassa

Jätä kommentti