Ilmastosopimukseen nielujen lisäksi myös fossiilisten energialähteiden käyttö

Aamun juoksulenkin jälkeen suuntasin kansalaisjärjestöjen ilmastokokouksen varjotapahtumaan Klimaforumiin. Mahduin juuri ja juuri sisään kuuntelemaan Englannin Maan ystävien järjestämää sessiota, jossa mm. Larry Lohman ja George Mombiot kritisoivat hiilimarkkinoita.

Sen lisäksi, että keskustelemme ilmastosopimuksen yhteydessä mesien hiilinielukysymyksistä, tulisi sopimusrakenteeseen lisätä ehkä myös se, miten ja kuinka paljon vähennämme fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Pitäisikö luoda laskentasäännöt ja mallit, kuinka paljon maat voivat tästä päivästä lukien polttaa fossiilisia polttoaineita?

Maailman metsäpäivän yhteydessä julkistimme myös ympäristöjärjestöjen yhteisen tiedotteen liittyen metsien nielulaskentaan: Ympäristöjärjestöt: Metsien hiilinielukysymys uhkaa vesittää päästöleikkaukset.

Klimaforumista matka jatkui Climate Action Networkin (CAN) strategiasessioon Kööpenhaminan yliopistolle. Iltapäivän aikana kävimme läpi neuvotteluiden tilannetta ja työstimme tulevan viikon strategioita. Hiilinielukysymysten suhteen Suomi on joutunut inhottavasti niiden maiden joukkoon, jotka nähdään yhtenä ilmastoneuvotteluiden pahiksista. Toivottavasti tilanne saadaan pian korjattua.

Illalla valmistelimme vielä tiedotetta liittyen kansainväliseen ilmastovertailuun (Climate Change Performance Index – CCPI). Huippukiinnostavat tulokset julkaistaan maanantaina 14.12.2009, joten pysykää kuulolla.

Kaiken kaikkiaan näyttää hyvältä! Kööpenhaminassa on suuri joukko ihmisiä tekemässä mahtavaa työtä. Ja niin kauan kuin on toivoa, on mahdollisuuksia vielä reiluun, kunnianhimoiseen ja sitovaan ilmastosopimukseen.

Ohessa Climate Action Networkin (CAN) kooste lauantain neuvotteluista.

Jätä kommentti