Autoton päivä – tyhmyyden aikakausi

Tiistaina 22.9.2009 vietettiin kansainvälistä autotonta päivää. Itse vietän autotonta päivää vuoden jokaisena päivänä ja suosittelen sitä lämpimästi myös muille. Tällä hetkellä en voisi kuvitellakaan valitsevani sellaista asuinpaikkaa, jossa liikkuminen kevyellä liikenteellä ja joukkoliikenteelle ei olisi mahdollista.

Valitettavasti autoton päivä ei yksin riitä vähentämään liikennettä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia. Toivottavasti pääkaupunkiseudulle saadaan mahdollisimman pian ruuhkamaksut. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin tiedotteessa vaadimme ruuhkamaksujen käyttöönottoa heti ja rahojen ohjaamista joukko- ja kevyelle liikenteelle. Ilmastonmuutos ei odota.

Illalla olin katsomassa Greenpeacen järjestämässä näytöksessä maailman ensi-illan saaneen Age of Stupid -elokuvan. Elokuvan aluksi ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja tiedetoimittaja Pasi Toiviainen olivat Greenpeacen ilmastovastaava Simo Kyllösen tentattavina. Samaan aikaan maailman päättäjät olivat YK:n ylimääräisessä ilmastohuippukokouksessa keskustelemassa ratkaisumahdollisuuksista. Tulokset antavat edelleen odottaa vaikka ilmassa onkin toiveikkuutta.

Suosittelen Age of Stupid -elokuvaa lämpimästi! Katsojan eteen vyörytetään tarinoita siitä, mitä ihmiskunta tekee silloin kun sillä on vielä mahdollisuus ratkaista ilmastokriisi. Olemmeko siis ensimmäinen sukupolvi, joka ottaa ilmastokysymyksen tosissaan vai viimeinen, joka ei niin tee. Mitä vastaamme lapsillemme kun he katsovat tulevaisuudessa meitä silmiin ja kysyvät: mitä teitte silloin kun jotain vielä oli tehtävissä?

Päivään mahtui kaikkea muutakin kivaa ja mielenkiintoista. Aamupäivällä istuin oikeusministeriössä Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan demokratiatyöryhmän kokouksessa käymässä läpi valmisteilla olevasta demokratia-asiakirjakokonaisuudesta annettuja lausuntoja, piipahdin Luonto-Liiton toimistolla järjestelemässä tulevia kuvioita sekä Helsingin Narinkkatorilla Autottoman päivän tapahtumissa. Lisäksi annoin lyhyen haastattelun Suomen Kuvalehdelle ilmastohaasteesta sekä istuin ilmastonmuutos ja kestävä kehitys kehitysyhteistyössä hankkeen ohjausryhmän kokouksessa.

Jätä kommentti