Kestävää kehitystä ilman talouskasvua

Istuin aamupäivällä kestävän kehityksen toimikunnan kokouksessa. Kokouksen aiheena oli tällä kertaa kestävä talous. Ympäristöministeriön kokouksesta lähettämä tiedote löytyy täältä: Kestävä talous vaatii työurien pidentämistä ja ympäristöinnovaatioiden toteuttamista.

Valtiovarainministeriön alivaltiosiheeri Martti Hetemäki näki puheenvuorossaan yhtenä talouden keskeisenä haasteena työurien pidentämisen. Kysyin, onko valtiovarainministeriössä pohdittu asevelvollisuudesta luopumista. Kuulemma toistaiseksi ei ole, mutta kaikki ajatukset otetaan ilolla vastaan.

Kokouksessa kaikkein inspiroivimman puheenvuoron käyttivät tutkijat Jarna Pasanen ja Marko Ulvila. Heidän mukaan ylikuluttavan luokan on supistettava talouttaan ja siirryttävä de-growth -talouteen, jossa talous ei enää kasva. Samasta aiheesta olen itsekin kirjoitellut. Lisäksi he esittivät uutta avointa innovaatiojärjestelmää, sadan vuoden vahinkovastuuta, mainonnan rajoittamista ja suuryhtiöiden alasajoa. Lisätietoja tutkimushankkeesta löytyy osoitteesta: http://www.sustainablefutures.fi

Kokouksessa ympäristöministeri Paula Lehtomäki puhui hyvin viherelvytyksen puolesta. Yritin kysyä, kuinka monta prosenttia Suomi on käyttänyt elvytykseen ohjatuista varoista viherelvytykseen, mutta valitettavasti ministeri ehti poistua ennenkuin sain puheenvuoron eikä alivaltiosihteeri Hetemäki osannut suoralta kädeltä antaa vastausta kysymykseeni.

Jätä kommentti