8.5.2009: Ilmastopolitiikkaa eduskunnassa, Pohjoismaiden neuvostossa ja EU:ssa

Aamupäivällä olin eduskunnan talousvaliokunnan kuultavana ilmasto- ja energiastrategiasta. Suomen luonnonsuojeluliiton lausunto löytyy pdf-tiedostona täältä. Painotin puheenvuorossani tiukempia päästövähennystavoitteita, ilmastolakia, energiatehokkuustoimia sekä uusiutuvien energialähteiden lisäämistä. Keskustelu valiokunnassa oli innostavaa vaikka osa kansanedustajista suhtautuukin ilmastopolitiikkaan avoimen vihamielisesti. Se on valitettavaa.

Eduskunnasta pyöräilin Tieteiden talolle puhumaan lyhyesti edellisen päivän Kaupunkitutkimuspäivillä pidetystä työryhmäsessiostamme päivien päätöstilaisuuteen.

Tieteiden talolta matka jatkui Ajatuspaja e2:n järjestämille Eurooppa-päivän etkoille, jossa julkistettiin Karina Jutilan ja Terhi Tikkalan kiinnostavan oloinen raportti Yhdessä vai erillän? Pohjoismaiden neuvosto ja EU. Raporttia olivat kommentoimassa myös pääministeri Vanhanen ja kansanedustaja Söderman. Itse kysyin Vanhaselta ilmastopolitiikan merkitystä Pohjoismaiden neuvoston ja EU:n työssä. Vanhasen mukaan EU on ilmastopolitiikan suhteen tärkeämpi toimintaympäristö kuin Pohjoismaiden neuvosto.

Ajatuspaja e2:n tilaisuudesta siirryin Meze-pointtiin, jossa pidimme vapaamuotoisen kehityskeskustelutilaisuuden Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin toiminnanjohtaja Ursula Immosen ja luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistolan kanssa. Olen todella etuoikeutettu, että saan piirin puheenjohtajana työskennellä Ursulan ja Tapanin kanssa. Takana innostava viikko. Tästä on hyvä siirtyä viikonloppuun ja ponnistaa taas tulevaan viikkoon!

Jätä kommentti