Torstai 14.2.2008 – Pachauri ja Halonen – tietokone edelleen rikki

Osallistuin Väinö Tannerin säätiön järjestämään kutsuvierasseminaariin ”Onko ilmastonmuutos hallittavissa?”. Pääpuhujana europarlamentaarikko Lasse Lehtisen vetämässä seminaarissa oli Nobel palkittu, Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) puheenjohtaha professori Rajendra K. Pachauri. Lisäksi kommentoimassa olivat mm. komissaari Olli Rehn, europarlamentaarikko Riitta Myller, Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkunen ja professori Atte Korhola.

Yleisössä istui mm. presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Helsingin yliopiston kansleri Kari Raivio sekä lukematon määrä professoreita, kansanedustajia ym. päättäjiä sekä silmäätekeviä.

Mitä mahtoi miettiä Lasse Lehtinen kun ilmastonmuutos nostettiin aikamme suurimmaksi haasteeksi? – ainakin hän tuntui hykertelevän kun Pachauri ei tuntenut turpeen asemaa IPCC:n tutkimuksissa ja erehtyi pitämään sitä hitaasti uusiutuvana energialähteenä. Onneksi Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen pääsi seminaarin lopussa korjaamaan asian.

Muutama skeptikkokin oli päässyt yleisön joukkoon kommentoimaan. Onneksi Pachauri ampui tyylikkäästi alas typerimmät väitteet esimerkiksi siitä, että ilmastonmuutoksen sopeutuminen olisi kustannustehokkaampaa kuin sen ehkäisy. Hauskaa oli, että Rehn ja Korhola tarjoilivat ilmastokriisin ratkaisuksi ydinvoimaa, hiilen talteenottoa- ja varastointia sekä turvetta. Mitä mahtaa Pachauri maailmalla kertoa Suomen ”edistyksellisestä” ilmasto- ja energiapolitiikasta?

Sitten arkisiin asioihin. Sain kannettavan tietokoneeni huollosta lähes kahden viikon odottelun jälkeen. Koneeseen oli vaihdettu tuuletin ja kovalevy. No. Koneessa oli edelleen sama vika kuin huoltoon sen toimittaessani. Kone ei käynnisty ollenkaan. Olisiko tämän toteaminen ollut liian haastava tehtävä jo huollossa? Lupasivat tulla noutamaan koneen uudestaan korjaukseen mahdollisimman pian. Kysyin tilalle varakonetta. Ei kuulemma ole sellaisia. Koneellani on Fujitsu-Siemensin kolmen vuoden on-site huoltotakuu. Fujitsun puolesta hommaa hoitelee Power Mill -niminen yritys. Surullisinta on, että tämmöisissä tilanteissa sitä huomaa, kuinka riippuvainen tietokoneesta oikeasti on.

Illalla toimin puheenjohtajana Suomen luonnonsuojeluliiton energia- ja ilmastovaliokunnan kokouksessa. Asialistalla oli mm. liiton yleinen ympäristönsuojelu sekä energia- ja ilmastotyö. Lisäksi kävimme läpi ajankohtaisia kysymyksiä sekä liiton mahdollista omaa ilmastovisiointia, liikenneviestejä ja kunnallisen tason vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Jätä kommentti