Tiistai 5.2.2008 – Väitöskirjasuunnitelmaa..

Olin Tampereella jatko-opintoseminaarissa eli umbrellassa esittelemässä talonvaltauksia käsittelevää väitöskirjahankettani. Lyhyesti kyse on siis seuraavasta:

Väitöskirjatutkimuksessa perehdytään vuosituhannen vaihteen jälkeiseen, erityisesti vuonna 2007 tapahtuneeseen talonvaltaustoimintaan Helsingissä. Suurennuslasin alla on lähes viisikuukautta kestänyt Elimäenkadulla sijainneen kiinteistön valtaus. Tutkimuksessa analysoidaan talonvaltauksia kansalaistoiminnan ja yhteiskunnallisten liikkeiden kehikossa sekä tarkastellaan liikkeiden toimintamuotoja ja -tyylejä esimerkiksi kevytaktivismin ja arkielämän politiikan käsitteiden näkökulmasta.

Tutkimuksen tavoitteena on eritellä kenttää talonvaltauksia koskevan tapaustutkimuksen kautta. Olen kiinnostunut aktivisteista, heidän toimintamuodoista ja verkostoista sekä neuvottelusuhteesta ja kommunikaatiosta viranomaisten suuntaan. Tarkastelen myös sitä, miten vuosituhannen vaihteen jälkeiset talonvaltaukset ovat muuttaneet kansalaistoiminnan ja yhteiskunnallisen liikehdinnän kenttäää Suomessa. Näin talonvaltausten tarkastelu toimii ikkunana kansalaisyhteiskunnan toimintaan Suomessa.

Talonvaltaus ilmiönä on hyvin monimuotoinen. Sen voi nähdä heijastelevan sekä kaupunki- ja nuorisokulttuuria että nuorisopolitiikaa, mutta yhtälailla vuonna 2006 säädetyn nuorisolain nuorisotoimelle ja hallinnolle asettamia operatiivisia vaatimuksia. Myös suuret ideologiset tulkintakehykset, kuten uusliberalismi, metropolitanismi ja globalisaatio, ympäristö- ja ihmisoikeuskysymykset sekä paternalismi ja autonomia linkittyvät talonvaltauksiin ja talonvaltaajiin. Erityisen kiinnostavaksi tutkimushankkeen tekee se, että Suomessa talonvaltauksia ei ole aiemmin väitöskirjatasolla tutkittu.

Valitettavasti en ehtinyt koskaan Demoksen järjestämään ilmastotalkoot-seminaariin (http://www.ilmastotalkoot.fi), koska jumituin kotiin muokkaamaan tutkimussuunnitelmaani seminaarissa saadun palautteen perusteella.

Viime päivinä elämää on hankaloittanut sunnuntaina hajonnut tietokoneeni. Toki kaikki tiedostot ovat turvassa muistitikulla, mutta siitä huolimatta elämä varakoneen kanssa on hankalaa (ja ärsyttävää) mm. kaikkien sähköpostiarkistojen ollessa hajonneen koneen kovalevyllä. Katsotaan, mitä huolto saa aikaiseksi.

Jätä kommentti