Viikonloppu 1.-3.2.2008 – Tuulivoiman potentiaali

Perjantaina osallistuin TEM:n järjestämään sidosryhmäseminaariin valmisteilla olevasta ilmasto- ja energiastrategiasta. Pekkarisen tarkoituksena on antaa strategia eduskunnalle selontekona ennen kesää. Tällä kertaa aiheena oli uusiutuva energia. Pekkarinen piti seminaarin avauspuheenvuorossaan Euroopan komission ilmasto- ja energiapaketin tavoitteita Suomelle kohtuullisina. Lienee myös selvää, että tuulivoiman syöttötariffi otetaan käyttöön, vaikka Elinkeinoelämän keskusliitto ja Energiateollisuus vastustavatkin sitä.

Komission esittämän 38 prosentin uusiutuvien tavoitteen myötä Suomeen tarvitaan noin 50 TWh lisää uusiutuvia vuoteen 2020 mennessä. Suomen uusiutuvien tavoitteesta viidesosa (eli energia noin 10 TWh, kapasiteetti 3100 MW) voidaan tehdä VTT:n mukaan tuulivoimalla. Kyseeseen tulisi lähinnä merituulivoimalat (1600 MW), mutta myös rannikkoseutu (600 MW), Lappi (600 MW) ja sisämaa (300 MW). Tällä hetkellä on kuitenkin epäselvää, kuinka paljon maakuntakaavoissa on varauksia tuulivoimapuistoille. Vuoteen 2050 mennessä tuulivoiman potentiaali olisi VTT:n mukaan jopa 7100 MW (21 TWh).

Tuulivoiman lisäksi bioenergiaa voidaan lisätä jo vuoteen 2015 mennessä noin 20 TWh. Lähinnä kyseeseen tulee metsähake päätehakkuilta ja harvennuksilta sekä pelletit, hake ja pilke, kierrätyspolttoaineet, peltobiomassat (olki, naatit, lanta, ruokohelpi ja uudet energiakasvit). Myös aurinkoenergialla ja lämpöpumpuila on mahdollisuus saada noin 2 TWh lisää uusiutuvaa energiaa.

TEM:n järjestämästä seminaarista kiiruhdin Helsingin yliopiston sosiologian laitokselle Spaces-jatko-opintoseminaariin. Esittelin väitöskirjani tutkimussuunnitelmaa talonvaltaushankkeesta. Hyvää keskustelua ja erinomaista palautetta. Kiva kun paikalla oli ihmisiä, joilla oli syvälle menevä ymmärrys yhteiskunnallisten liikkeiden dynamiikasta.

Lauantaina nukuimme Annukan kanssa pitkään. Korjasimme päivällä polkupyöriä – paikkasimme Annukan perjantaina puhjenneen etukumin ja vaihdoimme jarrupalat. Iltapäivällä osallistuimme Eläinoikeusfoorumin yhteydessä järjestettyyn mielenosoitukseen eläintenoikeuksien puolesta kolmen sepän patsaalla sekä kävimme syömässä Vanhalla tapahtuman yhteydessä ollutta herkullista vegaaniruokaa. Illalla siivosimme, istuimme ja juttelimme. Katsoimme myös viimeisimmän A-talkin (http://areena.yle.fi/hae?cid=164612&pid=187319) ja Silminnäkijän (http://areena.yle.fi/hae?cid=164612&pid=166383). Aiheina siis komission ilmasto- ja energiapaketti sekä palmuöljy.

Sunnuntaina kävimme aamupäivällä juoksemassa. Lisäksi viimeistelin Suomen Luonto -lehteen kolumnin komission ilmasto- ja energiapaketista sekä kirjoittelin Suomen kuvalehteen mielipidekirjoituksen. Lisäksi orientoiduin tulevalla viikolla alkaviin palkkatöihin.

Viikon suorituksista. Viikon aikana tein tutkimustyötä 32 tuntia. Pestini tutkijana siis päättyi jo torstaina – nyt olen ensi viikon torstaihin asti saldovapaalla. Yhteiskunnallista vaikuttamista ja järjestötyötä kertyi 34,5 tuntia. Omasta kunnostani pidin huolta käymällä viisi kertaa juoksemassa (50 km) ja pyöräilemällä 61 km – yhteensä kuntoilua noin 8 tuntia. Tänä vuonna olen toistaiseksi käynyt juoksemassa 250 km ja pyöräillyt 257 km. Viikon osalta toiminnalliseksi hyötysuhteeksi (kun kuuden tunnin vuorokausittainen nukkuminen otetaan pois) muodostui tällä viikolla vain 59,13 prosenttia. Aktiviteeteiltaan kyseessä oli vuoden toiseksi heikoin viikko (ensimmäisen viikon osalta hyötysuhde oli 40,48 prosenttia).

Jätä kommentti