Viikonloppu 31.8.-2.9.2007 – Puolet maapallon lajeista kuolee sukupuuttoon

Perjantaina olin koko iltapäivän Suomen luonnonsuojeluliiiton liittohallituksen kokouksessa keskustoimistolla Kotkankadulla. Asialistalla oli mm. vuoden 2008 budjetin tekemistä, Suomen luonnon tilannekatsausta, norppaenergian kriteeriuudistus ja ohjausryhmän perustaminen, juhlavuoden arpajaisten järjestäminen sekä keskustelu liiton yritysyhteistyöstä ja sen periaatteista. Hallituksen kokouksen jälkeen osallistuin vielä http://www.ilmasto.org –hankkeen ohjausryhmän tapaamiseen, jossa ideoimme sivujen rakennetta ja sisältöä uuteen uskoon.

Lauantai aamuna lähdin koko viikonlopuksi Pieksämäelle Partaharjun opistolle Luonnonsuojeluliiton yhdistys-aktivistien tapaamiseen. Lauantain aluksi paikalla oli Ilkka Hanski kertomassa luonnonsuojelun käsityksistä. Tällä hetkellä maapallon historiassa on menossa kuudes sukupuuttoaalto, joka on nopeampi ja rajumpi kuin yksikään aikaisempi sukupuutto maailman historiassa. Arvioiden mukaan (WWF Living Planet Index) vuoden 1970 jälkeen on menetetty jo noin 30 prosenttia maapallon lajeista. Puolet lajeista tulee kuolemaan joka tapauksessa sukupuuttoon.

Lajit, jotka kuolevat sukupuuttoon, eivät koskaan palaa. On yksinkertaisesti typerää antaa lajien kuolla sukupuuttoon, koska (1) hyötyetiikan kannalta ei voida tietää, mitä tarpeita ja merkityksiä näillä lajeilla tulevaisuudessa voi olla ja on silkkaa typeryyttä haaskata luonnon monimuotoisuuden pääomaa sekä (2) velvollisuusetiikan kannalta meillä on moraalinen vastuu huolehtia lajikumppaneistamme.

Pieksämäen tapaamisessa esiteltiin myös Luonnonsuojeluliiton tulevaa historiikki-julkaisua, johon olen itsekin kirjoittanut 1990-ja 2000-luvun ympäristöliikehdinnästä. Lisäksi ideoimme liiton tulevan 70-vuotis-juhlavuoden toimintaa ja painopistealueita normaalin illanvieton, luontoretkeilyn ja saunomisen lomassa.

Luonnonsuojeluliitto laittoi sunnuntaina myös tiedotteen hallituksen ympäristöbudjetoinnista. Liitto pitää hallituksen budjettiesitystä ympäristön kannalta ristiriitaisena. Samalla kun energiaverotusta korotetaan ja joukkoliikennettä tuetaan, hallitus leikkaa luonnonsuojelun ja ympäristötutkimuksen rahoitusta sekä ympäristöjärjestöjen valtionapua:
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2007/hallituksenymparistobudjetointi

Sunnuntaina kotiin palattua sain vielä viimeisteltyä ensimmäisen valmiin version opintokeskusten kestävän kehityksen tiedotus- ja viestintäsuunnitelmasta. Lisäksi kirjoittelin synopsia ympäristö ja sivistys ammattikorkeakouluissa kirja-artikkeliin, joka pitäisi ottaa seuraavaksi työn alle.

Annukka lähti viikoksi Glasgowiin. Oi voi. Tulee ikävä!

Jätä kommentti