Perjantai 31.8.2007 – Turkistarhojen ympäristöongelmat, Ruuhkamaksut, Pyöräkaistat

Uutisten mukaan Mustasaaressa Pohjanmaalla on isketty minkkitarhaan. Iskussa päästettiin vapaaksi 2 500 minkkiä. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan siitoskettunaaras vastaa ympäristökuormitukseltaan 1,2-kertaisesti lihasikaa. Muutenkin turkistarhat rasittavat ympäristöä raskaasti esimerkiksi typpi- ja fosforipäästöjen muodossa. Suuret lantamäärät huuhtoutuvat rehevöittämään vesistöjä ja tarhojen typpilaskeuma tuhoaa lähimetsiä. Aidon turkiksen valmistus kuluttaakin noin 70 kertaa enemmän energiaa kuin tekoturkiksen valmistaminen. (http://www.animalia.fi).

Olisi jo aika lopettaa koko turkistarhaus.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla Martti Tulenheimo peräänkuuluttaa ruuhkamaksujen käyttöönottoa Helsingissä. Hyvä! Tukholman ja Lontoon ruuhkamaksut luulisi riittävän Helsingillekin esimerkiksi. Saman lehden samalla palstalla Jukka Huhta ehdottaa pyöräteiden rakentamista osaksi autokaistoja. Toinen hyvä! On järjetöntä, että jalankulkijat ja pyöräilijät pistetään samalle pienelle väylälle. Pyöräilijöille oikea paikka olisi autotiestä erotetulla erillisellä kaistalla. Otetaan kadut haltuun!

Jätä kommentti