Perjantai 9.3.2007

EU:n huippukokouksessa päätettiin lähteä ajamaan päästöjen maailmanlaajuista leikkausta 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Ellei maailmanlaajuista sopua tule, leikataan päästöjä yksipuolisesti viidenneksellä. Ympäristöjärjestöt kiittivät sopua, mutta moittivat, että EU:n olisi tullut luvata leikata päästöjä 30 prosenttia riippumatta siitä, ovatko maailman muut suuret saastuttajat valmiita uuteen ilmastosopimukseen. Lisäksi uusiutuvan energian osuus kaikesta energiasta nostetaan 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Yksittäisten maiden osuudet sovitaan myöhemmin.

Suomen kuvalehti (SK10/2007) otti perjantaisessa pääkirjoituksessaan myönteisen kannan Vihreiden ajamaan perustuloon. Vihreiden esityksen mukaan kaikki 18 vuotta täyttäneet EU-kansalaiset saisivat Suomessa asuessaan 440 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Samalla verotus muuttuisi kaksiportaiseksi sekä tulo-, ympäristö- ja pääomaverot kiristyisivät hiukan. Lisätietoja löytyy osoitteesta: http://www.vihreat.fi/fi/perustulo

Katsomme Annukan kanssa perjantaina netistä muutamia vaalikeskusteluja. Eduskuntavaalit käydäänkin vihreillä teemoilla (perustulo sekä ilmasto- ja energiakysymykset). Tästä syystä onkin hassua, että vihreät eivät ole toistaiseksi pystyneet lunastamaan tätä olemassaolevaa potentiaalia. Vaalitenttejä ja -keskusteluja seuratessa olen alkanut ihmetellä, miksi vihreät eivät puhu selkeämmin luonnonsuojelu- ja ympäristökysymyksistä. Vihreät voisivat korostaa enemmän ympäristöprofiiliaan. Käsittääkseni ihmiset odottaisivat tässä tilanteessa juuri sitä.

Jätä kommentti