Viikko 38, 18.-24.9.2006

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Maan ystävät luovuttivat Autottoman päivän kunniaksi joukkoliikenteen matkakortit ministeri Eero Heinäluomalle, viihdetaiteilija Antti Tuiskulle sekä Itä-Lapin yrittäjänaisten puheenjohtajalle Päivi Vallelle. Valitettavasti ainakaan STT:n tekemä uutinen ei huomannut julkistukseen liittyvää kritiikkiä esimerkiksi Heinäluomaa ja Tuiskua kohtaan:

”Lippu luovutetaan ministeri Heinäluomalle tärkeästä avauksesta, jonka hän teki öljyriippuvuuden lopettamisesta. Valitettavasti hallitus on toistaiseksi kunnostautunut lähinnä leikkaamalla joukkoliikenteen määrärahoja. ”Nyt olisi aika ottaa taloudelliset ohjauskeinot, kuten ruuhkamaksut, käyttöön”, järjestöt huomauttavat.”

”Viihdetaiteilija Tuisku saa lahjakortin vähäpäästöisen hybridiauton valinnasta. Järjestöt haluavat matkakortilla muistuttaa, että joukkoliikenteen käyttö on kuitenkin yksityisautoilua ylivoimaisesti kestävämpi vaihtoehto.”

Koko tiedote löytyy osoitteesta: http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2006/joukkoliikenneliput

Smash ASEM –kansalaistarkkailijaryhmän keskustelutilaisuus järjestettiin keskiviikkona (20.9.) Taidehallin klubilla. Mukana keskustelussa olivat Thomas Wallgren, Ville Hoikkala, Sampo Villanen, Tapani Ruokanen, Tommi Hoikkala sekä kansanedustajat Annika Lapintie (vas), Rosa Meriläinen (vihr) ja Kimmo Tiilikainen (kesk). Keskustelu oli onnistunut ja tila on tupaten täynnä. Toisaalta monet argumentit alkavat selvästi kyllääntymään ja omalta osalta saturaatiopiste on saavutettu jo kauan sitten. Myöhemmin loppuviikosta Aamulehti julkisti Taloustutkimuksella teettämänsä tutkimuksen, jonka mukaan vain 68 prosenttia suomalaisista piti poliisin toimintaa hyvänä Smash ASEM –mielenosoituksen yhteydessä. Usko suomalaiseen poliisiin on selvästi heikentynyt tapahtumien myötä.

Keskiviikkona (20.9.) järjestettiin myös Suomen luonnonsuojeluliiton sisäisen keskustelutilaisuuden jätteenpolttokysymyksistä. Tapetilla oli erityisesti Riihimäen Ekokemin jätteenpolttolaitoshanke, jonka ympäristöluvasta Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ja Luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet siitä huolimatta, että paikallinen luonnonsuojeluyhdistys on ollut valittamista vastaan. Lisää luonnonsuojeluliiton jätepolitiikasta löytyy osoitteesta: http://www.sll.fi/toiminta/kestava/jatteet

Samassa yhteydessä pidettiin myös Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin hallituksen kokous. Saimme hoidettua syyskokousvelvollisuudet, kuten toimintasuunniteman ja talousarvion hyväksymisen yhdistyksen kokoukselle.

Keskiviikko illan päätteeksi pyöräilin vielä Helsigin keskustaan ja Klaus Kurkeen, jossa vietettiin Eurooppalaisten vihreiden jatko-bileitä. Oli kiva nähdä Brysselin tuttuja, Terhiä, Ulriikkaa ja Annea. Samalla ehdin vaihtaa kuulumiset myös Markuksen, Tapion ja Heidin kanssa. Onnistunut illanvietto!

Torstai-iltana olin puhumassa työväenopiston kurssilla otsikolla: ”Onko taistelu ympäristötuhoa vastaan jo hävitty, vai onko jotain tehtävissä”. Mainio asetelma. Valitettavasti minulla ei ollut aikaa valmistella kunnon esitystä, joten lähdin sessioon aika tyhjän päältä. Kurssilaiset olivat kuitenkin erityisen aktiivisia ja keskustelu oli mukavan avartavaa. Kiitos Tytti Kotilaiselle hyvän kurssin järjestämisestä!

Perjantaina (22.9.) vietettiin kansainvälistä Autotonta päivää (ks. http://www.autotonpaiva.fi, http://www.maanystavat.fi/autoton). Osallistuin itse iltapäivällä järjestettyyn Criticall Mass –polkupyörämielenosoitukseen, jossa kiertelimme polkupyörillä noin 13 kilometrin reitin Helsingin keskustan alueella. Mukana oli kaiken kaikkiaan lähes 100 polkupyöräilijää. Lisätietoja: http://www.maanystavat.fi/tiedotus_artikkeli.php?aid=795&kid=0.

Lauantaina (23.9.) osallistuimme Annukan kanssa Dodon järjestämään Megapolis2021 –seminaariin Vahan juhlasalissa (http://www.megapolis2021.org/). Kyseessä oli ympäristöongelmat ratkaistaan kaupungeissa –hankkeen päätapahtuma. Olen ollut elämäni aikana niin monissa seminaareissa, että lähdin paikalle hiukan velvollisuudentunnosta ja toisaalta mahdollisuudesta moikata monia tuttuja. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt, sillä seminaari oli teknisesti ja visuaalisesti erinomaisesti onnistunut. Myös sisältö tarjosi monia kiinnostavia, jopa innostavia näkemyksiä. Paljon kiitosta saaneen Anna Kortelaisen esitelmä, jossa kulutus palautettiin sukupuoleen ja seksuaaliseen käyttäytymiseen, oli mielestäni kuitenkin liian yksinkertaistava näkemys. Sen sijaan mieltä kiihotti esimerkiksi käsite ”askeettinen hedonismi” ja Pekka Haaviston esille nostama ”tulevaisuustilaus”.

Seminaarin jälkeen jäin pohtimaan sitä, että postmoderni ympäristötoiminta täytyy olla mukavaa ja helppoa, jossa ei syyllistetä ketään (ekologinen postmodernisaatio). Tämän myötä ympäristöliike ei ole valmis haastamaan kulttuuriamme ja vallitsevia ajattelutapojamme. Kulutus saa, ja sen pitää, olla mukavaa – kunhan se on vain ekologista. Liian notkea näkemys minulle. Tarvitaan lisää fundamentaalisuutta.

Kiitos lauantain osalta myös Merille ja Laurille erinomaisten juhlien järjestämisestä aktivistikeskus Kånalassa. Samoin kiitos Marialle ihanista syntymäpäiväjuhlista! Kahdet juhlat ja suuri määrä innostavia ja kiinnostavia keskusteluja hyvän ruuan kera. Siinä ainekset onnistuneille juhlille. Sunnuntaina Henrik ja Salla kävivät kylässä Käpylässä. Viikonloppuna onnistuimme kaatamaan ja hajoittamaan myös ison seinäpeilimme, joka teki pahan jälken lautalattiaan. Onneksi se on vain materiaa.

Jätä kommentti