Viikko 11.-17.9.2006

Jopas oli viikko. Julkisuusmylly on pyörinyt Smash Asem –tapahtumien ympärillä. Pääministeri Vanhanen, sisäministeri Rajamäki ja poliisijohto ovat kiitelleet poliisin onnistunutta operaatiota viikonloppuna. Poliisi on peräänkuuluttanut omissa tiedotustilaisuuksissaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua mielenosoittamisen pelisäännöistä. Keskustelu voi jäädä kuitenkin yksipuoliseksi, sillä poliisi ei ole löytänyt omista toimistaan pienintäkään moitteen sijaa.

Kritiikkiä on esiintynyt kuitenkin huomattavasti. Silminnäkijäkertomukset ovat olleen järkyttävää luettavaa. Toisaalla HBL:n tietojen mukaan ihmisoikeusasianajaja Ville Hoikkalaa kiellettiin toimimasta kiinniotettujen aktivistien asianajajana, koska häntä syytetään osallistumisesta mellakkaan – siitä huolimatta, että Hoikkala ei ole ollut lähelläkään Kiasmalla tapahtunutta mielenosoitusta. Missä menee oikeusvaltion raja sen suhteen, mihin kaikkeen poliisi voi puuttua? Lisäksi poliisi ei ole useista pyynnöistä huolimatta suostunut osallistumaan Smash Asem –kansalaistarkkailuryhmän järjestämään keskustelutilaisuuteen. Myös Rajamäki ilmoitti avustajansa välityksellä, ettei osallistu keskustelutilaisuuteen nyt eikä ”koskaan” – yritä siinä käydä sitä arvokeskustelua, jota poliisin toimesta peräänkuulutetaan.

Viikon aikana avattiin adressi, jossa vaadittiin Rajamäen eroa – sekä adressi, jossa kiiteltiin poliisin toimintaa. Lauantaina järjestettiin myös ”136 joku raja Rajamäki” –mielenosoitus. Verkkosivut, keskustelupalstat ja lehdet ovat olleet täynnä silminäköijöiden ja sivullisten kertomuksia Smash Asem –tapahtumista. Kaikkein kovimman linjan otti kuitenkin Suomen Kuvalehti ja sen päätoimittaja Tapani Ruokanen, joka pääkirjoituksessa vaati suoraan poliisin määrärahojen leikkaamista. Poliisin toiminnasta tullaankin tekemään selvitys ja asiaan ovat puuttuneet myös tietosuojavaltuutettu sekä eduskunnan oikeusasiamies, jolle on tullut useita valituksia tapahtumista. On kuitenkin kummallista, että sisäministerin mielestä poliisin toiminnassa ei ole ollut mitää moitittavaa, vaikka puolueettomia selvityksiä ei ole vielä edes tehty.

Tapahtui viikolla muutakin.

Maanantaina en työkiireiden takia ehtinyt Kansalaistarkkailuryhmän järjestämään tiedotustilaisuuteen, joka oli jättimenestys. Jouduin jättämään myös Luonnonsuojelijalehden toimitusneuvoston kokouksen väliin. Tiistaina meillä oli Luonnonsuojeluliiton Energia- ja ilmastovaliokunnan kokous, jonka puheenjohtaja olen. Käsittelimme kokouksessa meneillään olevia ajankohtaisia kysymyksiä sekä suunnittelimme tulevaa toimintaa. Keskiviikkona kävin ympäristöjärjestöjen ilmastokoordinaatio-ryhmän kokouksessa eduskunnassa. Jouduin kuitenkin lähtemään kesken kaiken pois Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin työtalousvaliokunnan kokoukseen, jossa käsittelimme lokakuun lopussa tulevaa syyskokousta. Perjantaina olin koko päivän Tampereella tekemässä graduun liittyvää kypsyyskoetta sekä kävin jättämässä tutkintotodistusta koskevan hakemuksen. Ennen kotiinlähtöä kävin vielä yliopiston ruokalassa syömässä ja mietin, että tämä on todennäköisesti viimeinen kerta kun kävelen yliopistolta ulos perustutkinto-opiskelijana. Se on aika jännä tunne. Identiteettiin liittyvää muutosta ilmassa.

Poljin pyörällä lauantai aamuna Kivenlahdeen Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen kokoukseen ja syyssuunnittelupäiville. Matka jatkui kuitenkin puolenpäivän jälkeen Espoon keskuksen kautta Turkuun ja Annukan siskon Piian häihin. Erinomaisen onnistuneet juhlat! Varhain sunnuntaina hyppäsin jälleen junaan, matkasin Turusta takaisin Espoon keskukseen, nousin pyörän selkään ja poljin Kivenlahteen syyssuunnittelupäiville. Pyöräillessäni Kivenlahdesta iltapäivällä kotiin Käpylään törmäsin sattumalta Meriin, joka oli pyöräilemässä Laurin luokse Vallilaan. Kotona kirjoittelin kommentteja Esa Konttisen meneillään olevasta Suomen Akatemian tutkimushankkeesta sekä siivosin ennen kuin menin Turusta tulevaa Annukkaa vastaan Pasilan asemalle. Olipahan viikonloppu. Hallituksen kokous, suunnittelupäivät, häät, jatko-opinto/tutkimussuunnitelmia ja 70 kilometria pyöräilyä. Illalla keskustelimme jätteenpoltosta.

Jätä kommentti