Viikonloppu 9.-10.9.2006

Olin lauantaina seuraamassa Smash-Asem –mielenosoitusta (http://asem.anarkismi.net/). Poliisin toimet vaikuttivat olevan Helsingin keskustassa täysin ylimitoitetut. Jo päivällä, täysin rauhallisesti sujuneessa Helsinki2006 –verkoston järjestämässä mielenosoituksessa poliisi otti kiinni yksittäisiä ihmisiä ilman näkyvää syytä.

Kiasman saarto lauantai-iltana täyttää mielestäni vapauden riiston tunnusmerkit. Mielenosoitus ei päässyt edes alkamaan, kun poliisi saartoi koko alueen. Loukkuun jäivät mielenosoittajat, sivulliset katsojat ja lukuisat median edustajat. Kaikki näytti sujuvan rauhallisesti siihen asti kunnes poliisi aloitti voiman käytön.

Perustimme eri porukoiden kanssa kanslaistarkkailuryhmäm seuraamaan poliisin ja mielenosoittajien toimija ASEM-kokousten aikana. Tarkoituksena on tarjota lauantai-illan tapahtumista totuudenmukainen kuva kansalaisten näkökulmasta. Tiedotustilaisuus tullaan järjestämään maanantaina. Ryhmä oli paikalla mielenosoituksen alkaessa yleisön joukossa ja seurasi tapahtumien kulkua tarkasti koko illan ja yön ajan. Ryhmä oli paikalla esimerkiksi silloin, kun poliisi teki illalla summittaisia rynnäköitä tapahtumaa seurannutta yleisöä kohti. Tämä aiheutti Mannerheimintiellä väen keskuudessa paniikkia. Myös useita sivusta tapahtumia seuranneita ihmisiä pidätettiin väkivaltaisesti. Osa porukastamme taas oli saarrettuina Kiasman edessä ja jotku päätyivät putkaan asti.

Näytti mielestäni siltä, että poliisilla katosi illan mittaan suhteellisuuden taju täysin. Helsingin keskustaa motitettiin ja ihmisiä estettiin liikkumasta. Kiasman lähistölle ei ollut kenelläkään mitään asiaa. Esimerkiksi joskus Koijärven aikana poliisin ja kansalaisaktivistien kohtaamiset sujuivat hyvässä yhteishengessä. Näyttää siltä, että Suomessa on tapahtunut muutos kohti suvaitsemattomampaa ja väkivaltaisempaa poliisin toimintakulttuuria. On hälyttävää, että perustuslaillinen oikeus mielenosoittamiseen voidaan viedä näin heppoisin perustein. Poliisin toiminnassa omaisuuden suojaaminen näyttää ylikorostuneen kansalaisoikeuksien turvaamisen kustannuksella.

Tapahtui viikonloppuna toki paljon muutakin. Istuimme Maan ystävien ilmastokampanjan suunnittelusessiossa Kånalan tukikohdassa, pyöräilin reilun 30 kilometrin lenkin ja osallistuin Helsinki2006 –verkoston mielenosoitukseen (http://www.helsinki2006.net/).

Perjantaina osallistuin Nuorisotutkimusverkoston (http://www.nuorisotutkimusseura.fi/) järjestämään prekaariruoska seminaariin. Oma puheenvuoroni käsitteli radikaalin aktivismin käännettä myöhäismodernissa uuden avoimmuuden näkökulmasta. Jossain vaiheessa seminaarista on tulossa jotain raporttia verkoston uudelle kommnetti.fi –palstalle. Kannattaa käydä siis katsomassa: http://www.kommentti.fi/

Isoin juttu oli varmasti se, että palautin sunnuntaina graduni. Aika hienoa.

Jätä kommentti