Voisiko ravintolan listalla olla lähtökohtaisesti tarjolla vegaaniruokaa?

Olemme käyneet lasten kanssa usein viikonloppuisin uimahallissa uimassa. Polskimisen jälkeen on kiva jäädä uimahallin kahvila-ravintolaan syömään ja katselemaan lasien läpi muiden uintia.

Viime sunnuntaina uimahallin kahvilassa oli tarjolla lihapullia ja perunamuusia. Tapettuja ja kuolleita eläimiä. Ällöttävää. Yleensä ravintolasta saa kysymällä kuitenkin aina myös vegaaniruokaa. Tällä kertaa keittiö valmisti meille spagettia soijasuikale-tomaattikastikkeella. Leipien päälle tuli lisäksi vegaanista margariinia.

10-vuotiaan lapsen meille valmistamat vegaanihampurilaiset

Hämmästyttävän moni lapsiperhe otti uimahallin ravintolassa mukisematta tuon tarjolla olleen lihapulla-annoksen. Miksi? Veikkaan, että siksi kun sitä tarjottiin.

Ravitsemuksen, ympäristön ja ilmaston sekä eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta meidän annos oli parempi. Suurella todennäköisyydellä se oli parempi myös maun puolesta. Miksi se ei ollut lainkaan tarjolla ruokalistalla?

On aivan nurinkurista, että lähtökohtaisesti ihmisille pyritään syöttämään liharuokaa. Lähtökohtahan pitäisi olla, että vegaaniruoka olisi se päivän lounas ja muita vaihtoehtoja voisi sitten saada kysyttäessä. Oma juttunsa on lisäksi vielä lasten annokset. Tyypillisesti tarjolla on nauravia lihanakkeja tai juuri lihapullia.

Arvoisa Mäkelänrinteen uimahallin Uppopulla-kahvila.

Kiitos siitä, että teiltä saa erinomaista vegaaniruokaa. Kysyttäessä. Laittakaa se kuitenkin jatkossa listalle ja jättäkää ne ilmaston, eläinten ja ihmisten terveyden näkökulmasta haitalliset liharuuat tarjoilematta tai tarjoilkaa niitä vain niille, jotka erikseen syystä tai toisesta sellaisia tarvitsevat tai haluavat.

Tämä toive koskee tietysti monia muitakin ravintoloita ja kahviloita.

Ei ole juuri mitään rationaalisia syitä syödä epäterveellisiä eläinrasvoja. Veikkaan, että liharuoka jää pian historiaan mekaanisten kirjoituskoneiden ja lankapuhelimien sekä fossiilisten polttoaineiden ja tupakan seuraan. Kasvisproteiinien ja tulevaisuudessa ehkä myös keinolihan voittokulku on vääjäämätön.

Yhteisen lounaan jälkeen 7-vuotias lapsi yritti selittää minulle kummallista tilannetta. Hänen kommenttinsa oli seuraava:

”Yllättävän moni ei tiedä, että liharuoka on ympäristön kannalta haitallista.”

Itse veikkaan, että kyllä tietää. Tietäähän sen meidän 7-vuotias lapsikin. Tapoja ja tottumuksia on vain niin vaikea muuttaa. Ravintolat voisivat tässä mielummin auttaa ihmisiä kuin jarruttaa vääjäämätöntä kehitystä.

Toivottavasti mahdollisimman moni ravintola on historian oikealla puolella.

Yksi kommentti artikkeliin ”Voisiko ravintolan listalla olla lähtökohtaisesti tarjolla vegaaniruokaa?”

  1. Asiaa. Näinhän se menee, ja valitettavasti koko kuvio on paljon suurempi kuin vain lihateollisuuden epäeettisyys, epäterveellisyys ja niiden kiroukset. Siihen nivoutuu samanaikaisesti hyvin suuri osa koko länsimaista yhteiskuntaa. Nimittäin kansallinen terveyden- ja sairaanhoito ja koko monikansallinen lääketeollisuus. Ironisesti voisi sanoa, että kyllähän lihateollisuutta tarvitaan – ylläpitämään edellämainittuja aloja ja niiden taloutta, sillä se on nykyään niiden suurin työllistäjä! Lihavuus lisääntyy hurjaa vauhtia ja sitä myötä II-tyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja erilaiset metaboliset oireyhtymät. Näiden ensisijainen hoito ja kirurgia on tuskin ollut alkujaan terveydenhoidon päätehtävä. Fakta on se, että suurin osa terveydenhuollon resursseista menee nykypäivänä juuri näiden länsimaisten elintasosairauksien hoitoon. En ole valtion budjettia tutkinut, mutta eiköhän se siellä ole myös merkittävä menoerä. Resurssit eivät siis niinkään mene terveyden tukemiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn vaan puhtaaseen hoitoon, ja siihen mitä tehtävissä milloinkin enää on. Aikamoinen kuvio ja soppa se on tämäkin. Lihansyönninin Ilmastovaikutuksista nyt puhumattakaan.

    Joten lisää vege- ja vegaanisafkaa vaan kehiin ja kansanterveyskin uuteen nousuun.

Kommentointi on suljettu.

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli