Miksi ryhdyin vegaaniksi?

Mikä asia saisi sinut ryhtymään kasvissyöjäksi tai vegaaniksi tai miksi aikanaan (ja milloin) ryhdyit kasvissyöjäksi/vegaaniksi?

Itselläni syy olla vegaani on ilmasto- ja ympäristövaikutusten minimointi, omasta terveydestä huolehtiminen ja eläinten oikeudet.

Olin ollut pitkään kasvissyöjä ja kotivegaani. Kaksi viimeistä tikkiä vegaaniksi ryhtymiseen olivat seuraavat tapahtumat vuonna 2007.

  1. Lisääntynyt tieto juusto- ja maitotuotteiden ilmastovaikutuksista.

Osallistuimme puolisoni kanssa vuonna 2007 tutkimukseen, jossa käytiin tarkkaan läpi luonnonvarojen kulutuksemme. Tämä alleviivasi sitä, että eläinperäiset tuotteet kasvattivat hiili- ja ympäristökädenjälkeämme. Tuolloisessa arjessa isoin myönteinen ympäristövaikutus saataisiin luopumalla juustosta ja lehmän maidosta.

  1. Oikeutta Eläimille -järjestö julkaisi marraskuussa vuonna 2007 salaa kuvattuja kuvia ja videoita yhteensä 101 suomalaiselta eläintilalta.

Ongelma noissa kuvissa ei ollut niinkään se, että niissä tapahtui laittomuuksia. Ongelma oli erityisesti se, että laki ja järjestelmämme salli tuon kuvissa olleen eläinten kauhean kohtelun.

Nämä kaksi asiaa johtivat siihen, että päätimme puolisoni kanssa molemmat ryhtyä vegaaneiksi vuoden 2008 alusta. Miten sinä?

Lisää elämäntarinastani voi lukea Mia Takulan kirjoittamasta artikkelista kirjassa Elämäni vegaanina – 14 ihmistä huipulla.

6 kommenttia artikkeliin ”Miksi ryhdyin vegaaniksi?”

  1. Leo,
    mitä syöt vegaanina pääsääntöisesti saavuttaaksesi tarvitsemasi suuren päivittäisen kalorimäärän.
    Varhaislapsuudessasi 1970-luvulla isovanhempien luona ollessasi et syönyt paljonkaan lihaa. Isovanhemmillasi ei ollut varaa ostaa kuin aniharvoin naudanlihaa. Enimmäkseen syötiin sianlihaa ja liian rasvaisia makkaroita, kuten lenkki-ja ryynimakkarat. Vain jouluna oli kinkkua juhlapöydässä. Joskus isoisäsi sai silloiselta Poutun teurastamolta maksaa ja vähän naudanlihaakin , mutta tämä oli harvinaista.Kalaa sen sijaan syötiin usein, samoin kotipuutarhassa kasvatettuja vihanneksia ja juureksia sekä marjoja. kotipellossa kasvatettuja perunoita syötiin vielä silloinkin , kuten lapsuudessanikin, melkein joka päivä. Ravintolisäksi poimittiin metsästä marjoja ja sieniä, joita säilöttiin talveksi. Suola-ja maustekurkkuja valmistettiin pitkäksi aikaa. Naapurin maatilalta haettiin maitoa ja voita ¨sekä kananmunia ja ternimatoa. Joskus hankittiin meijeriltä juustoa tai tehtiin pohjalaista juustoleipää . Ruis-ja sekaleipää syötiin enimmäkseen , ja niitä leivottiin kotonakin, ja nk.valkoista ” ranskanleipää” ei ollut joka päivä tarjolla.
    Ruoka oli silloin paljolti puhdasta , luonnonmukaista , pääsääntöisesti kasvisperäistä ja yksinkertaisesti valmistettua, siis niukkuudestaan huolimatta hyvin ravintopitoista. Paitsi sianliha ja makkarat, joiden rasvoja sentään tarvittiin jonkin verran pitkinä ja kylminä talvikausina. Ruokalistalla olivat ” maito, leipä , voi …ja kala ”. Niitä piti aina olla kotona, isoisäsi huolehti siitä tarkasti.
    Lihaa ei silloin syöty läheskään joka päivä. Miten lie asia, ehkä varhaislapsuutesi ” perinteiset ” kasvisperäiset ruokatottumukset ovat jonkin verran helpottaneet siirtymistäsi vegaaniksi ?
    Koska lapsuudessani ei kotona syöty usein lihaa, niin tämä on helpottanut ainakin itseni siirtymistä kasvisravintoa suosivaksi.

    • Kiitos kun laitoit noita isovanhempieni ruokatottumuksia! Muistan itse, että olin lapsena hyvin ennakkoluuloinen eri ruokien suhteen 🙂

      Tänään olen syönyt aamulla neljän viljan puuroa mustaherukoiden, siementen ja soijamaidon kera + omenan. Lounaaksi pastaa linssikastikkeella + salaattia ja päivälliseksi perusnamuussia ja soijanakkeja porkkanoiden ja salaatin kera.

      Täältä löytyy jotain vuosien takaisia ruokapäiväkirjojani – esimerkiksi linkki ruokapäiväkirjaani viikon osalta, jolloin olen juossut maratonin:

      https://leostranius.fi/2013/10/lihaton-lokakuu-ruokapaivakirja-osa-6/

      Olen kokenut, että vegaaniruokavaliolla ei ole mitään ongelmia saada tarvittavia kaloreita täyteen. 🙂

  2. Niin olitkin ennakkoluuloinen sen suhteen mitä ruokapöydässä oli tarjolla, melkoinen nirsu . Pakolla ei kuitenkaan syötetty mitä et halunnut syödä.Maito voileivän kostukkeena maistui vielä silloin kyllä aina.

    Kiitos tuosta pienestä ruokalistastasi ja ruokapäiväkirjalinkistä !
    Syön usein samoja ruoka-aineksia mitä kerrot syöneesi . Erityisesti pidän meilläpäin kasvavista linsseistä ( lentilles vertes du Puy ja lentilles de Planèze ), joita voi laittaa muiden ainesten joukkoon, esimerkiksi keitetyn riisin sekaan. Papukasvit tuovatkin yleensä arvokkaan lisän energian tuottamiseen, ja niistä saa pitkäksi aikaa ” täyden olon ”. Soijaa en syö usein johtuen sen kaukaisesta kasvupaikasta ja sen kasvattamiseen liittyvästä luonnon tuhoamisesta ( esim.Brasiliasa ) ja toisaalta siitä ,että se vaikuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaan tarvittavien lääkkeideni annostukseen. Tänään lähinaapurini antoi minulle suoraan ihan lähellä sijaitsevalta kasvimaaltaan luomukasvatettua lehtikaalia, jota voi syödä kuten muitakin vihanneksia ,salaatissa raakanakin tai laittaa keittoihin. Tosin kaalikasvien syöminen usein ei olekilpirauasvavoja poteville erityisen suotavaa.
    Kasvisten kanssa on paljon mahdollisuuksia, eikä niiden ” maustamiseksi ” tarvita lihaa. Käytänkin paljon omalla kasvimaallani kasvattamiani yrttejä mausteena ja yrttiteen valmistukseen.
    Tietenkin vegaaniruokavaliolla saa tarvittavat kalorit täyteen, kunhan proteiini-kinennäisaine-vitamiini -ym. ravintopitoisuus on hyvin valittu ja monipuolinen. Eikä tarvitse tupata itseään ähkyyn asti täyteen. Kasvisruoka on ihan maukastakin . Minulle on jäänyt muistiin se, kun sain maistaa ensi kerran kasvisjuustoa teillä Helsingissä. Se oli hyvänmakuista, ja siitä sainkin idean ruveta itsekin kokeilemaan uudenlaista kasvisruokaa. Sinulla on siis ollut pieni osuus enimmäkseen kasvisruokavalioon siirtymiselleni ! Ranskassa on vielä melko hankalaa hankkia maassa kasvatettuja luomukasviksia ja hedelmiä, kun tuotantoa ei ole tarpeeksi, vaikka yhä useampi maanviljelijä siirtyy luomutuottajaksi ( meillä ” bio ” ). En kuitenkaan syö enää muita kuin luomutuotettuja, ja varsinkin paikan päällä kotipuutarhoissa kasvatettuja , ja käyttämäni ranskalainen oliivi-ja rypsi- ja auringonkukkaöljytkin ovat nekin luomua .
    Kuitenkin minusta tuo jossain blogissa mainitsemasi 7 kertaa päivässä syöminen on liikaa, koska elimistön, varsinkin ruuansulatuselimistön, on annettava levätä välillä. Lääkärinikin pitää tärkeänä monipuolisen ravinnon saantia , eikä enää iltamyöhään , jottei lepo häiriinny. Hän suositteli sopivaksi syömistä joka neljäs ( 4 ) tunti, ja lisäsi B12 vitamiinia kerran viikossa ja rautaa silloin tällöin kuureina sen mukaan, mitä verianalyysi näyttää tarpeesta. Imeytymisestä ja lihan syönnin puutteesta johtunut B12 vitamiinin vähäisyys onkin nyt tasoittunut minulle sopivalle tasolle. Imeytän sen entistâ paremmin. Samoin kerran kuussa D3 otettu vitamiiniampulli pitää tarvittavaa tasoa yllä, varsinkin kun puuttuu auringonvaloa.

    Jokaisella on tietysti oma ravintoaineiden tarpeensa, kaloreiden saamisessa ei pitäisi vegaanilla tosiaankaan olla ongelmia, mutta yli neljä vuotta jatkuneen täysin vegaaniruokaa ( vegetaali- )syöneen kannattaa tarkkailla B12 vitamiinin, raudan ja D3-vitamiinin tasoa. Niitä voi puuttua myöskin sekaruokavalioa ( vegetaari ) käyttäviltä varsinkin vanhemmalla iällä.
    Jotta, vegaaniruokavalio on ihan suositeltavaa maukkaasta monipuolisesta ravinnosta pitävälle ja terveydestäänkin huolehtivalle !

  3. Leo,
    välitän sinulle tässä muistitietona vielä tärkeän yksityiskohdan isovanmpiesi elinolosuhteista.
    Asuessamme mökissämme ” Ravilassa” veden saanti oli alkuun tosi hankalaa. Talvella jouduimme tekemään lumesta juomavettäkin. Raahasimme usein kärryillä isäsi kanssa vettä läheisestä vuolaasta purosta . Se oli raskasta touhua, mutta pakon sanelemaa. Saimme vihdoin omistajan luvalla ottaa vettä vieressä olleelta raviradalta. Ja samoin kunta salli hakea vastapäiseltä urheilukentältä ( jossa sijaitsee nykyään koulu ) vettä ruuanlaittoon ja juomavedeksi. Niitäkin piti raahata kärryillä kotiin asti. Vettä ei haaskattu, kun sen saanti oli tosiaan ” kiven takana ” .

    Toivossa saada hyvää vettä isoisäsi päätti vihdoin rakentaa pihalle kaivon kavereidensa avustuksella. Ennen käyttöä vesi analysoitiin , ja suureksi pettymykseksemme se ei ollutkaan juotavaksi kelpaavaa liian rautapitoisuutensa takia . Sitä ei voitukaan käyttää muuhun kuin pesuun ja kasvimaan kasteluun. Kaivosta ei siis ollut kuin vähän apua vedenpuutteeseen.

    Lopulta isovanhempasi saivat säästettyä ja asennettua mökkiin vesijohdon, ja ainut vesihana laitettiin keittiön takana olleeseen saunaan. Saunaan hankittiin sitten ensimmäinen pyykinpesukoneemme. Saunominen ja pyykinpesu helpottuivat melkoisesti. Kuitenkaan mökin keittiössä ei näin ollen ollut juoksevaa vettä. Se piti kantaa saunasta ämpärillä. Vettä ei silloinkaan tuhlattu, sillä siitä piti maksaa. Ja olimme muutenkin aina olleet hyvin säästeliäitä veden suhteen.Sisävessaa ei silti mökissä ollut koskaan. En muista vesijohdon asentamisvuotta, ehkä isälläsi on se tiedossa. Se oli suuri edistysaskel isovanhempiesi elämänlaadun parantamisessa. Sinun mökillä asuessasi veden saanti olikin jo huomattavasti helpompaa.

  4. Vielä lisäksi tuohon isovanhempiesi ruokatottumuksiin ja veden saantiin liittyen :
    isovanhempasi söivät paljon erilaisia keittoja varsinkin talvella.Kesälläkin tehtiin omista vihanneksista ja juureksista ” kesäkeittoa ”. Riisiä he eivät oikein osanneet käyttää muuhun kuin riisipuuroon , jota isoäitisi haudutti uunissakin. Makaronitkin syötiin vain keitossa ( ” tukkivelli ” ) tai makaronilaatikkona. Isoäitisi teki hyvää kaalilaatikkoa ja kypsytti uunissa maukasta perisavolaista piimä- ohraryyni ” uunirieskaa ” .
    Hedelmiä syötiin valitettavan harvoin niiden kalleudesta johtuen, syksyllä ja talvella omenoita , luumuja , appelsiinejä ja greippejä.
    Tämä tästä.Jos sinulle on jäänyt mieleen kaivertamaan kysymyksiä aiheesta, niin voin kertoa lisää.

  5. Jäi pois:
    Avustin jääkaapin hankinnassa ja ostin isovanhemmillesi sähköhellan vasta 1970-luvulla.
    Hygienia ei ollut kehuttavaa. Kuitenkin meille isäsi kanssa kehittyi hyvä immuniteetti , koska olimme jo lapsena ” kayneet läpi kaiken ”.

Kommentointi on suljettu.

Haluatko olla rikas? Ei kannata hankkia autoa. 

Jos oletetaan, että olisin hankkinut uuden 48 000 euroa (uuden auton keskimääräinen hankintahinta Suomessa) maksavan auton 10 vuoden välein (yhteensä 3 uutta autoa) ja käyttänyt autoiluun vuosittain 6000 euroa, tarkoittaisi se 30 vuoden aikana yhteensä 354 000 euron menoja. Tuolla summalla saa vaikka ihan mukavan asunnon hyvien liikenneyhteyksien päästä. Vaihtoehtoisesti jos auton ja sen käytön sijaan sijoittaisin vastaavan summan kuukausittain 30 vuoden ajan noin kolmen prosentin vuosittaisella tuotto-odotuksella, minulla olisi varallisuutta 570 000 euroa. Auton hankinnnan ja autottomuuden erotus on omassa arjessani tarkoittanut siis noin 924 000 euroa parempaa lopputulosta. 

Toinen tapa tarkastella autoilua on ajankäyttö. Sitä vartenhan auto usein hankintaan, että pääsisi paikasta toiseen mahdollisimman kätevästi/nopeasti ja säästäisi aikaa. Jos ajatellaan, että kuukausipalkkani olisi ollut 30 vuoden aikana keskimäärin 4000 euroa kuukaudessa, niin minun pitäisi tehdä 30 vuoden aikana töitä 88,5 kuukautta tienatakseni rahat autoiluun. Käytännössä 30 vuoden ajan noin 25 % kaikesta työajastani olisi mennyt autoilun kustannuksiin. Kun ei tuhlaa rahojaan autoiluun, voisi saman elintason saavuttaa siis esimerkiksi tekemällä 75-prosenttista työaikaa ja viettää melkein neljäsosan päivistä läheisten kanssa, opiskella uusia tutkintoja tai tehden jotain muuta merkityksellistä, esimerkiksi vapaaehtoistyötä. Eikä tuossa ole tietenkään vielä sitä aikaa mukana, jonka istuu autossa. Jos lisäksi lasketaan, että istuisin autossa keskimäärin tunnin vuorokaudessa, kertyy siitä 30 vuoden aikana melkein 11 000 tuntia (456 vuorokautta), jonka olisi voinut pyöräillä tai kävellä ja näin pitää huolta omasta terveydestään. 

Autosta vapautuvalla ajalla tai rahasummalla ehtii tehdä aika monta vuotta merkityksellisiä asioita ilman painetta taloudellisesta toimeentulosta. Tuolla summalla voi hankkia myös esimerkiksi asunnon sellaisesta paikasta, joka mahdollistaa riippumattomuuden autokeskeisestä elämästä. 

Puhumattakaan niistä ilmasto- ja ympäristöhyödyistä sekä terveyshyödyistä, joita autosta vapaa elämä on minulle tarkoittanut.
Tänään tietokirjavierailu. Vuorossa Ruukki ja Siikajoen lukio. Yritän vakuuttaa lukiolaiset siitä, että 1,5 asteen mukainen ekologinen arki mahdollistaa kaiken sen mielekkään ja mukavan tekemisen, jota ihmiset tyypillisesti tavoittelevat, kun aika ei mene turhan rahan tienaamiseen ja sen tuhlaamiseen vaan omaan hyvinvointiin.

Matkalla kuuntelen Olli Kopakkalan kirjaa Voimaa ja kestävyyttä laiskalle ihmiselle, joka muistuttaa hyvin siitä, että liikunta on yleensä paras lääke kaikkeen. Kuinka paljon itse olisit valmis maksamaan lääkkeestä, joka parantaa eloonjäämisen todennäköisyyttä 50 % seuraavan 10 vuoden aikana? Liikunta ja sen tuoma hyvä olo ja kasvavat voimavarat eivät välttämättä maksa paljon tai vaadi merkittävää luonnonvarojen kulutusta. Hyvä kunto kuitenkin tukee ja mahdollistaa merkityksellistä tekemistä. 

Kerro ihmeessä jos haluat minut puhumaan kirjoistani ja ekologisesta arjesta paikkakuntasi kirjastoon tai koululle. Tulen mielelläni!
HS Teema 5/2025:
”Eniten tehtävää on poliittisessa näyssä ja kyvykkyydessä. Kun luovumme fossiiliriippuvuudesta, saamme paljon paremman maailman.”
Mikä taho on mielestäsi tänä vuonna esimerkillisellä toiminnallaan edistänyt eläinten hyvinvointia ja oikeuksia? Animaliassa jaetaan Pro Animalia palkinto joka vuosi vuoden eläinmyönteisimmälle teolle. Nyt olisi hyvä hetki tehdä ehdotuksia palkinnon saajaksi!

Täällä edellisten vuosien palkitut
https://animalia.fi/pro-ja-anti-animalia/
Oma koti kullan kallis – katu vielä kalliimpi. Elämä ilman kotia vie ihmiseltä paljon. Se voi viedä turvallisuuden tunteen, terveyden, ihmissuhteet ja lopulta uskon tulevaan. Ilman kotia liian moni jää yksin ja putoaa yhteiskunnan ulkopuolelle.

Vuonna 2024 asunnottomien määrä lähti kasvuun pitkään jatkuneen positiivisen kehityksen jälkeen. Viime vuonna yksineläviä asunnottomia oli 3 806, pitkäaikaisasunnottomia 1 010 ja asunnottomia perheitä 110. Myös naisten ja nuorten asunnottomuus lisääntyi.

Minäkin olin aikoinaan koditon ja siksi asia koskettaa. Siirtyminen autettavasta auttajaksi tai auttajasta autettavaksi on joskus pienestä kiinni. Asunnottomien olemassaolo ei ole vain järjestyshäiriö. Älä katso ohi. Siksi toivon että käyt lahjoittamassa Sininauhasäätiön Katu ei ole koti -kampanjaan rahaa. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä olemme enemmän. 

https://oma.sininauhasaatio.fi/fundraisers/leo-stranius

#katueiolekoti @sininauhasaatio #omakotikullankallis❤️
Tiedätkö mikä on Suomen yleisin lintu - ja silti yhteiskunnassamme niin näkymätön? Suomessa teurastetaan noin 82 miljoonaa kipeäksi jalostettua tuntevaa ja kokevaa broileria vuosittain.

Suuri osa suomalaisista pitää broileria enemmän ruokana kuin eläimenä. Eettisyys on suomalaisille tärkeää, mutta se ei näy käytännön valinnoissa, paljastaa Animalian tuore Broileribarometri. 

Lähes kaksi kolmesta (65 prosenttia) suomalaisesta pitää broilerinlihaa tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Silti neljä kymmenestä (43 prosenttia) on sitä mieltä, että broilerin jalostus aiheuttaa eläimille kärsimystä ja siihen pitäisi puuttua.  

Kun suomalaiset tekevät broilerinlihan ostopäätöksiä, kotimaisuus nousee ylivoimaisesti tärkeimmäksi tekijäksi. Neljä kymmenestä (40 prosenttia) pitää sitä ratkaisevana syynä broilerinlihan valintaan. Todellisuudessa broilerinlihan tuotantoketju alkaa ulkomailta.

“Broilerinliha on kaikkea muuta kuin kotimaista. Lähes jokaisen Suomessa kasvatettavan broilerin isovanhemmat ovat kuoriutuneet Skotlannissa ja emot Ruotsissa. Suomeen ne saapuvat untuvikoina Ruotsista”, Animalian Tiina Ollila kertoo. 

Vuosittain 82 miljoonaa kuollutta lintua. Pystymme kyllä paremaan kun vaihtoehtoja on tarjolla vaikka kuinka paljon. 

https://animalia.fi/2025/10/06/broileribarometri-suomalaiset-syovat-broileria-vailla-tunnontuskia/
Hyvää Lihatonta lokakuuta! 

#lihatonlokakuu
Porsaiden kirurginen kastraatio aiheuttaa porsaille useita päiviä kestävää kipua. Hallitus haluaa nyt poistaa kiellon uudesta eläinlaista eläinteollisuuden vaatimuksesta. 

Karjuporsaat kastroidaan, jotta lihaan ei muodostuisi niin kutsuttua karjun hajua, jonka osa kokee epämiellyttävänä. 

Animalia luovutti tänään maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Ritva Elomaalle vetoomuksen, jossa vaaditaan kiellon säilyttämistä eläinlaissa. Vetoomuksen oli allekirjoittanut 23 441 henkilöä. 

”Tällä hetkellä eläinteollisuus sanelee sen, mitä lakiin kirjoitetaan eläinten hyvinvoinnista. Tätä ei voi hyväksyä. Eläinten hyvinvointilain ei tule palvella eläinteollisuuden voitontavoittelua”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.
Laskin kesällä triathlon-harrastuksen päästöt! Kirjoitukseni aiheesta julkaistiin nyt myös Helsinki Triathlon -seuran sivuilla. Jee!

Tässä viisi asiaa, mihin triathlonharrastajan ja aika monen muunkin liikuntaa aktiivisesti harrastavan kannattaa ilmastonäkökulmasta kiinnittää huomiota: 

1. Osallistu kisamatkoihin tai treenileireille vain hyvin harkiten, jos lainkaan.

2. Suosi lähialueiden kilpailuja/tapahtumia, kuten HelTri Cupia. Turkuun pääsee junalla ja Tallinnaan lautalla.

3. Tankkaa energiaa ja ravintoa kasvispohjaisesti (kasvispohjainen ruokavalio).

4. Pyöräile harjoituksiin ja harjoituspaikoille tai käytä joukkoliikennettä tai kimppakyytejä.

5. Hanki käytettyjä varusteita ja käytä olemassa olevat varusteet loppuun.

Entä ne päästöt? Itselläni ne ovat noin 716 kgCO2e vuodessa, kun olen pyrkinyt tekemään kaikki mahdolliset ilmastoystävälliset valinnat. Tyypillisen täysmatkan triathlonia harrastavan päästöt saattavat kuitenkin olla lähes kymmenkertaiset eli oman arvioni mukaan 6647 kgCO2e vuodessa. Paljon voi siis omilla valinnoilla vaikuttaa triathlonin-päästöihin.

Seuraavaksi tavoitteenani on laskea lapseni cheerleading-harrastuksen päästöt. 

Koko kirjoitus ja laskelmat täällä: 
https://heltri.fi/triathlonharrastuksen-hiilijalanjalki/

@helsinkitriathlon #triathlon #hiilijalanjälki
Sinilevät kuriin ojitusta vähentämällä! Allekirjoita kansalaisaloite täällä:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/15720

Metsätaloudellinen ojitus aiheuttaa merkittävää haittaa suomalaisille lähteille, puroille, järville, joille ja rannikkovesille. Metsämaaperästä ja soilta irronneet ravinteet, humus ja kiintoaines kulkeutuvat ojitusten kautta vesistöihimme, mikä edistää rehevöitymistä, sinileväkukintoja, umpeenkasvua, liettymistä, vesien tummumista, limoittumista sekä vesien tilan heikkenemistä ylipäätään. Metsäojitusten myötä heikentynyt veden laatu vaikeuttaa ja monin paikoin estää vesistöjen virkistys- ja talouskäyttöä. Se aiheuttaa haittoja myös järvien ja virtavesien kalastolle sekä heikentää monia vesilintukantoja. Suomen ainutlaatuisten vesistöjen pilaantuminen ei ole vain ekologinen tragedia – se on myös kulttuurinen ja taloudellinen menetys. 

Vesistöjemme ongelmat, kärjessä viime vuosina merkittävästi lisääntynyt sinileväongelma ja vesien tummuminen, ovat pääosin seurausta ihmisen tekemistä valinnoista – ja siksi myös ihmisen ratkaistavissa. Metsien taloudellinen hyödyntäminen ei saa tapahtua kaikille tärkeiden vesistöjen ja virkistysmahdollisuuksien kustannuksella. Meillä on velvollisuus huolehtia, että maamme tuhannet siniset vesistöt pysyvät puhtaina ja kansallisen ylpeyden aiheina myös tulevaisuudessa. 

Aloite ei koske muuta ojitusta, kuten teiden tai kiinteistöjen kuivatusojitusta, vaan ainoastaan metsien taloudelliseen hyödyntämiseen tähtäävää ojitusta ja muita vastaavia kuivatustoimenpiteitä. 

@ojitusten_haitat_kuriin #ojitusten_haitat_kuriin
Huh. Olen tehnyt seitsemän minuutin lihaskuntotreenin nyt joka ikinen aamu yhteensä 1050 kertaa peräkkäin. 

Tammikuun alussa vuonna 2020 aloitin tekemään seitsemän minuutin lihaskuntotreeniä joka aamu. Tätä aiemmin olin tehnyt jumpan tyypillisesti muutaman kerran viikossa. 

Ehdin tuolloin tehdä lihaskuntotreenin joka aamu yhteensä 1022 päivää putkeen kunnes 19.10.2022 olin kuumeessa (38,5) ja jumppa jäi tekemättä. 

Tämän jälkeen olen taas jatkanut treenin tekemistä automaattisesti ja säännöllisesti. Vasta nyt havahduin miettimään ja laskemaan kuinka monta päivää on kertynyt sitten lokakuun 2022. Huomasin, että päivittäinen putki onkin jo venynyt uuteen ennätykseen. 

Treeniä on tehty kodin lisäksi mm yöjunan hytissä, hotellihuoneissa, ystävien ja sukulaisten luona sekä mökkien pihoilla ja laitureilla. Pääsääntöisesti treeni on tehty kotona olohuoneessa, kuten tänään. Myös niinä päivinä kun olen juossut puolimaratonin, maratonin tai suorittanut täydenmatkan triathlonin tai meditoinut muuten koko päivän. Välillä energisenä ja välillä vähän väsyneenä. 

Yhdistävä tekijä on se, että treeni on tehty aina joka aamu ja olen siitä erittäin tyytyväinen. Sillä saan aina pienen aktivoinnin, lisäbuustin ja energiaa päivään. Onni on myös se, että matkalle ei ole sattunut vakavia sairastumisia tai loukkaantumisia. Muutenhan tämä ei olisi ollut mahdollista. 

Vuosien myötä tästä treenistä on tullut automaattinen tapa. Sellainen rutiini, jossa aika työskentelee puolestasi eikä sinua vastaan. Tarvitsisi nähdä erityistä vaivaa, jotta osaisin enää jättää treenin tekemättä. Pienellä investoinnilla voi tehdä ajan kanssa suuria asioita.
Seuraa minua Instagramissa