Tapojen muuttaminen – 50 päivää takana

Sanotaan, että uusien tapojen ottaminen käyttöön vaatii vähintään 30-90 päivän säännöllisen toiston.

Aikaisemmin olen tehnyt pysyvän rutiinin esimerkiksi hedelmien syömisestä aamuisin sekä pohkeiden ja reisien venyttelystä parranajon ja hampaiden pesun yhteydessä.

Samalla tavalla olen pienten muutosten kautta omaksunut myös ilmastoystävällisiä tapoja, kuten vegaaniruokavalion, pyöräilyn ja kaikissa arjen valinnoissa ympäristönäkökulmien huomioimisen.

Vuoden alussa päätin kokeilla muutamaa uutta tapaa, joista halusin tehdä itselleni rutiinin. Nämä olivat lihaskuntoharjoittelu ja kirjojen lukeminen/kuuntelu sekä puhelimen poistaminen makuuhuoneesta.

Tammikuussa päätin tehdä joka päivä klassisen 7 minutes workout -lihaskuntotreenin. Tänään 19.2.2020 oli jo 50. päivä putkeen, kun olen tehnyt treenin. Harjoituksessa tehdään 12 eri lihaskuntoliikettä 30 sekunnin ajan 10 sekunnin tauolla.

Muutaman viikon jälkeen päätin myös, että lisään jokaiseen liikkeeseen sekunnin joka viikko. Tällä viikolla olen tehnyt joka päivä 12 lihaskuntoliikettä 38 sekunnin ajan 10 sekunnin tauolla.

Lisäksi päätin, että 7 minuutin lihaskuntotreenin lisäksi teen joka arkipäivä leukoja ja kahvakuulanostoja käsilihasten vahvistamiseksi. Ensimmäisellä viikolla tein yhden leuan jokaisena arkipäivänä. Seuraavalla viikolla kaksi ja nyt tällä viikolla olen tehnyt päivittäin kahdeksan leukaa. Joka toinen päivä vastaotteella ja joka toinen päivän myötäotteella. Ensimmäisellä viikolla jaksoin tehdä 20 nostoa 12 kilon kahvakuulalla. Päätin lisätä joka viikko yhden noston. Tällä viikolla olen tehnyt joka päivä 28 nostoa kahvakuulallani.

Tammikuussa päätin kokeilla myös sitä, kuinka paljon ehtisin kuukauden aikana lukea/kuunnella kirjoja. Lihaskunto kun vaatii tuekseen myös henkistä energiaa.

Kuukauden aikana ehdin lukea/kuunnella yhteensä huimat 31 kirjaa eli keskimäärin kirjan päivässä. Ajattelin, että hillitsen tämän jälkeen helmikuussa hiukan tahtia. Tapa tai rutiini on kuitenkin jäänyt päälle. Tänään huomasin, että olen lukenut/kuunnellut vuoden aikana yhteensä 50 kirjaa. Ilman, että olen keskittynyt asiaan sen kummemmin.

Helmikuun alusta olen harjoitellut uutta tapaa, jossa puhelinta voi makuuhuoneessa käyttää ainoastaan herätyskellona ja kirjojen lukemiseen/kuuntelemiseen. Tämäkin on toiminut hyvin. Illalla nukahtaa nopeammin ja aamulla nousee sängystä helpommin. Tämän myötä olen ollut somessa vähemmän ja aikaa jää enemmän vaikka juuri kirjojen lukemiselle/kuuntelulle tai lihaskuntoharjoituksille.

Tällä hetkellä kuuntelen James Clearin teosta ”Pura rutiinit atomeiksi. Näin saat aikaan muutoksen, joka pysyy.” Kirja todistaa vahvasti sen, minkä kaikki me aika hyvin jo tiedämmekin. Hyvin pienistä parannuksista ja päivittäisista tavoista kumuloituu nopeasti iso muutos.

Millaisia tapoja olet itse onnistutunut ottamaan käyttöön? Mitä uutta tapaa voisin kokeilla maaliskuussa?

Jätä kommentti