Ilmastohätätila Helsinkiin

Tein tänään (11.12.2019 Helsigin kaupunginvaltuustossa aloitteen, että Helsinki ryhtyisi valmistelemaan ilmastohätätilajulistusta samaan tapaan kuin Euroopan parlamentissa tehtiin marraskuun lopussa.

Ilmastohätätilajulistus on tehty jo yli 1000 kunnassa ympäri maailmaa. Tilannetta voi seurata täällä: https://climateemergencydeclaration.org

Alla aloitteeni kokonaisuudessaan.


Valtuustoaloite Helsingin ilmastohätätilajulistuksesta

Euroopan parlamentti julisti 27.11.2019 ilmaston hätätilan tavoitteena nopeuttaa ilmastotoimia. Myös monissa maissa ja vielä useammissa kunnissa ympäri maailmaa on tehty vastaavia julistuksia.

Tähän mennessä ilmastohätätilan on julistanut yli 1000 kuntaa eri puolilla maailmaa. Hätätilajulistuksen sisällöt ja muodot vaihtelevat. Perusviesti on kuitenkin kaikilla se, että ilmastotoimilla on kiire ja nyt on aika toimia.

Vuonna 2017 hyväksytyn kaupunkistrategian mukaan ”Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti ja torjuu ilmastonmuutosta kunnianhimoisesti. Helsinki asettaa tavoitteeksi 60 prosentin päästövähennystavoitteen vuodelle 2030 ja aikaistaa hiilineutraalisuustavoitteen vuodesta 2050 vuoteen 2035.”

Me allekirjoitetut valtuutetut esitämme, että Helsinki ryhtyy valmistelemaan ilmastohätätilajulistusta.

Leo Stranius

Jätä kommentti