Tajuatteko, miten nopea tuleva muutos tulee olemaan?

Aloitin lokakuun alussa työt Kestävän tulevaisuuden johtajana T-Mediassa. Viikko on ollut täynnä uuden oppimista. Yritykset ovat tajunneet hyvin, että ilman vastuullisuutta ja ilmastotoimia ei kohta ole koko liiketoimintaa. Hyvin harva on kuitenkaan tajunnut todennäköisesti sitä, miten nopea käsillä oleva muutos tulee olemaan.

Yrityksiltä vaaditaan vastuullisuuden kentällä yhä enemmän. T-Median vuodesta 2013 toteuttamien Luottamus&Maine-tutkimusten yli 200 000 yksittäistä yritysarviota osoittavat, että asiakkaat ja muut sidosryhmät harkitsevat yhä tarkemmin, millaisten yritysten kanssa ne haluavat olla tekemisissä.

Esimerkiksi tuoreen eurobarometrin mukaan 93 % eurooppalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana ja 93 % kertoo myös tehneensä jo asialle jotain. Valmius kunnianhimoisille ilmastotoimille on olemassa. Suomen hallitus taas on sitoutunut olemaan hiilineutraali hyvinvointivaltio viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

Kriisitietoisuus ilmastonmuutoksesta ei ole tarttunut tutkijoista vain ihmisiin ja poliittisiin päättäjiin. Esimerkiksi kesällä 2019 juuri G20-kokouksen alla maailman suurimmat sijoittajat vaativat nopeita ilmastotoimia ja sitoutumista Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin. Avoimessa kirjeessä maailman johtajille oli mukana lähes puolet maailman sijoitusvarallisuudesta.

Vastuullisuusstrategiaksi ei riitä, että täytetään lainsäädännön edellytykset ja vastataan eettisiin minimivaatimuksiin. Eikä pitkään riitä sekään, että luodaan vastuullisuudesta strategista kilpailukykyä. Tämän päivän menestyjät ovat niitä, jotka toimivat oman toimialansa suunnannäyttäjinä ja luovat kokonaan uusia markkinoita.

Ei riitä, että naudanlihapaketin muovipakkausta muutetaan ympäristöystävällisemmäksi, kun meidän täytyy tulevina vuosina siirtyä kokonaan kasvisperäisiin proteiinilähteisiin tai hankitaan työntekijöille vähäpäästöisempiä polttomoottoriautoja, kun kaikista fossiilisista polttoaineista täytyy luopua mahdollisimman pian.

Hyviä esimerkkejä kehityksestä alkaa olla jo paljon. Esimerkiksi Norjassa syyskuussa 2019 myydyistä autoista 54,5 % oli täyssähköautoja, 22,8 % hybridejä, vain 10,3 % bensa-autoja ja 12,4 % dieselautoja. Käytännössä pelkästään Tesloja myytiin enemmän kuin fosiilisella polttoaineilla kulkevia menopelejä. Fossiilisten autojen aikakausi voi tulla tiensä päätökseen nopeasti.

Syyskuun 2019 lopussa ruotsalainen sanomalehti Dagens ETC ilmoitti, ettei enää ota vastaan mainoksia fosiilifirmoilta. Samaan aikaan ihmisten lentohäpeä vaikuttaa lentämiseen ja sen kasvuodotuksiin jo merkittävästi. Jopa Venäjäkin ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen syyskuussa eikä maailmassa ole enää kuin 11 maata, jotka eivät ole ratifioineet kunnianhimoista sopimusta.

Muutos voi tapahtua yllättävän nopeasti. Muutoksen myös pitää tapahtua todella nopeasti. IPCC:n arvion mukaan globaali hiilibudjettimme riittää nykymenolla alle yhdeksäksi vuodeksi. Jos onnistumme vähentämään päästöjä tästä vuodesta lähtien 18 % vuosittain, on meillä vielä 66 % mahdollisuus pitää lämpeneminen alle 1,5 asteessa. Maailman talousfoorumi listaa kaikkein suurimmiksi ja todennäköisimmiksi riskeiksi epäonnistumisen ilmastokriisin torjumiseksi, äärimmäiset sääilmiöt ja luonnonkatastrofit.

Tulevaisuuden vastuullisuus on oman hiilijalanjäljen minimoinnin ohella erityisesti ekologisen kädenjäljen maksimointia eli yhteiskunnallisen muutoksen vauhdittamista oman toiminnan kautta. Edelläkävijät sopeutuvat parhaiten ja hyötyvät eniten. Samalla edelläkävijät määrittävät pelisäännöt ja antavat poliittisille päättäjille rohkeutta tehdä vaadittavat muutokset.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että fossiiliset polttoaineet, eläinproteiinit ja muut ilmastokriisiä kiihdyttävät tekijät tulevat häviämään markkinoilla yhtä nopeasti kuin aikanaan hevoset kaupunkien keskustoista, filmirullat kauppojen hyllyiltä tai videovuokraamot kaupunkikuvasta.

Muutos on valtava, nopea ja erittäin toivottava.


Yksi kommentti artikkeliin ”Tajuatteko, miten nopea tuleva muutos tulee olemaan?”

  1. Hei vaan,

    Hienoa, että muutos tulee, eikä se tule hetkeäkään liian aikaisin. Nyt jatketaan ilmastoystävällisten valintojen polulla itse kukin ja sitoudutaan ilmastoystävälliseen hiilineutraaliin elämäntapaan.

    Voimia paljon kaikille hiilineutraalin yhteiskunnan ystäville, edelläkävijöille ja aloittelijoille!

    Vastaa

Jätä kommentti