Ilmastokatu ja ilmastotreeni

ilmastokatu-ilmastotreeni-personal-trainerMinulla on ollut etuoikeus loka-marraskuussa 2016 olla mukana Ilmastokatu-hankkeen Ilmastotreeni-kokeilussa.

Hankkeessa valittiin kuusi perhettä, jotka syventyvät kuukauden ajan oman arkensa ilmastovaikutuksiin ja testasivat ilmastoystävällistä arkea.

Perheet pääsivät kokeilemaan esimerkiksi taittopyörää, sähköautoa, älyenergialaitteita ja erilaisia ruokapaketteja.

Itse olen ollut mukana personal trainerina ja tausta-asiantuntijana yhdessä Sitran Nuppu Stenrosin kanssa.

Kuusi perhettä on tehnyt hienoa työtä pienentääkseen hiilijalanjälkeä. Perheiden tavoitteet voi käydä tsekkaamassa täällä. Olen ollut yllättynyt miten fiksuja ja hyviä tavoitteita ihmiset ovat halunneet itselleen asettaa.

Miltä tuntuu esimerkiksi olla viikko välttäen maatumattoman jätteen tuottamista? Ehkä kaikkein kovin yritys oli Helmin ja Ninon yritys kokeilla zero waste –haastetta. Tätä pitää joskus itsekin kokeilla.

On ollut ilo olla mukana auttamassa tätä. Kiitos hienosta työstä Elina Mattero-Meronen ja Nuppu Stenros!

Esimerkiksi oheisessa videossa on arjen ekovinkit valaistuksen suhteen kohdillaan: ”Tässähän on tietysti paras ratkaisu, kun ei ole lamppua ollenkaan”

Millaista tässä hankkeessa sitten oli olla mukana? Tässä vähän behind the scenes.

Kannattaa käydä tsekkaamassa ilmastoreenin kaikki videot täältä. Ja oman hiilijalanjälkensä voi laskea täällä.

Jos siis haluat henkilökohtaista apua kodin ja arjen ekologisointiin. Ota yhteyttä! 

Ilmastokadun toteuttavat Vantaan ja Helsingin ympäristökeskukset yhdessä Green Building Councilin, HSY:n Ilmastoinfon ja  Aalto-yliopiston kanssa. 

Yksi kommentti artikkeliin ”Ilmastokatu ja ilmastotreeni”

  1. Melko hyvinvoivat ihmiset näyttävät olevan kovin avuttomia, mitä tulee oman elämänsä järjestämiseen. Kehnoa hyvinvointiahan sellainen tila on. Noita uusavuttomia on varmaan Helsingissäkin roppakaupalla. Heitä ei nähtävästi kukaan ole kunnolla kasvattanut ympäristöasioissa , eikä opastanut jo lapsena käsittämään niiden merkitystä ihmiselle. Ehkä juuri suhteellisesta hyvinvoinnista nauttivat ihmiset ovatkin paljon avuttomampia kuin sellaiset, jotka ovat konkreettisesti kokeneet pahoinvoivan elämän.
    Nämä nykyajan ihmiset tarvitsevat ( muka ) jos minkämoisten ”treenareiden ” ( personal trainer, coach …) ynnä muiden sellaisten höpö-höpö ”asiantuntijoiden ” tukea ja avustusta selviytyäkseen ihan normaalin nykyajan elämän tavanomaisista ongelmista ja vaatimuksista .Näin tuollainen jos jonkinlainen muualta Suomeenkin levittäytynyt treenaribusiness kukoistaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa kaikista treenauspalveluista maksaa. Useimman on opittava tulemaan toimeen oman itsensä kekseliäisyydellä. Tämä pätee myöskin kodin ja arjen ekologisoimista koskevissa kysymyksissä.
    No, tämä nyt on vain minun kaukaa katselevan huomiointi, mutta kyllä noita avuttomia avustavia treenareitakin alkaa olla Suomessakin jo liikaa jos minkälaisen humpuukitoiminnan neuvomiseen. Mutta joidenkin mielestä tämäkin homma, ilman varsinaista ammattitaitoakin, on sitä luovuutta ja yritteliäisyyttä …jolle ei saisi laittaa mitään esteitä. Maailmanmeno on todella menossa huolestuttavaan suuntaan, Eikä pelkästään ilmastomuutoksen takia …

    Susien tappamiseenkin Suomessa ollaan jo keksimässsä mitä kummallisempia ja nyt aivan naurettaviakin keinoja. Ikäänkuin muutaman sadan suden olemassaolo olisi yhtä suuri uhka maalle kuin vaikkapa ydinvoimalat, joiden turvallisuudesta ei ole varmuutta. Susista on tehty pakolaisia, joita jahdataan innolla milloin minkäkin ihmisten pelon ja hysterian takia. Nyt on kuulemma keksitty taas uusi syy tappaa susia, kun riistaeläimiksi luokiteltujen susien ( ? ) nk.kannanhoidollinen metsästys ei sekään varsinkaan sutta vihaaville metsästäjille riitä! Susipakolaisia aiotaan nyt alkaa metsästämään ns. ”sosiaaliperusteisten ” kaatolupien avulla!! Aivan uskomattoman raukkamainen idea ! Näilläkin lisäluvilla uskotaan voitavan vähentää susien laitonta tappamista! Tämä on vain luonnonsuojelijoiden silmille heitettyä sumutusta! Näinhän uskoteltiin ”kannanhoidollisella ” susien lahtaamisellakin tehtävän, vaan se ei onnistunutkaan. Nyt sitten keksitään uusien harhautusnimikkeiden alle kätkettyä väkivaltaa luontoa kohtaan. Kunnes Suomessa ei ole enää yhtään sutta jäljellä. Sitten etsitâän jostain ”vihreää treenaajaa ” selittämään, että miten tähän on päädytty…ja neuvomaan susien maahantuontia sieltäpäin maailmaa, jossa niitâ ei vihata nin raivokkaasti kuin Suomessa, jossa vihapuheet ja teot bmuutenkin kukoistavat…sen vapauden nimissä.Roskakulttuurin pyörteissä elävä Suomi ( slusheineen sun muineen ) ei enää osaa elää luonon kanssa sopusoinnussa, vaikka suuri luita treenareita on sille yrittänyt opettaa luontosuhdetta ja sen tärkeyttä…!Suden suojelussa vihreätkâän ”treenarit” eivät ole uskaltaneet tai ehtineet juosta neuvomaan niin nopeasti kuin olisi tarvittu!

    Vastaa

Jätä kommentti

Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/
Jes! Tulin katsoneeksi liikuntatilastoja ja täytyy sanoa, että kylläpäs tämä on ollut hyvä kuntoiluvuosi! 

Eilisen pyörätreenin myötä tuli täyteen tälle vuodelle 7300 kilsaa satulassa eli saman verran kuin viime vuonna yhteensä. Tämä on enemmän kuin mitä olen ikinä aiemmin yhden vuoden aikana pyöräillyt. Toki kuitenkin huomioiden, että tuosta 2760 km on sisäpyörätreeniä. 

Lisäksi takana on tänä vuonna jo nyt 238 km uintia (myös enemmän kuin ikinä aiemmin yhden vuoden aikana) ja 1064 km juoksua sekä 195 tuntia lihaskuntotreeniä tai venyttelyä. Nämä pitävät sisällään myös yhden täydenmatkan triathlonin, kaksi puolimatkan triathlonia, yhden maratonin/ultrajuoksun (50 km) ja 12 puolimaratonia. 

Yhteensä treeniä, kuntoilua tai hyötyliikuntaa on kertynyt tänä vuonna tähän päivään mennessä noin 781 tuntia eli noin 16,5 tuntia viikossa tai noin 2 h 22 min keskimäärin joka päivä. 

#triathlon #helsinkitriathlon @helsinkitriathlon
Hyvää kiertotalousmaanantaita! Uuden sijaan kannattaa vuokrata, korjata ja käyttää uudelleen! 

Tänä vuonna kampanjassa on mukana Third Rock Finland, allekirjoittanut sekä noin 140 tahoa Suomesta. Globaalisti kampanjassa on mukana yli 1300 tahoa.

#circularmonday @circularmonday
Turkistarhaton Suomi on lähempänä kuin koskaan aiemmin. Tämän tavoitteen puolesta Animalia on tehnyt tehokasta työtä jo pitkään. 

Turkistarhat aiheuttavat turhaa kärsimystä villieläimille ja ylimääräistä ympäristökuormitusta. Lisäksi turkistarhat aiheuttavat jatkuvan pandemiariskin. 

#peopleofanimalia #animaliary @animaliary