Eläinten vuosi 2016

pro-animalia-sipsikaljavegaanit
Sipsikaljavegaanit saavat Pro Animalia palkinnon

Sain osallistua tällä viikolla Animalian pikkujouluihin.

Vuonna 2016 eläintenoikeustoiminnan saralla on tapahtunut monia merkittäviä asioita.

Tämä vuosi on tuonut mukanaan huikean vegaaniruokabuumin. Samaan aikaan on alettu puhua yhä enemmän myös eläinten oikeuksista.

Vaikka lihansyönti ei ole Suomessa tähän mennessä laskenut, on kiinnostava nähdä, miten suomalaisten ruokatottumukset kehittyvät nyt lähivuosien aikana.

Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä nosti omassa puheenvuorossaan johtamansa järjestön pikkujouluissa esille kolme tärkeää asiaa vuodesta 2016.

1. Vegaaniruokabuumi. Kasvisruoka on lyönyt lopullisesti läpi vuonna 2016. Lihattomasta lokakuusta ja vegaaniruokahaasteesta alkanut uusi nousu on huipentunut tänä vuonna Sipsikaljavegaaneihin, Vihis-festareihin, Nyhtökauraan, Härkikseen, Jokaiselle-valmisruokiin, vegepitsoihin sekä lukemattomiin muihin vegaanisiin valmisruokaherkkuihin. Vegaanisuus ei ole tänä vuonna ollut enää ainoastaan terveellistä ja ekologista, vaan myös ennennäkemättömän helppoa ja trendikästä.

2. Huoli eläimistä yhdistää. Eurobarometrin mukaan merkittävän suuri enemmistö Euroopan unionin kansalaisista haluaa, että päättäjät tekisivät huomattavasti nykyistä enemmän eläinten eteen. Suomessa, Ruotsin ja Portugalin lisäksi, jopa 99 prosenttia kansalaisista ajattelee, että tuotantoeläinten hyvinvointi on tärkeää.

3. Särkänniemen delfinaarion sulkeminen. Delfiinien siirto nousi elokuussa 2016 valtakunnan ykkösuutiseksi kun Särkäniemi yritti siirtää eläimet salassa Kreikan Attica Park –eläinpuistoon. Oikeutta eläimille toi asian julkisuuteen nostamalla asian ensin esille sosiaalisessa mediassa.

Pikkujouluissa jaettiin myös Anti Animalia ja Pro Animalia palkinto. Anti Animalia –palkinto myönnettiin Atrian ja HKScanin Lihasta-viestintähankkeelle. Hanke toteutti marraskuussa kouluille suunnatun Kotimaisen lihan viikon. Näyttää siltä, että epäekologisen ja epäterveellisen lihan puolesta ei ole enää muita argumentteja kuin kotimaisuus. Se on valitettavan huono argumentti. Lihasta-kampanja näyttää unohtavan kertoa sen kaikkein tärkeimmän: lihan syöminen loukkaa eläinten oikeuksia elämään ja hyvinvointiin sekä on ympäristölle haitallista ja epäterveellistä.

Pro Animalian sai tänä vuonna rennon veganismin edistämisestä Sipsikaljavegaanit-ryhmälle. Olemme niin kaikki ansainneet tämän. Kiitos!

Vuonna 2017 kaikkein tärkein asia eläinsuojelukentällä tulee olemaan eläinsuojelulain uudistus. Laissa pitäisi huomioida eläinten itseisarvo, lajityypilliset tarpeet, uusi tutkimus sekä kansainväliset eläinten kohtelua koskevat vertailut.

Yksi kommentti artikkeliin ”Eläinten vuosi 2016”

  1. Lainsuojaton on susikin Suomessa.
    Nyt harkitaan jo ”sosiaaliperusteista ” kaatolupaa susille, kun riistaeläinten rajoittamiseen = tappamiseen käytetty nk.”kannanhoidollinen ” metsästys ei ole toiminutkaan salakaatorikoksia estävästi, kuten luonnonsuojelijoille ja kansalle uskoteltiin.Kaikkien sutta ja sen suojelua uhanalaisena villieläimenä suojelevien kansainvälisten sopimusten vastaisesti sudesta on Suomessa jo tehty riistaeläin, jollaiseksi sitä ei luokitella kansainvälisesti. Puhutaan suden lailisesta ja laittomasta pyynnistä, vaikka. susi ei olekaan varsinainen metsästettävä riistaeläin, jota pyydetään eli metsästetään , ja jonka lihaa tai turkiksia käytettäisiin ravinnoksi ja myyntiin. Aiotaanko sudestakin tehdä markkinavoimien riepottelemaa kauppatavaraa, kuten on mm. karhusta ja monista muista villieläimistä jo tehty, vai mihin pyritään suden systemaattisella tuhoamisella Suomessa ?
    Mitä tulee todelliseen luonnon-ja eläintensuojeluun, villieläimet mukaanlukien, niin kaukaa katsoen Suomi näyttää typerältä aloittelijalta, joka ei ymmärrä edes luonnon arvoa. Suomella on onni olla susimaa. Tämä pitäisi jo hallituksen ja viranomaisten tiedostaa ja pyrkiä toimimaan suden olemassaoloa turvaten, eikä päinvastoin etsiä jatkuvasti uusia sutta tuhoavia keinoja….pääasiassa siksi, että hyvin pieni osa väestöstä sitä vaatii..

    Vastaa

Jätä kommentti