Rakkauden metsä Helsinkiin

PuuEri puolilla maailmaa on rakkauden siltoja, joihin rakastavaiset voivat käydä lukitsemassa lukon elinikäisen rakkauden symbolina.

Luonto ja metsä on suomalaisille tärkeä. Mitä jos Suomessa ja Helsingissä rakkautta voisi tunnustaa ja osoittaa lukkojen ja siltojen lisäksi tai sijaan myös istuttamalla puun?

Voisiko Helsinki osoittaa paikan, johon rakastavaiset voisivat käydä istuttamassa puun merkkinä rakkaudestaan? Rakkauden metsä voisi olla paikka, johon rakastavaiset tulisivat myöhempinä vuosina muistamaan merkkipäiväänsä.

Idea on alun perin kestävän matkailun ammattilaiselta Anu Nylundilta. Hän on avannut ideaa myös blogissaan.

Ideasta inspiroituneena ajattelin tehdä kaupunginvaltuuston kokouksessa 8.6.2016 aloitteen rakkauden metsän perustamisesta Helsinkiin.

Mitä mieltä olet? Tarvitaanko Helsinkiin rakkauden metsä?

EDIT: Päivitys: Rakkauden metsä -ajatus etenee. Lue täältä lisää.

***

Valtuustoaloite Rakkauden metsän perustamiseksi Helsinkiin (luonnos)

Eri puolilla maailmaa on rakkauden siltoja, joihin rakastavaiset voivat käydä lukitsemassa lukon elinikäisen rakkauden symbolina.

Luonto ja metsä on suomalaisille tärkeä. Olisi upeaa, jos Suomessa ja Helsingissä rakkautta voisi tunnustaa ja osoittaa lukkojen ja siltojen lisäksi myös istuttamalla puun.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki selvittää mahdollisuuden osoittaa viheralue rakkauden metsälle.

Helsingissä 8.6.2016

Leo Stranius (Vihreät)

***

6 kommenttia artikkeliin ”Rakkauden metsä Helsinkiin”

  1. Kiitos Leo Stranius!
    Toivottavasti asia etenee! Tämä on Suomen matkailulle tärkeä hanke ja osoittaa oikeanlaista matkailun kehittämistä ( luonto, vastuullisuus, houkutus palata takaisin).
    Hienoa, että tartuit tähän ja toimit reilusti!
    Anu Nylund

    Vastaa
  2. Kiitos Anu! Valtuustoaloitteen allekirjoitti tänään 33 kaupunginvaltuutettua lähes kaikista valtuustoryhmistä! Seuraavaksi aloite lähtee lausunnolle eri lautakuntiin ja päätyy sieltä sitten aikanaan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

    Vastaa
  3. Rakkauden metsä on hyvä ajatus, kunhan toiminta on riittävän vapaa- ja monimuotoista. Hautausmaata muistuttava puupelto ei varmaan kiinnostaisi.

    Tai ehkä kaupunki voisi viestittää, ettei ole niin nuukaa, vaikka sen metsiin ilmestyisi yksittäisiä taimia. Istutin viime kesänä rakkaani syntymäpäivänä pikku kuusen Kumpulantaipaleelle lähelle paikkaa, jossa olemme tavanneet. Rakkauden puu menetti latvansa talven koettelemuksissa, mutta nyt se on taas alkanut puskea kerkeästi kerkkää!

    Vastaa
  4. Leo, saarnaat rakkauden sanomaa. Otat aina mallia muualta maailmalta, kaikesta mikä on ajankohtaista muotia. Rakkauden saarnaaminen on tietysti soveliaampaa kuin vihapuheet.Ja metsän istuttaminen on tietenkin suotava asia.
    Kuitenkaan helsinkiläiset eivät elä vain pelkästä rakkaudesta ! Eikö helsinkiläisillä ole todellakaan mitään vakavampaa huolenaihetta, kuin rakkauden metsän puuttuminen maisemasta ? Eikö heillä ole huolta toimeentulostaan ja elinoloistaan, kelvollisen elinympäristön tuhoutumisesta ? Eikö Vihreiden kaupunginvaltuutettu voisi tehdä enemmän aloitteita kaikkien kaupunkilaisten elinolojen parantamiseksi ? Ettei vaikkapa Helsingin kaupungin toimesta heitetä asunnottomia ihmisiä talvipakkaseen majoitustilojen puuttuessa tai niiden ollessa kiellettyjä joiltakin ihmisryhmiltä ….Tai etteivät Helsingin leipäjonot kasvaisi vuosi vuodelta pitemmiksi köyhyyden ja asunnottomuuden takia….jne.jne. kaupunkilaisia vaivaavan ahdingon poistamiseksi päiväjärjestyksestä.

    Noudatat ihanteesi Mahatma Gandhin periaatteita, Levität hänen kasvissyöjä ideologiaansa ja rakkauden sanomaansa. Uskot ehkä niiden soveltuvan nykyaikaan suoraan omaksuttuina ?
    Mutta Mahatma Gandhi ei elänyt Suomessa, eikä edes nykyisenkaltaisen ryöstokapitalismin aikakaudella. Hänellä oli hyviä ideoita, mutta niitä saattaa olla hyvin hankala toteuttaa nykyoloissa. Maailma on paljon muuttunut Gandhin ajoista. Nykyään politiikan teko ei voi perustua pelkän rakkauden ja suvaitsevaisuuden saarnaamiseen ,naiviuteen ja herkkäuskoisuuteen. Sillä tavalla ei menesty politiikassa,

    Vastaa
  5. Onni Tonkija:
    Tervehdys taas pitkästä aikaa Ranskasta!Meillä on tullut nyt voimaan se laki, joka pakottaa suuret kaupat lahjoittamaan hyväntekeväisyysjärjestöille ruokaylijäämän , tai jos se ei kelpaa ihmisten ravinnoksi niin laittamaan sen eläinten ruuaksi tai kompostiin. Enää eivät kaupat saa heittää ruokaa roskiksiin.
    Miten tonkiminen edistyy , onko se yleistynyt siellä Suomessa?

    Ihmisten keskinäisestä rakkaudesta puheenollen hautausmaata muistuttava puupelto ei todellakaan ole hauska ajatus,
    Olen jo pitkään istuttanut mailleni lehti-tai havupuun jokaisen poismenneen koirani ja kissani muistoksi. Eläinten hautausmaalla kasvaa mm.Suomesta tuotu rauduskoivu! Sekin menetti viime talvena latvansa, mutta pinnistää ja jatkaa nyt kasvuaan.
    Puita voi istuttaa sopiville paikoille…ennenkaikkea raukkaudesta luontoon.

    Vastaa
  6. Rakkauden metsän voisi aloittaa esim hylkäämällä Keskuspuiston typistämisen yleiskaavaehdotuksessa. Katsotaanpa, miten vihreät äänestävät, onko siellä luonnon ystäviä vai hallinnollisten lehmänkauppojen tekijöitä!

    Vastaa

Jätä kommentti

Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli
Rauhaa ja hyvää uutta vuotta kaikille! 

Mennyt vuosi onkin ollut aikamoinen. Teimme Third Rockissa noin sadalle yritykselle tai organisaatiolle noin 180 projektia. Palkkasimme seitsemän uutta asiantuntijaa ja liikevaihto kasvoi noin 50 % edellisestä vuodesta.

Omassa elämässä vuosi 2024 oli kaikkien aikojen paras liikuntavuosi. Kesäloman aluksi tein omatoimisen triathlonin täysmatkan, jota varten oli harjoiteltu koko alkuvuosi. Loppukesästä tein vielä pari puolimatkaa ja syksyllä 50-vuotissynttäripäivönä 50 km juoksun. Lisäksi vuoden aikana juoksin 12 puolimaratonia. Kuntoilua kertyi yhteensä 840 tuntia, keskimäärin noin 16 tuntia viikossa. 

Alkuvuonna ilmestyi 101 onnen päivää kirja ja joulun alla posti toi kotiin uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki, joka ilmestyy heti tammikuun alussa 2025. Uusi ilmastoteos on viides kirjani. 

50-vuotissyntymäpäiväjuhlien järjestämisen sijaan päätin, että käyn seuraavan vuoden ajan joka viikko lounaalla ystävieni kanssa keskustelemaan elämän tarkoituksesta.

Kuntapolitiikan luottamustehtäviä varavaltuutetun lisäksi on ollut HSY:n ja Uudenmaan liiton hallituksissa sekä Uudenmaan liiton maakunnan yhteistyöryhmässä. Lisäksi olen saanut tehdä hiukan vapaaehtoistyötä eläinten oikeuksien puolesta Animalian hallituksessa. Kirsi Vuorisen kanssa olemme tehneet vuoden aikana yhteensä 21 jaksoa kestävyysmuutos-podcastia. 

Kaiken kaikkiaan vuoden aikana kertyi 929 kokousta ja 67 kotimaan matkapäivää. Ei yhtään laiva- tai lentomatkaa. Yhteensä 208 luettua tai kuunneltua kirjaa. Lisäksi lahjoitimme puolison kanssa vuoden aikana 9065 euroa eli noin kahdeksan prosenttia nettotuloistamme hyväntekeväisyyteen. Päivittäiset Duolingo-harjoitukset ruotsin ja espanjan osalta vaihtuivat nuottien harjoittelemiseen. Duolingo-harjoituksen tein jokapäivä ja putki on jatkunut nyt 1688 päivää. 

Kaiken kaikkiaan tämä on ollut henkilökohtaisesti erinomainen vuosi kun ei ole ollut kiire mihinkään ja on saanut tehdä juuri niitä asioita, joita on halunnutkin tehdä. Vuoden vaihteen saan olla Kolilla perheen ja ystävien kanssa.
Kyllä Turussakin osataan tehdä hyvää pyöräkatua!
Hyvää joulua!
Posti toi kotiovelle parhaan joululahjan! Uuden kirjani 1,5 astetta parempi arki - miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi. 

Unboxing-videon kuvasi ja editoi 10-vuotias lapseni. 

#unboxing #parempiarki #kirja @gummeruskustannus
Tietokirjailija ja vaikuttaja Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi(Gummerus) on konkreettinen opaskirja, joka auttaa valitsemaan viisaammin ja voimaan paremmin. Kirjassaan Stranius havainnollistaa esimerkein, miksi tiivis asuminen, minimalistinen kuluttaminen, vegaaninen ruokavalio ja muut ilmastoystävälliset valinnat eivät merkitse raskasta ja kurjaa elämää, vaan tekevät hyvää meille itsellemme.

Mitä hyötyä on siitä, että omistaa vain vähän tavaraa? Miten tehdä ilmastoystävällinen pikalounas etätyöpäivän keskellä? Miten arvioida oman toiminnan päästöjä ja vaikuttavuutta? Leo Stranius antaa uutuuskirjassaan 1,5 astetta parempi arki välineitä oman hiilijalanjäljen pienentämiseen avaamalla konkreettisia hiililaskelmia arjen eri valinnoista.

”1,5 asteen kanssa linjassa oleva arki on monella tavalla hyvää. Kun elää omien arvojensa mukaan ja tekee itseään suurempia ja planeetan kannalta merkityksellisiä asioita, kasvattaa henkistä hyvinvointiaan ja vahvistaa omaa mielenterveyttään. Näin ei tarvitse elää jatkuvassa ristiriidassa sen kanssa mitä tietää ja mitä tekee”, Stranius kirjoittaa kirjassaan.

Straniuksen mukaan päästötavoitteiden mukainen arki tuo elämään levollisuutta ja onnellisuutta. Myös henkilökohtainen varallisuus kasvaa, kun kuluttaa vähemmän.

”Monet asiat ovat paljon yksinkertaisempia ja helpompia, kun turhat asiat rajautuvat arjesta kokonaan pois häiritsemästä. Ravintolassa ja kaupassa valinnat ovat selkeitä. Lomamatkat ja siirtyminen paikasta toiseen tapahtuvat selkeiden periaatteiden mukaan. Yksinkertaisuus, tehokkuus ja taloudellisuus sekä terveellisyys yhdistyvät kauniilla tavalla hyväksi kokonaisuudeksi”, Stranius kirjoittaa.

”Voisiko 1,5 asteen ilmastoystävällinen arki näyttää yhä useammalle houkuttelevammalta, jos se kehystettäisiin hyveellisyyden ja pyyteettömyyden sijaan oman edun tavoittelulla? Itsekkyydellä. Siitähän tässä kaikessa lopulta on kysymys: siitä, että meillä kaikilla olisi paljon nykyistä parempi elämä.”
Mistä voimaa vastuullisuustyöhön multikriisien aikakaudella? Tietysti työskentelystä planeetan puolesta! Aika hieno loikka ollaan tehty Third Rockissa viimeisen reilun neljän vuoden aikana. 

”Third Rock on muuttunut neljässä vuodessa kolmen ihmisen pienestä ja intohimoisesta vastuullisuuspalveluita tarjoavasta yrityksestä jo 17 asiantuntijan vaikuttavaksi yhteisöksi. Vuoden 2024 aikana olemme palvelleet peräti 96 yritystä tai organisaatiota 156 projektin muodossa.”

https://thirdrock.fi/mista-voimaa-vastuullistyohon-multikriisien-aikakaudella/