Hyvää viittomakielen päivää!

Viittomakielen päivä liputus Leo Stranius ja Pekka SauriTänään oli upea hetki.

Tein tammikuussa 2015 valtuustoaloitteen viittomakielen liputuspäivästä Helsingissä.

Syyskuussa 2015 kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungintalo liputtaa viittomakielen päivänä 12. Helmikuuta. Päivää vietetään Suomen kuurojen opetuksen isän Carl Oscar Malmin syntymäpäivänä. Liputus järjestettiin nyt 2016 ensimmäistä kertaa.

Kaupunki ja Helsingin Kuurojen yhdistys järjesti samalla kaupungintalolla tilaisuuden, jossa yhdistys halusi kiittää minua aloitteestani. Yle Areena lähetti tilaisuuden suorana lähetyksenä kaupungintalolta.

Helsinki on jo aiemmin päättänyt liputtaa romanien päivänä ja saamelaisten kansallispäivänä. Lisäksi liputus järjestetään myös muiden pohjoismaiden kansallispäivinä. Suomen viittomakielet (suomalainen ja suomenruotsalainen viittomakieli) ovat tunnustettu maamme perustuslaissa (17 § 3 mom.).

Mielestäni on selvää, että myös viittomakieli ansaitsee oman liputuspäivän. Kuulin, että Helsingin esimerkkiä seuraten myös Oulussa liputettiin. Toivottavasti jo vuoden kuluttua suuri joukko muitakin kuntia ja kaupunkeja on liittynyt liputtajien joukkoon.

Nyt tuntuu hyvältä, että tämä symbolinen teko tuli tehtyä. Tämä oli selvästi tärkeä asia kuurojen yhdistyksille ja aktiiveille vaikka siihen, että kaikki olisivat yhdenvertaisia lain ja hallinnon edessä, on vielä toki paljon matkaa.

Viittomakieltä voi itse opetella vaikka täältä.

Jätä kommentti