Seitsemän vinkkiä ekopaastoon

EkopaastoSuomen evankelis-luterilainen kirkko järjestää yhteistyössä Marttojen ja Changemaker-verkoston kanssa Ekopaasto-kampanjan.

Tuhkakeskiviikosta pääsiäispäivään (10.2.–27.3.2016) on tavoitteena muuttaa elämään vähemmän luonnonvaroja kuluttavaksi ja päästöjä aiheuttavaksi.

Seitsemän viikon aikana voi tehdä esimerkiksi seitsemän lupausta. Tätä silmälläpitäen Kotimaa24 jututti minua ja pyysi näkemyksiä aiheeseen.

Itselleni näiden paasto- ja päästövähennyslupausten tekeminen alkaa olla haastavaa. Oma hiilijalanjälkeni on noin 3000 kiloa enkä kovin helposti enää keksi keinoja, joilla voisin omaa arkeani ekologisoida. Tästä syystä keskitynkin yleensä lupauksissa siihen, että voisin auttaa muita tekemään niitä tekoja, joita itse olen jo tehnyt.

Oma ekopaastolupaukseni tällä kertaa on, että yritän joka päivä seitsemän viikon ajan kirjoittaa ja kannustaa ekologisempiin valintoihin, jotain sellaista yritystä tai yhteisöä, jonka palveluita olen kuluneen päivän aikana käyttänyt. Yksi esimerkki voi olla, että pyydän näitä tahoja esimerkiksi vaihtamaan EKOsähköön.

Ohessa on seitsemän vinkkiä ekopaastoon kaikille muille.

1. Tee ekosähkösopimus. Ekosähköön vaihtaminen on helppo ja halpa tapa vaikuttaa. Pyydä sähköyhtiöistä tarjouksia ja valitse paras.

2. Luovu autosta. Jätä auto viikoksi kotiin ja kokeile liikkumista julkisilla tai pyöräillen.

3. Pidä kasvisruokapäivä. Kokeile lihasta luopumista. Jos ruokavaliosi on jo valmiiksi kasvispainotteinen, voi pitää yhden vegaanipäivän.

4. Älä osta mitään. Tarkkaile kulutustasi ja vietä yksi sellainen päivä, jonka aikana et osta mitään.

5. Tee vapaaehtoistöitä. Ota yhteyttä johonkin yhdistykseen, järjestöön tai liikkeeseen ja kysy, olisiko lahjoillesi käyttöä.

6. Lahjoita. Lahjoita valitsemallesi hyväntekeväisyysjärjestölle rahaa tai tavaraa oman tilanteen mukaan.

7. Jaa kokemuksesi. Ota yhteyttä poliittiseen päättäjään tai muuhun vaikuttajaan ja yritä vaikuttaa yhteiskunnallisesti niin, että muutkin voisivat elää ekologisemmin.

***

Miten sinä olet valmis paastoamaan ympäristön puolesta – vaikkapa viikon ajan? Haasta myös ystävät mukaan Ekopaastoon! #ekopaasto #paastolupaus

Yksi kommentti artikkeliin ”Seitsemän vinkkiä ekopaastoon”

Jätä kommentti