Vapaa julkaistavaksi: Leo Stranius käyttää taas lämmintä vettä suihkussa!

Leo Stranius ja lämmin suihkuTällä viikolla Kauppalehti julkaisi listan 100 vaikutusvaltaisimmasta suomalaisesta.

Itselläni oli suuri kunnia päästä listalle vaikutusvaltaisimpien aktivistien joukossa.

Kauppalehti esitteli omat ansioni seuraavasti:
”Stranius, Leo (s. 1974), Vs. toiminnanjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomalaisen ympäristöliikkeen tunnetuin kasvo elää kuten opettaa. Ei käytä lihaa, alkoholia, uunia, deodoranttia, shampoota eikä lämmintä vettä suihkussa. Excelöi elämänsä. Myy elämänhallintavalmennusta. Helsingin kaupunginvaltuutettu.”

Siis, että en käytä deodoranttia, shampoota enkä lämmintä vettä suihkussa! Ei ole suomalaisilla kansalaisaktivisteilla paljon valtaa tässä yhteiskunnassa, jos noilla teoilla pääsee kymmenen parhaan joukkoon! Samaan suihkuteemaan tarttui ohimennen tällä viikolla myös Yle Radio 1:n toimittaja Sari Valto kun olin keskustelemassa ruokavalinnoista.

Kuten olen aiemminkin jo kirjoittanut: arjen merkittävimmät ympäristövalinnat eivät liity itselläni suinkaan esimerkiksi suihkuihin. Tässä kyse on pikemminkin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Todelliset ympäristövalinnat, joita olen omassa arjessani tehnyt, ovat ekosähkön käyttö, kohtuullisissa neliöissä asuminen, ympärivuotinen pyöräily ja lomalentämisen lakko sekä vegaaniruokavalio.

Ympäristöongelmia ei ratkaista pelkästään yksilön valinnoilla. Voin yksilönä vaikuttaa monilla arjen valinnoilla, mutta yhteiskunta määrittää pitkälti ekologisuuden rajat. Helsingissä kerrostalojen lämmitys tapahtuu tällä hetkellä suurelta osin fossiilisilla. Suomessa hajanainen yhdyskuntarakenne tarkoittaa sitä, että monille perheille auto on välttämättömyys. Lisäksi esimerkiksi maataloustuet ja verotus eivät kannusta terveellisen ja ympäristöystävällisen ruoan ostamiseen.

Jotta jatkossa ei tarvitse keskustella suihkuista, olen valmis tekemään uhrauksen. Käyn jatkossa lämpimissä suihkuissa. Tämä saatettakoon tässä kaikkien tietoon, niin ei tarvitse aiheesta enää jatkossa keskustella. Voidaan mennä suoraan niihin tärkeisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Sopiiko näin?

Yksi kommentti artikkeliin ”Vapaa julkaistavaksi: Leo Stranius käyttää taas lämmintä vettä suihkussa!”

  1. Niinhän se näkyy olevan, että kärpäsestä tehdään monesti härkänen. Pienet asiat nostetaan korostetusti esille, niitä liioitellaan, ja tällöin olennainen unohtuu.

    Hällä väliä! Jatka Leo tästä huolimatta niiden olennaisten ja tärkeiden asioiden ja ongelmien ratkaisemiseksi tekemääsi aktiivista toimintaa !
    Mutta eikös ole sittenkin mukava ottaa lämmin suihku talvipakkasella ? ( tämän sanon kiusatakseni…). Itsekukin taaplaa tyylillään sen olennaisen toiminnan löytämiseksi ja aktivoimiseksi.

    Vastaa

Jätä kommentti