Arvokas Ärjänsaari säästettävä hakkuilta

UPM ÄrjänsaariUPM suunnittelee hakkuita Oulunjärvellä Ärjän harjusaarella. Saari kuuluu valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja eurooppalaiseen Natura 2000 -verkostoon.

Hakkuita suunnitellaan yhteensä 120 hehtaarilla 270 hehtaarin saaresta.

Saarella kysymys ei ole pelkästään luontoarvoista. Ärjä on myös upea retkeilykohde, joka on tunnettu kilometrien pituisista hiekkarannoistaan.

Kuvittelin, ettei tätä voisi enää tapahtua Suomessa. Tämä on kuitenkin karu todellisuus. Jos alue on Natura-verkostossa arvokkaiden rantojensa takia, ovat alueen metsät usein kokonaan kartoittamatta. Tämä tarkoittaa sitä, että suojelualueen metsän voi jopa avohakata lähes rantaan saakka.

Nyt kysytään yhtiöltä vastuullisuutta? Aikooko se todella toteuttaa suunnitelmansa ja hakata arvokkaan saaren?

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii hakkuiden lopettamista. Kerro Twitterissä mielipiteesi UPM:lle (@UPM_news) ja vaadi hakkuiden perumista! #ärjänhakkuut.

Lisätietoja:
UPM hakkaamassa Naturaan kuuluvan Ärjän

Yksi kommentti artikkeliin ”Arvokas Ärjänsaari säästettävä hakkuilta”

 1. En ihmettele ollenkaan, vaikka uskoisi jo tuollaisen luonnon tuhoamisen loppuneen sivistysmaassa….Mutta hallitushan pyrkii kasvattamaan puu-ja puunjalostusteollisuuden tuottoa ja yleensä puun käyttöä, joten tällaista voi odottaa muuallakin Suomessa. Metsien ei anneta kasvaa, vaikka kasvua ja kasvua ( = talouskasvua ) vain haetaan, mutta ei osata säilyttää mitään arvokasta , josta olisi pysyvää hyötyä tuleville sukupolvillekin asti.

  Eikö olisi aika tarkentaa NATURA 2000 :n sisältöä ja velvoitteita, ja kirjata kaikki alueella olevat suojelukohteet ,ja niistä johtuvat toimenpiteet heti alkuun ?
  .
  No niin tietenkin taas vain MONEY TALKS…
  eli .mitä väliä on luonnolla ja sen arvoilla, kun Suomessa ( kuten muuallakin ) raha ratkaisee aina suojellaanko luontoa vai ei, ja jos suojellaan niin miten!?

  Ketä nämä aiotut hakkuut hyödyttävät ? Suunnataanko niistä saatavat tulot yleishyödyllisiin kohteisiin, kuten luonnonsuojeluun jossain muualla ? Vai hyödyttävätkö ne vain jotain yksityistä tahoa, joka viis välittää luonnonsuojelusta ?

  Vastaa

Jätä kommentti