Vanhankaupunginkoski vapaaksi: Viisi syytä purkaa pato

Vanhankaupunginkoski vapaaksiYmpäristölautakunta käsittelee ti 24.3. klo 1615 alkavassa kokouksessa Jukka Relenderin ja 48 muun kaupunginvaltuutetun aloitetta Vanhankaupunginkosken länsihaaran padon purkamiseksi.

Asia on kiinnostanut kaupunkilaisia poikkeuksellisen paljon. Itse olen saanut aiheeseen liittyen noin 50 eri ihmiseltä viestiä. Erityisesti palautetta on tullut padon purkamisen puolesta.

Valitettavasti ympäristölautakunnalle virkatyönä valmisteltu pohjaesitys lähtee siitä, että patoa ei voida purkaa.

”Ympäristölautakunta toteaa, että padon purkaminen nykyisen tiedon perusteella ei ole mahdollista. Aloitteessa mainitut tavoitteet kalojen nousun parantamiseksi ja vahingoittumisen estämiseksi on mahdollista saavuttaa itähaaraa kunnostamalla.”

Itse lähden siitä, että pato kyllä voidaan purkaa, jos vain poliittista tahtoa löytyy.

Ohessa on viisi syytä purkaa pato ja vapauttaa Vanhankaupunginkoski

1. Padon purkaminen lisää Helsingin kulttuuriarvoja. Padon purkamisen idea on palauttaa Helsinkiin sen historiallinen kilometrin mittainen koski, joka on nyt padon nostaman suvantoaltaan alla. Alkuperäinen Helsinki, Helsingfors on perustettu juuri näiden koskien viereen. Nuo kosket on tuhottu satoja vuosia myöhemmin rakentamalla pato. Tarkoituksena on purkaa pelkkä pato, ei koko kulttuuriympäristöä. Padostakin voi tarvittaessa jättää reunat tai holvikaaren jäljelle.

2. Padon purkaminen vapauttaa kalat. Useat kalalajit, esimerkiksi uhanalaiset ankeriaat ja siiat, eivät pääse padon takia nousemaan Vantaanjokeen. Taimen ja lohi pääsevät nousemaan, mutta padon vesiputous houkuttaa suuren määrän kaloja pyrkimään ylös länsihaarasta. Padon alainen louhikko on myös alas vaeltavien kalojen turma: alla oleva kallio vahingoittaa ja tappaa putouksesta alas laskeutuvia kaloja. Myös voimalaitoksen turbiinit tappavat alasvaelluksella olevia uhanalaisia lohia ja taimenia. Jos kalojen kutuvaellus halutaan turvata molempiin suuntiin, tulee voimalaitoksen käyttö lopettaa kokonaan ja pato purkaa.

3. Padon purkaminen lisäisi alueen virkistysarvoja. Kilometrin mittainen koskialue Vanhankaupunginlahdelta Pikkukoskelle tarjoaisi huimat mahdollisuudet virkistyskäytölle. Nykyisen suvantoaltaan varrella padon ja Pikkukosken välillä näkee harvoin ulkoilijoita: kaikki ovat keskittyneet itähaaran lyhyen, keinotekoisesti rakennetun kosken varrelle. Koskiluonto vetää puoleensa. Virkistysmahdollisuuksista arvokkaimpia ovat ulkoilu, melonta, lenkkipolkujen houkuttelevuuden kasvaminen, luontokuvaaminen, kalastus ja moni muu tapa nauttia koskiluonnosta.

4. Itähaaran kunnostus ei riitä. Vaihtoehtona padon purkamiselle on esitetty itähaaran kunnostusta. Kunnostus ei kuitenkaan palauttaisi Helsinginkoskea, vaan jättäisi suvantoaltaan entiselleen. Lisäksi peruskallion räjäytystyöt kosken loiventamiseksi ovat niin iso urakka, että siihen tuskin kannattaa ryhtyä. Koska EU:n jäsenvaltioille on kuitenkin asetettu vesipuitedirektiivissä vaatimus saattaa vesistöt hyvään ekologiseen tilaan, tulee kalojen kulkeminen varmistaa. Käytännössä tämä tarkoittaa padon purkamista.

5. Valtaosa helsinkiläisistä kannattaa padon purkamista. Kun Helsingin Uutiset kysyi lukijoiden mielipidettä padosta, yli 2 200 vastaajasta 90 prosenttia kannatti padon purkamista. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tukee padon purkamista. Padon purkaminen on saanut julkista tukea yli puoluerajojen. Myös Helsingin Energian teettämässä kyselyssä selvisi, että valtaosa yhtiön asiakkaista piti Vanhankaupunginkosken padon purkamista yhtenä suosituimpana toiveena.

Ympäristölautakunta käsittelee asiaa ensi tiistaina 24.3. klo 16.15 alkavassa kokouksessa.

Kutsummekin la 21.3. klo 13-15 yhdessä valtuustoaloitteen kosken vapauttamiseksi tehneen Jukka Relanderin kanssa asiasta kiinnostuneet kansalaiset ja ympäristölautakunnan jäsenet paikanpäälle katsomaan, mitä padon purkaminen käytännössä tarkoittaisi.

Ohessa kutsu: Vanhankaupunginkoski vapaaksi kansalaiskävely.

Tule mukaa edistämään alkuperäisen kosken vapauttamista!

9 kommenttia artikkeliin ”Vanhankaupunginkoski vapaaksi: Viisi syytä purkaa pato”

  1. Tässä teille olisi nyt paikka näyttää, että kaikki kehitys ei ole pelkkää tuhoa ja kuolemaa luonnolle. Helsingin metsät näyttää menevän väestön kasvaessa, mutta vedenalaiseen maailmaan ihmiset eivät ole asukkaiksi tunkemassa ja viemässä kotia pysyvästi muilta eläväisiltä. Rewilding keskellä Helsinkiä näyttäisi myös kaupunkilaistuneelle väestölle mitä kaikkea luonto voi tarjota, kunhan se saa vapautensa takaisin. Vastaavasti helsinkiläisillä olisi varaa puhua Kollajasta ja muista kaukaisemmista hankkeista, jos itse vapauttaa oman luontonsa ensin.

    Lohet, taimenet ja siiat nousemassa koskea, hopeiset kyljet vilkkuen penkoilta katsoville ihmisille, olisi upea näky ja toisi yleisöä varmasti kauempaakin vuotuiseen nousunäytelmään. Joen päävirtaa voisi alkaa kunnostaa, joki muuttuisi suuresta ojasta aidoksi virraksi ja kohta olisikin aito lohijoki keskellä Helsinkiä. Ehkä joskus punalihaistenkin kannat olisivat niin vahvat, että ne kestäisivät kalastamista ja arvokasta lähiruokaa saisi joesta.

    Kyllä sitä nyt täytyy vaatimattomana kiitoksena käydä äänestyskopissa, kun kerta asia on vihdoin liikkeellä. Vaikka kasvu syökin luontoa kiihtyvään tahtiin, niin jos silti äänestämisellä antaa mahdollisuuden sille, että edes jossain luonto saakin enemmän tilaa, niin täytyyhän sitä ääntä silloin käyttää.

  2. Hei,
    pieni tarkennus tekstiin. Kirjoitat, että ”Myös Helsingin Energian teettämässä kyselyssä selvisi, että valtaosa yhtiön asiakkaista piti Vanhankaupunginkosken padon purkamista yhtenä suosituimpana toiveena.”.

    Viitannet Helsingin Energian (nykyisin Helen) loppuvuodesta 2014 teettämään sidosryhmäkyselyyn, jossa Vanhankaupunginkosken padon purkaminen nousi vahvasti esille.

    Kirjoitin tuloksista Uutta voimaa -blogissa seuraavasti: ”Vesivoimasta ja kalateistä kertyi kolmanneksi eniten spontaaneja kommentteja ja se myös priorisoitiin kolmanneksi tärkeimmäksi asiaksi. Kommentit käsittelivät lähinnä kalateiden rakentamista ja vaelluskalojen elinolojen turvaamista. Vesivoimaa käsitteli 142 kommenttia, joista noin puolessa toivottiin Vanhankaupunginkosken padon purkamista.” http://blogi.helen.fi/sidosryhmat-helenin-pitaisi-lisata-uusiutuvan-energian-tuotantoa/

  3. Leo, terve!
    Padon purkaminen olisi raakalaismaisen kulttuuri- ja historiavihamielinen teko sekä kaupunkiympäristöstä piittaamatonta wanna be – eräilyä. Ja tämä pelkästään siksi, että catch and relief – kalastajat ovat idean keinotekoisella nuotiollaan keksineet.
    Heitäkää hemmettiin hulluttelu, on järkevääkin tekemistä!
    Ystävällisin terveisin
    Matti Harjuniemi

  4. Vastustan jyrkästi padon purkamista!

    Viisi syytä miksi patoa ei tulisi purkaa:

    1. Padon purkaminen ei tule lisäämään Helsingin kulttuuriarvoja. Padon purkamisella ei saavuteta kilometrin mittaista koskea. Jokainen voi henkilökohtaisesti käydä paikan päällä toteamassa, kuinka kuivina kausina padon yli virtaava vesimäärä on todella alhainen ja itäinen haara on lähes kuiva. Tämä on tismalleen sama vesimäärä, joka tulisi virtaamaan ennallistetussa Helsingfors:ssa. Sen ennallistaminen ei tule onnistumaan entiseen loistoonsa. Padon purkaminen tulee jyrkentämään veden laskukulmaa, jolloin virtausnopeus lisääntyy ja pinta laskee entisestään. Se tulee lisäämään haihtumista entisestään.

    2. Kalatalouden elvyttämiseksi, Vantaanjoen puhdistaminen on oleellisempi kysymys. Toisaalta, itäistä koskihaaraa on mahdollista muokata niin, että vaelluskalat (myös siika, toutain jne) pääsevät nousemaan. Nykyisten serpentiinirakenteiden lisäksi, kivetystä voisi lisätä portaittain niiltä osin, missä veden laskulma on jyrkkä. Tämä ei vaadi rakettitieteitä. Itäistä koskihaaraa on myös mahdollista muokata yläjuoksulta niin, että itäiseen haaraan saadaan enemmän virtausta kuivina kausina.

    Lisäksi, turbiinin edessä olevaa välppää voidaan kehittää niin, että välpän silmukkakokoa pienennetään, ettei kalat ym. pääse läpi. Samalla välpän vettä läpäisevää pinta-alaa voidaan lisätä, jotta turbiinin lavat saavat riittävästi vettä. Tämäkään ei vaadi rakettitieteitä. Tulvakausina turbiinia ja generaattoria voi käyttää myös tulvaporttina.

    3. Padon purkaminen ei lisää virkistyarvoja. Vähäiset vesimäärät eivät salli esim. melontaa. Pahoin pelkään, että kuivina kausina ennallistettu Helsingfors on mutavellinen uoma. Koska veden pinta on alhainen, se kiihdyttää rehevöitymistä ja pahimmassa tapauksessa sammaloittaa uomaa. Joen penkereet vajoavat, koska veden aiheuttamaa painetta ei ole. Myös jokivarressa olevat kiinteät rakenteet heikkenevät.

    4. Itähaaran kunnostus riittää, jos muokkaamme lisäksi itäisen haaran yläjuoksua, riittävän vesimäärän turvaamiseksi.

    5. Enemmistö voi myös olla väärässä. Tulisi ajatella luontoa kokonaisuutena, ei pelkästään joidenkin yksilöiden toiveita apinoimalla. Virkistystoimi on toki tärkeää, mutta useimmiten me ihmiset emme ymmärrä muokatessamme luontoa, että sillä voi olla myös negatiivisia vaikutuksia. Tällöin on jo liian myöhäistä. Luonto muokkaa joka tapauksessa itseään ja jos me puutumme siihen, seuraukset voivat olla ennalta aavistamattomat.

  5. Ennen padon purkamista, kannattais kuulla asiantuntijoita Hollannista. Siellä on paras asiantuntemus vesa-asioissa.

    Mutta kaikista tärkeintä olisi panna yläjuoksun kuntien puhdistamot kuntoon. Aina kun sataa tavanomaista enemmän ne joutuvat laskemaan paskaveden pudistamatta Vantaanjokeen. MIelestäni se ei saisi olla mahdollista ilman satojen miljoonien sakkoja.

  6. Tästä nyt on taas syntynyt pakkomielle tietylle pienelle porukalle, joka ei nyt tunnu näkevän mitään muuta vaihtoehtoa kuin purkaminen. Kyllähän noita 90%:n kannatusarvoja saa, etenkin jos osaa oikealta kohderyhmältä kysyä (taitavaa huijausta sanoisin). Tuon kysymyksen voisi esittää vaikka siinä Vanhankaupunginkosken sillalla putousta katsoville, luku olisi varmastikin aika toinen.

    Mitäpä jos nyt vaan yrittäisitte laittaa jäitä hattuun ja pyrkiä löytämään ratkaisun, joka parantaa kalojen mahdollisuutta vaeltaa ilman, että pato pitää purkaa – sellainenkin vaihtoehto varmasti on löydettävissä. Sähköntuontannon kannalta rakennelman merkitys toki on vähäinen, mutta nämä aktivistit ovat tätä pullamössösukupolvea, jotka eivät tiedä isommista jutuista mitään. Silläkin sähkön määrällä, mikä tästä voimalasta on saatavissa, voi joskus tulevaisuudessa mahdollisen kriisitilanteen aikana olla erittäin iso merkitys. Siis annettaisko nyt vaan padon olla ja voimalan valmiudessa tuottaa sähköä se mitä tuotettavissa on. Kait kalojen vaelluksen nykyistä paremmat edellytykset ovat silti luotavissa. Historiallisen kokonaisuuden osan purkaminen ei tällaisin perustein ole lainkaan perusteltua. Jos meillä kaiken purkaminen olisi perusteltua sillä, että sitä ei ole ollut esimerkiksi vuonna 1800, niin riittäisi meillä pirusti purettavaa. Tämän padon takia mikään kalalaji ei liene kuolemassa sukupuuttoon, joten eiköhän tämä vouhkaaminen ole taas karannut aikaslailla lapasesta.

Kommentointi on suljettu.

Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!