Päivi Kiviniemi: Miksi työnohjaus kannattaa?

Päivi KiviniemiVieraskynäblogissa toimitusjohtaja, työnohjaaja ja psykologi Päivi Kiviniemi kirjoittaa työnohjauksesta.

Päivi Kiviniemi: Miksi työnohjaus kannattaa?

Lopetin työnohjauksen Luonto-Liitossa pari viikkoa sitten hyvällä mielellä.

Oli avartavaa sukeltaa luontoasioiden maailmaan ja nähdä kuinka osaavat ja työtänsä sydämellä tekevät ihmiset pohtivat ja kehittävät työtään. Järjestötyössä on paloa oman asian puolesta, mikä herättää minussa arvostusta.

Työnohjaus mielletään yleensä hankalien asioiden ja tunteiden purkupaikaksi. Hyvä työnohjaus ei revi rikki vaan rakentaa. Ammattitaitoinen ohjaaja osaa johtaa ryhmäprosessia eikä jätä yhteisöä sekasortoiseen tilanteeseen.

Jokaisella työnohjaajalla on myös oma ohjaustyylinsä. Itse koen olevani enemmän asioiden ja rakenteiden kautta työyhteisön tilannetta lähestyvä. Mielestäni moni vuorovaikutusongelma saattaa hyvinkin ratketa sillä, että tarkastellaan työtä ja työyhteisön perusasioita kuten perustehtävää, työnjakoa, resursseja ja johtamista.

Miksi työohjaus sitten kannattaa? Tässä viisi syytä, miksi työyhteisön kannattaa ottaa työnohjausta:

1. Kun ryhmän tai yksilön on hankala selvitä työtaakasta tai työn arkirutiineista.

2. Kun halutaan löytää uusia näkökulmia työhön, kehittyä ja kehittää työyhteisön toimintaa.

3. Kun opetellaan työskentelemään yhdessä.

4. Muutostilanteissa, muutoksen rakentamisessa, läpiviemisessä ja siihen sopeutumisessa.

5. Kun halutaan käsitellä hankalia työtilanteita, kuten konflikteja, asiakaspalautteita ja ongelmallisia eettisiä tai ideologisia valintoja.

Me työnohjaajat viivähdämme hetken työyhteisössä, tuomme ulkopuolista näkökulmaa ja annamme työvälineitä oman työn ja työyhteisön kehittämiseen. Suurimman työn tekee työyhteisö itse, joka jää ohjauksen jälkeen elämään omaa elämäänsä toivottavasti askelen eteenpäin päässeenä.

Päivi Kiviniemi on Allebene Oy:n toimitusjohtaja sekä työnohjaaja ja psykologi

 

Jätä kommentti