Turkistarhauksesta tulee luopua

TurkistarhausOlin vuonna 2013 yhtenä vireillepanijana Suomen historian ensimmäisessä eduskuntaan päätyneessä kansalaisaloitteessa.

Aloite koski turkistarhauksen kieltämistä.

Aloitteen käsittelyn yhteydessä luvattiin, että turkiseläinten oloja parannetaan mm. eläinsuojelulain ja turkisasetuksen uudistusten yhteydessä.

Nyt näyttää kuitenkin nuo puheet unohtuneen. Eläinsuojelujärjestöt marssivat tänään 16.2. ulos turkisasetuksen valmistelusta, koska maa- ja metsätalousministeriön luonnos uudeksi turkisasetukseksi osin jopa heikentää turkiseläinten oloja Suomessa.

Turkistarhaus ei ole eettisesti kestävällä pohjalla.  Petoeläin ei kuulu häkkiin. Turkistarhaus aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä eläimille ja ympäristöhaittoja esimerkiksi paikallisesti suurien ravinnepäästöjen muodossa. Elinkeinosta tulee luopua ja varmistaa sen harjoittajille muita toimeentulon lähteitä.

Tulevat sukupolvet tulevat ihmettelemään ratkaisua sallia turkistarhaus vaikka eläinten hyvinvointiin ja ympäristövaikutuksiin liittyvät ongelmat ovat olleet hyvin tiedossa.

5 kommenttia artikkeliin ”Turkistarhauksesta tulee luopua”

 1. taas tätä viherhaihattelua ja laillisen elinkeinon alasajoa. Turkistarhaus tuottaa valuuttaa satoja miljoonia ja antaa työpaikan tuhansille. Venäjä ja Kiina, jotka ovat suurimmat ostajat vähät välittävät moisesta viherpiierryksestä, vaan ostavat joka tapauksessa turkiksia. Tai alkavat tuottamaan niitä itse. Ja voi vain kuvitella eläinten oloja ko. maissa.

  Vastaa
  • Kiitos palautteesta!

   Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT ) laskelmien mukaan alan työllistävä vaikutus on alle 4300 henkilötyövuotta. Tähän lukuun on sisällytetty yrittäjät, tarhojen, rehukeskusten ja huutokauppayhtiön henkilökunta sekä muu tuotantopanosten ja palveluiden synnyttämä työllisyys.

   Turkisalan vientitulot ja verokertymä vaihtelevat vuosittain paljon. Vuonna 2009 verokertymä jäi noin 16 miljoonaan euroon ja vastaavasti vuonna 2011 se oli noin 57 miljoonaa euroa. Ala on hyvin suhdanneherkkä.

   Suomen häkkikoot ja eläinten olot tarhoilla on oman käsitykseni mukaan huonommat kuin muissa pohjoismaissa tai Euroopassa ja käytännössä vastaavaa luokkaa kuin Kiinassa.

   Vastaa
 2. Olen yrittänyt miettiä miksi tarhaus pitää lopettaa en keksi yhtään syytä. Aloin kannattaa turkistarhausta silloin,kun eläimiä päästettiin luontoon ennen sitä ei ole mielipdettä suuntaan eikä toiseen. Turkistarhaus on ollut kannattavin elinkeino 5 vuotta tästä uutisoi kauppalehti joulukuussa. Turkistarhaajille tarhat eivät ole sivuelinkeino vaan ne ovat perheyrityksiä. Toukokuussa Haagin tuomioistuin päätti.että tarhaus saa jatkua Hollanissa,koska tarhaajille ei ollut luvattu korvauksia. Animaliajärjestö ei ole tuota mitenkään kommentoinut. Esim Halsualle turkistarhat tuovat 25% paikkakunnan tuloista.Niin pitäisikö joka kaupungista lopettaa elinkeinot jotka tuovat tuloja neljännesosan. Ja on suomessa asiat hyvin,jos turkistarhaus on ongelma.

  Vastaa
 3. Aina kun halutaan parannuksia eläinten asemaan tai ympäristönsuojeluun, otetaan pöydälle taloudelliset kriteerit.Ikäänkuin ei olisi muita vaihtoehtoja!

  Mutta onko eettistä ja mielekästä hankkia tuloja eläimiä kiduttamalla ?
  Villi petoeläin kuuluu luontoon, ei häkkiin. Minkit, chinchillat, ketut, supit ym.”turkiseläimiksi ” kutsutut kuuluvat näihin.Monissa Euroopan maissa tämä asia on onneksi jo tajuttu.Ei ihan kaikkialla sentään voi toimia eläimiä kohtaan miten haluttaa .Esim.Ranskassa ei saa pitää villieläimiksi luokiteltuja vangittuina, ja niitä ei voi edes ottaa kotieläimiksi!Lisäksi meille on tullut viime vuonna parannus lakiin, jolla eläinten asemaa säädetään.Laki määrittelee eläimet herkiksi ja tunteita omaaviksi olioiksi.Niitä ei enää luokitella ”tavaran” arvoisiksi! Suomeen pitäisi saada parempi eläinsuojelulaki, samalla kun kiellettäisiin turkistarhaus.
  Olen todella iloinen nähdessäni joka päivä elävän kettuemon läheisellä polulla etsimässä evästä itselleen ja pennuilleen.Se ei edes pelkää enää haukkuvaa koiraani ( aikoinaan ”turkiseläinten” metsästykseen käytetty laikarotu ), joka tosin ei pääse sen kimppuun.Koirakin on tottunut vain ilmoittamaan ketun läsnäolosta! Samanlaista onnellisuuden tunnetta ei minulla olisi kettuturkki tai kettupuuhka niskassa !

  Vastaa

Jätä kommentti