Asumisen superpäivä: Viisi syytä, miksi tavaraa kannattaa olla vähän

Olohuone ennen raivauksen aloittamistaViikonloppuna vietetään asumisen superpäivää Helsingissä.

Vihreät ovet -tapahtumassa eri toimijat avaavat ovensa ja kertovat kokemuksiaan energiatehokkuusratkaisujen hankinnasta ja käytöstä.

Urbaanit asumismessut esittelee luovia ja ekologisia asumisratkaisuja, fiksuja tilankäyttöideoita ja yhteisöllistä asumista.

Minut haastettiin mukaan tapahtumiin blogikirjoituksen muodossa.

Kerrostalossa maalämpöjärjestelmän, aurinkopaneelien tai pientuulivoiman hankkiminen on haastavaa, mutta mahdollista. Tästä hyvänä esimerkkinä on Janne Käpylehto.

Omassa taloyhtiössäni ei valitettavasti olla vielä näin pitkällä. Toistaiseksi olen kiinnittänyt huomiota siihen, että perheemme pärjää kohtuullisilla neliömäärillä. Tällä hetkellä nelihenkisellä perheellämme on 60 neliötä, kun suomalaisilla on keskimäärin käytössä noin 40 neliötä henkeä kohden.

Pieniin ja ekotehokkaisiin neliöihin pääse, kun kiinnittää huomiota omiin tavaroihin. Itse olen hyödyntänyt tässä esimerkiksi ammattijärjestäjien palvelua.

Ohessa on viisi syytä, miksi tavaroita kannattaa olla vähän:

1. Taloudellisuus. Kun omistaa vähän tavaraa, ovat myös huolto- ja hankintakustannukset pienet. Erityisesti kannattaa kuitenkin säästää neliöissä. Esimerkiksi Helsingin Käpylässä asuinneliö saattaa maksaa noin 4 500 euroa. Siinä on aika kova hinta isommalle televisiolle tai lipastolle, joka vie tilaa neliön tai pari.

2. Käytännöllisyys. Kun omistaa vähän tavaraa, tarpeellinen tavara löytyy usein helposti ja nopeasti. Asiat pysyvät paikoillaan ja järjestyksessä. Myös siivoaminen on helppoa.

3. Estetiikka. Joku voi toki tykätä täyteen ahdetusta huoneesta tai asunnosta. Itse tykkään kuitenkin siitä, että ympärillä on tilaa eivätkä asiat tai tavarat hypi silmille. Kun ympärillä oleva tila on siisti, pysyy myös mieli kirkkaana ja puhtaana.

4. Vapaus. Tiedättekö tunteen, kun lähtee pitkälle matkalle ja mukana on vain rinkka tai selkäreppu? Myös kotona on vapauttavaa luopua vuosikausia tyhjän panttina lojuneista tavaroista. Mitä vähemmän tavaraa, sen enemmän on tilaa hengittää ja ajatella uutta. Luopumalla tavaroista ja erilaisista muistoesineistä, vapautuu melkoinen määrä henkistä tilaa vastaanottaa uusia ajatuksia.

5. Turvallisuus. Mitä vähemmän tavaraa tai huonekaluja, sen harvemmin niihin myöskään itseään loukkaa. Kun asiat ovat paikallaan, niihin harvemmin lyö varpaansa tai astuu päälle. Ja paloturvallisuudenkin näkökulmasta on ihan fiksua, että palokuormaa on kotona vähän vähemmän.

Oman tavaramäärän lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota yhteisöllisyyteen. Esimerkiksi omassa taloyhtiössämme on lasten yhteiset pihalelut. Yhteinen kerhohuone toimii kierrätyshuoneena, jonne ihmiset tuovat tavaraa ja vievät sitä sieltä. Pihakirppikset, pihan yhteiset juhlat, syntymäpäivät ja illalliset sekä yhteinen viljelylaari lisäävät myös yhteisöllisyyttä.

Asuminen tuottaa kotitalouksien kasvihuonekaasupäästöistä 30 %. Kodin energiankäytöstä noin puolet kuluu lämmitykseen, tämä muodostaa asuinrakennuksen suurimman yksittäisen kustannuserän. Energiaratkaisuilla ja asumisväljyydellä vaikutetaan paljon yksilön ilmastovaikutuksiin ja asumiskustannuksiin.

Voisiko myös yhteiskunta kannustaa ihmisiä esimerkiksi lainsäädännön, verotuksen ja taloudellisten kannustimien muodossa kohtuullisiin neliö- ja tavaramääriin?

4 kommenttia artikkeliin ”Asumisen superpäivä: Viisi syytä, miksi tavaraa kannattaa olla vähän”

  1. Hyviä pointteja. Myös asumistukijärjestelmä kannustaa tietyissä tilanteissa asumaan väljemmin. Se mahdollistaa esimerkiksi (riittävän pienituloiselle) perheelle 30 m2 suuremman asunnon vuokraamisen asumiskustannusten pysyessä samoina.

    Vastaa
  2. Olen odotellut blogitekstiä edellisessä valtuuston kokouksessa tehdystä apulaiskaupunginjohtajapäätöksestä, mutta aihe taitaa olla liian kiusallinen avattavaksi. On melko vaikea keksiä kestävää perustetta sille, miksi vihreät eivät tukeneet Veronika Honkasalon (vas) vastaehdotusta laittaa tehtävä avoimeen hakuun.

    Siltä varalta, että joku muukin on jäänyt kaipaamaan bloggausta tapauksesta, linkkaan tähän yhden:

    http://nuuttihyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174706-mannisto-ja-raty-tuhansien-eurojen-palkankorotukset-vihreiden-ja-sdpn-tuella

    Olen Hyttisen kanssa samaa mieltä, että Helsingissä Kokoomus käyttää sekä vihreitä että demareita hyväksi.

    Vastaa
    • Kiitos kommentista Hanna-Leena! Tuo apulaiskaupunginjohtajan paikka oli Kokoomuksen, joten heidän ryhmä sai päättää, miten valintaprosessin hoitivat. Näin ollen itse katsoin, että avoin haku ei oikeasti olisi ollut kuitenkaan avoin. Ongelma on kaupungin johtamisjärjestelmässä, jota toivottavasti muokataan vielä tällä valtuustokaudelle.

      Vastaa
  3. Avoin haku olisi kuitenkin pakottanut laajempaan keskusteluun asiasta. Olisi myös voinut käydä niin, että hakijoiden joukossa olisi ollut joku pätevämpi, jolloin seuraukset olisivat olleet vähintäänkin mielenkiintoiset.

    Honkasalon vastaehdotuksen tukeminen olisi myös ollut paikka osoittaa tottelemattomuutta Kokoomukselle.

    Vastaa

Jätä kommentti

Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.
Mitä jos viikonloppu todella alkaisi perjantaina? Päätimme kokeilla Third Rockissa lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla puolen vuoden ajan.

Hyvinvointi parani ja tehokkuus kasvoi, mutta hiukan yllättäen kaikkein eniten lyhennetty työviikko on parantanut taloudellista tulosta.

Jatkamme lyhennettyä työviikkoa toistaiseksi, ja kannustamme muitakin kokeilemaan.

Hiukan tarkempaa tietoa kokeilumme taustoista ja tuloksista löytyy verkkosivuiltamme: .
https://thirdrock.fi/mita-tapahtui-kun-paatimme-kokeilla-lyhennettya-tyoviikkoa/
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. 

https://www.rinnekodit.fi/ajankohtaista/uusi-podcast-rakentaa-kestavampaa-tyoelamaa/
Tänään oli ohjelmassa juoksutesti:
-20 min alkuverra
-5 km pk-juoksu (27:01)
-2 km anakynnys (8:29)
-1 km all out (3:56)
-20 min loppuverra
Virallinen kutsu mun kirjajulkkareihin!

Leo Straniuksen 1,5 astetta parempi arki -kirjan julkistustilaisuus

Tervetuloa keskustakirjasto Oodiin kuuntelemaan keskustelua uutuuskirjasta 1,5 astetta parempi arki – Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnelliseksi (Gummerus).

Paikalla teoksesta kertoo kirjan kirjoittanut tietokirjailija, vaikuttaja ja vastuullisuusasiantuntijayrityksen Third Rockin toimitusjohtaja Leo Stranius. Hänen kanssaan ilmastoystävällisemmästä elämästä ja kirjan teemoista keskustelevat D-mat Oy:n toimitusjohtaja ja Ilmastopalapelin kehittäjä Michael Letternmeier, Sitran johtava asiantuntija Sari Laine ja The Activist Agency viestintätoimiston perustajaosakas Niklas Kaskeala. Keskustelun vetää Pauliina Pietilä Gummerukselta. 

Milloin? 7.2. klo 16-17
Missä: Helsingin Keskustakirjasto Oodi, Saarikoski-matto
Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa! 
Tapahtuman järjestävät Gummerus ja Leo Stranius.

https://helmet.finna.fi/FeedContent/LinkedEvents?id=helsinki:agkhhiyx4q
Tänään hyvää ja kevyttä pyörätreeniä vajaa pari tuntia. Eilen tunti hyötypyöräilyä, 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Aamuisin tietty venyttelyä ja seitsemän minuutin lihaskuntotreeni. Huomenna sitten juoksua! 

#triathlon @helsinkitriathlon
Tänään oli kiva päättää työviikko Helsingin tanssiopistolla @rauhatati kanssa! 🎉🔥
Tänään Sari Valton vieraana upean Elli Aaltosen kanssa keskustelemassa Yle Radio 1:n ohjelmassa Keskusteluja ihmisyydestä. Pääsimme pohtimaan 101 onnen päivää kirjani pohjalta elämän tarkoitusta, arvoja ja ajankäyttöä. 

”Jos tietäisit kuolevasi kolmen kuukauden päästä, miten käyttäisit viimeiset elonpäiväsi? Tekisitkö muutoksia ajankäyttöösi? Miten erottaa olennainen epäolennaisesta?”

https://areena.yle.fi/podcastit/1-72760580
Jippii! Tänään ilmestyi vihdoin mun uusi kirja 1,5 astetta parempi arki. Teos löytyy ääni- ja ekirjapalveluista sekä toki myös perinteisenä painettuna versiona kirjakaupoista tai kustantajan verkkokaupasta. 

Kirja kuvaa niitä valintoja, joita meidän on ilmastokriisin aikakaudella Suomen kaltaisissa yhteiskunnissa tehtävä. Iloinen uutinen on, että ilmastoystävällinen arki tekee planeetan ohella ennen kaikkea hyvää myös meille itsellemme!

#parempiarki #kirjat #kirjagram @gummeruskustannus
Revontulet! #koli
Ukko-Kolilla! #koli #ukkokoli