Ammattijärjestäjän vierailu – osa 2: Miksi tavaraa kannattaa olla vähemmän ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

SuunnitteluaTammikuussa kutsuin kylään ammattijärjestäjän. Ensimmäisen vierailun yhteydessä kartoitimme lähtötilanteen.

Maaliskuun alussa ja kevään kunniaksi (la 1.3.2014) oli aika ryhtyä tositoimiin.

Kävimme läpi huoneita ja kaappeja, siirtelimme tavaroita ja laitoimme niitä kierrätykseen sekä teimme jatkoa varten henkilökohtaisen suunnitelman seuraavalle puolelle vuodelle.

Aikaa hommaan kului noin viisi tuntia. Kiitos antoisasta sessiosta Eveliina Lindell!

Tätä ennen olimme puolisoni kanssa jo hiukan optimoineet huonejärjestystä, raivanneet kaappeja ja laittaneet tavaraa kellariin ja kierrätykseen. Seuraavan puolen vuoden aikana aiomme käyttää noin pari tuntia viikossa käydäksemme läpi kaappeja ja kellarikoppia.

Miksi ihmeessä oikein teemme tätä?

Ohessa on viisi syytä, miksi tavaroita kannattaa olla vähän ja niiden on hyvä olla oikealla paikalla:

1. Taloudellisuus. Kun omistaa vähän tavaraa, ovat myös huolto- ja hankintakustannukset pienet. Erityisesti kannattaa kuitenkin säästää neliöissä. Esimerkiksi Helsingin Käpylässä asuinneliö saattaa maksaa noin 4 500 euroa. Siinä on aika kova hinta isommalle televisiolle tai lipastolle, joka vielä neliön tai pari.

2. Käytännöllisyys. Kun omistaa vähän tavaraa, tarpeellinen tavara löytyy usein helposti ja nopeasti. Asiat pysyvät paikoillaan ja järjestyksessä. Myös siivoaminen on helppoa.

3. Estetiikka. Joku voi toki tykätä täyteen ahdetusta huoneesta tai asunnosta. Itse tykkään kuitenkin siitä, että ympärillä on tilaa eivätkä asiat tai tavarat hypi silmille. Kun ympärillä oleva tila on siisti, pysyy myös mieli kirkkaana ja puhtaana.

4. Vapaus. Tiedättekö tunteen, kun lähtee pitkälle matkalle ja mukana on vain rinkka tai selkäreppu? Myös kotona on vapauttavaa luopua vuosikausia tyhjän panttina lojuneista tavaroista. Mitä vähemmän tavaraa, sen enemmän on tilaa hengittää ja ajatella uutta. Luopumalla tavaroista ja erilaisista muistoesineistä, vapautuu melkoinen määrä henkistä tilaa vastaanottaa uusia ajatuksia.

5. Turvallisuus. Mitä vähemmän tavaraa tai huonekaluja, sen harvemmin niihin myöskään itseään loukkaa. Kun asiat ovat paikallaan, niihin harvemmin lyö varpaansa tai astuu päälle. Ja paloturvallisuudenkin näkökulmasta on ihan fiksua, että palokuormaa on kotona vähän vähemmän.

Muutamia perushuomioita, joita opin Eveliinan vierailun yhteydessä:

1. Tavarat kannattaa järjestää aiheen/teeman mukaan samaan kaappiin/huoneeseen/laatikkoon. Kyllähän meilläkin esimerkiksi kaikki keittiön tavarat ovat keittiössä, mutta esimerkiksi vaatteita, papereita ja kierrätykseen meneviä tavaroita oli useammassa huoneessa ja kaapissa. Tavaroiden temaattinen järjestäminen selkeyttää kummasti.

2. Hyllyissä ja kaapeissa kannattaa olla vähintään 20 % tyhjää tilaa, jotta niiden käyttäminen on mahdollista. Esimerkiksi meidän tapauksessa lattiapinta-alaa on kyllä yllin kyllin eikä ylimääräisiä huonekaluja ole juuri lainkaan. Kaapit kuitenkin pursuilevat ja niiden käytettävyys on heikentynyt.

3. Kellarissa kannattaa säilyttää vain sen verran tavaraa, että kykenee muistamaan, mitä siellä on. Tavaroita on helppo viedä kellariin, mutta ennemmin tai myöhemmin myös kellarikoppi ajautuu kaaokseen. Itse tein perusteellisen raivauksen kellarissa jo vuosi sitten ja onnistuin käymään läpi 30 laatikollista tavaraa. Jäljelle jäi vielä seitsemän laatikkoa – lähinnä tärkeitä papereita ja muistoja. Tänä keväänä olen vienyt kellariin toiset seitsemän laatikkoa elektroniikka, kirjoja ja papereita. Tällä kertaa ne ovat siellä määräaikaisesti. Mikäli en ole kaivannut noita laatikoita vuoden kuluessa, laitan ne avaamattomina kierrätykseen.

Ystäväni Eveliina Lindell opiskelee siis ammattijärjestäjäksi ja valmistuu nyt keväällä. Suosittelen hänen hyödyntämistään lämpimästi!

Ohessa vielä olohuoneemme juuri ennen raivaussession aloittamista.

 

5 kommenttia artikkeliin ”Ammattijärjestäjän vierailu – osa 2: Miksi tavaraa kannattaa olla vähemmän ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota?”

Jätä kommentti