Ammattijärjestäjän vierailu – osa I

Tavarat-kierrätykseenOheinen kirjoitukseni on julkaistu alunperin (20.1.2014) Luonto-Liiton kulutus.fi-sivuilla.

Ammattijärjestäjän vierailu – osa I

Ystäväni Eveliina opiskelee ammattijärjestäjäksi. Osana opintojaan hän lupasi tehdä kotikäynnin ja antaa neuvontaa. Siispä kutsuin hänet kylään.

Itselläni ei toki ole akuuttia ongelmaa tavaroiden suhteen. Ajattelin, että on vain mukava antaa ystäväni opintoihin vähän haastetta ja toisaalta yrittää löytää omasta arjesta parannettavaa.

Oma suhteeni tavaroihin on ristiriitainen. Pidän siitä, että ympärillä on tilaa ja esimerkiksi työpöytä on siisti. Toisaalta olen hamsteri, joka ei halua heittää mitään pois.

Tämä ei ole myöskään ensimmäinen kerta kun mietin suhdetta tavaroihin. Vuosien varrella olen jo ehtinyt tehdä monta hyödyllistä temppua.

– Olen haaveillut vastaamisesta 100 tavaran haasteeseen ja inspiroitunut Tavarataivas-elokuvasta.
– Olen käynyt läpi kellarissa vuosikausia lojuneet 30 laatikollista tavaraa.
– Olen luopunut suurimmasta osasta kirjojani – jäljellä on kuitenkin vielä noin seitsemän hyllymetriä.
– Olen antanut CD-levyni pois.
– Olen laskenut käyttäväni vuorokauden aikana yhteensä 125 eri tavaraa.
– Olen laskenut vauvan käyttävän vuorokauden aikana yhteensä 62 eri tavaraa.

Itse olen aina kuvitellut, että ammattijärjestäjiä käyttävät vain keskiluokkaiset ekolifestylestä kiinnostuneet kaupunkilaiset.

Usein ammattijärjestäjiä kaivataan kuitenkin myös sosiaalisin perustein. Elämäntilanne voi olla niin rankka, esimerkiksi läheisen sairastumisen myötä, että siivota ei ehdi ja tilanne riistäytyy käsistä. Apua kannattaisi hakea ajoissa vaikka ihmisiä hävettääkin usein kutsua ketään kotiinsa auttamaan. Palvelu on kuitenkin luottamuksellista ja aluksi selvitetään aina kunkin omat lähtökohdat ja tarpeet.

Yleensä ääripäiden välissä on kuitenkin ihan tavalliset ihmiset ja perheet, jotka kaipaavat tavararaivauksen aloittamiseksi hieman vetoapua ja inspiraatiota. Näitä ovat esimerkiksi kuolinpesän kanssa surutyötä tekevät, muuttajat, putkiremonttia evakossa olevat ja sen sellaiset.

Mitä sitten teimme ammattijärjestäjän kanssa? Hän kyseli suhteestani tavaroihin, kävimme läpi huoneita ja kaappeja, vierailimme kellarissa ja keskustelimme siitä, mitä toimenpiteitä olen tehnyt tavaramäärän hallitsemiseksi ja vähentämiseksi.

Kyseessä oli siis ensimmäinen vierailu, jossa kartoitamme lähtötilanteen. Varsinaiseen toimeen ryhdytään maaliskuun alussa. Silloin ammattijärjestäjä saapuu kotiimme uudestaan ja ryhdymme tositoimeen.

Lue myös tämä: Mikä ihmeen ammattijärjestäjä? Mitä rikkaus on?

Jätä kommentti