Aloite paremman politiikan puolesta

Leo Stranius-Kuva Hanna HeikkiläOlen ollut Helsingin kunnallispolitiikassa mukana kohta vuoden.

Työ on ollut antoisaa.

Ensinnäkin Helsingin kaupunginvaltuutettuna pääsee usein päättämään konkreettisista kysymyksistä.

Toisekseen, koska asiat ovat monimutkaisia ja usein oman asiantuntemuksen ulkopuolella, niihin perehtyessä oppii jatkuvasti uutta.

Kolmanneksi, koska asiat ovat niin konkreettisia ja koskettavat monia kaupunkilaisia suoraan, ottavat asukkaat myös aktiivisesti yhteyttä.

Toisaalta yllätyksiäkin on tullut. Ensinnäkin olen ihmetellyt, miten jyrkät muurit puolueiden välillä on. Yhteistyötä tehdään rivivaltuutetun näkökulmasta yllättävän vähän. Toisekseen on harmittavaa, että poliittinen kilpailu johtaa helposti muiden ansioiden vähättelyyn ja oman roolin ylikorostamiseen. Tämä vaikeuttaa yhteistyötä ja saa politiikan näyttäämään mädältä myös ulospäin.

Olen halunnut pitää omina politiikan teon periaatteinani avoimuutta, positiivisuutta ja proaktiivisuutta sekä toimintaa hiljaisten äänten puolesta.

On turha soimata pimeyttä, mikäli ei itse sytytä ensimmäistä kynttilää. Tästä johtuen olen miettinyt kampanjaa tai aloitetta paremman politiikan puolesta.

Käytännössä voisin haastaa kaupunginvaltuutetut ja muut poliitikot esimerkiksi seuraaviin yhteistyön taivalta tasoittaviin toimenpiteisiin:

– Tekemään ryhmärajat ylittävää yhteistyötä esimerkiksi valtuusto- tai talousarvioaloitteen, mielipidekirjoituksen, seminaarin tai  julkisen kannanoton muodossa.
– Kehumaan omassa ryhmässä ja/tai julkisesti muiden poliittisten ryhmien toimijoita. Julkisesti kehuttuja poliitikkoja kannustetaan samalla itse tarttumaan haasteeseen.

Millä muilla konkreettisilla toimenpiteillä politiikan avoimuutta ja yhteistyötä eri puolueiden kesken voisi parantaa?

– Pitäisikö kirjoittaa lyhyt manifesti paremman politiikan puolesta ja kerätä siihen esimerkiksi kaupunginvaltuutettujen allekirjoituksia?
– Pitäisikö toteuttaa laajempi kampanja, jossa kuka tahansa voisi haastaa poliitikkoja tekemään parempaa politiikkaa esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä?
– Mitä muita mahdollisuuksia olisi saada poliitikot tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen ja vähentää niitä ennakkoluuloja, joita muiden kuin oman puolueen poliitikoihin usein liitetään?

Aloitan itse homman kehumalla muutamia valtuustokollegoitani muista kuin omasta ryhmästäni. Ohessa siis julkiset kiitokset joillekin valtuutetuille, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen. Haluaisin kiittää monia muitakin, mutta tällä kertaa (ettei teksti veny mahdottoman pitkäksi), päätin valita jokaisesta Helsingin valtuustoryhmästä vain yhden henkilön.

Kokoomuksen Jarmo Nieminen toimii avoimesti ja aktiivisesti monella rintamalla. On upeaa, että myös kokoomuksen ryhmästä löytyy peräänantamaton luonnonsuojelija, joka haluaa puolustaa esimerkiksi harvoja kaupunkimetsiä. Itse olen tehnyt Jarmon kanssa yhteistyötä mm. Vallilanlaakson puistosuunnitelmia koskien. Jarmon ansiosta viranhaltijat ja paikalliset asukkaat saatiin yhteiseen pöytään ja suunnitelmat laitettiin uusiksi.

Sosiaalidemokraattisen puolueen Thomas Wallgren on yksi valtuuston valopilkuista. Hän on toiminut urheasti mm. kaupungin globaalin vastuun perääjänä esimerkiksi veroparatiiseja koskevassa kysymyksessä. Huikein temppu oli, kun Thomas käänsi kerjäämiskiellosta käytävän keskustelun edukseen ja sai valtuuston enemmistön ponsiesityksen taakse, jossa ulkomailta tuleville kerjäämällä Helsingissä toimeentulonsa hankkiville ihmisille voidaan tarjota pientä maksua vastaan paikkaa tai paikkoja, jossa he voivat yöpyä turvallisesti, huolehtia hygieniastaan ja päästä myönteiseen vuorovaikutukseen viranomaisten sekä muiden kaupunkilaisten kanssa.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo on häkellyttänyt minut perehtyneisyydellään ja timanttisella argumentoinnillaan koskien päivähoito- ja nuorisokysymyksiä. Lisäksi haluan nostaa Vasemmistoliiton ryhmästä varavaltuutettu Petra Malinin. Hän toimii avoimesti, aktiivisesti ja yhteistyötä tehden. Petran kanssa saimme Twitterissä idean kahdesta valtuustoaloitteesta koskien kaupungin tilojen energiansäästötoimenpiteiden kohdentamista ja ruokahävikin hyödyntämistä. Aloitteiden taakse saimme kerättyä valtuuston enemmistön allekirjoitukset.

Perussuomalaisten varavaltuutettu Nuutti Hyttinen on tehnyt monta hyvää valtuustoaloitetta, jotka olen allekirjoittanut. Esimerkiksi kaupunginvaltuustossa 27.11.2013 käsiteltiin hänen aloitetta korkeampien viranhaltijoiden työmatkaedun toteuttamisesta työsuhdematkalipun muodossa sekä yhteiskäyttöisten sähköautojen hankinnasta virastojen käyttöön.

Ruotsalaisen kansanpuolueen Björn Månsson teki minuun vaikutuksen kysymällä valtuuston kyselytunnilla (13.11.2013) siitä, aikooko Helsinki ottaa vastaan Syyrian pakolaisia. Näin käytiin tärkeä keskustelu Helsingin mahdollisesta roolista kansainvälisessä kriisissä.

Keskustan Terhi Peltokorpi käyttää valtuustossa hyviä puheenvuoroja ja pyrkii usein yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Hän muistaa puolustaa myös ympäristöä ja hänen kanssa on ilo toimia valtuustossa.

Kristillisdemokraattien Mika Ebeling puhuu usein mm. ympäristön, energiasäästön ja kohtuullisuuden puolesta. Viimeksi budjetista päätettäessä Ebeling teki hyvän ponsiesityksen, jossa kaupungin vuosittaista prosentin tuottavuustavoitetta ei pitäisi tarkastella pelkkänä leikkurina. Valitettavasti esitys ei mennyt läpi, koska budjettisovussa olleet poliittiset ryhmät olivat suositelleet, että budjettisovun ulkopuolella olevien ryhmien esityksiä ei kannateta.

Suomen kommunistisen puolueen ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanen on varmasti kaikkein aktiivisin valtuutettu. Olen häkeltynyt, miten hyvin hän perehtyy kaupungin politiikkaan, tekee kysymyksiä, vastaehdotuksia ja valtuustoaloitteita tärkeistä asioista, puolustaa kaikkein heikko-osaisimpia ja ympäristöä sekä nostaa valtuustossa melkein asian kuin asian yhteydessä esille tärkeitä epäkohtia. Jokaisella puolueella pitäisi olla oma Yrjö Hakanen. Jokaisen valtuutetun kannattaisi ottaa mallia Hakasesta sen suhteen, miten asioihin tulisi perehtyä.

Kiitos kaikille 84 valtuustokollegalle Helsingissä! On ilo tehdä politiikkaa kanssanne.

3 kommenttia artikkeliin ”Aloite paremman politiikan puolesta”

  1. Näin kaupunkilaisena, ja kansalaisena, minua ainakin kiinnostaa vain tulokset, ei se miten niihin päästään. Tännehän ei näy mitä siellä tehdään ja mikä rooli virkamiehillä on, joten velvollisuudeksi jää vain arvioida politiikan tuloksia suhteessa siihen, mitä valituksi tulleet ovat vaalityössään lupailleet, ja siihen mitä puolueet ovat omassa ohjelmassaan itsestään kertoneet.

    Luonnonsuojelija kokoomuksessa valitettavasti vain yleensä varmistelee omalla äänisaaliillaan että luontoon rakennetaan, kun järjestelmä on mikä on. Salolainen, Pietikäinen…, tai no jonkun pitäisi viedä nuo äänet niiltä tai voittaa suhteellisesti, ja vihreät ovat liian liberaalia tai sitten rivit rakoilevat sielläkin kun pusikoista äänestetään. Toisella tapaa ristiriitainen esimerkki on Wallgren, joka äänestää jatkuvasti kannusteita autoistamisen puolesta, vaikka pitää puheissaan koko katiskaa surkeana keksintönä joka on menossa pois. Viimeksi nyt ainakin Jätkäsaaressa. Kun yksilöt äänestävät eri lailla kun puhuvat, ja väärät yksilöt ovat keräämässä sellaiselle enemmistölle ääniä, joka tekee lähes varmasti toisin kuin mitä kyseinen yksilö pitää tärkeänä, niin tuloksena on vain sitten politiikkaan väsymistä, kun ihmiset kuitenkin näkevät tulokset. Missä tahansa muussa tämä ei olisi kohtalokasta, mutta luonnon kanssa on.

    Kun poliittiset mielipiteet ovat monilla täysin vastakkaiset ainakin vaalikoneissa, eihän ne erot oikein muualla näy, niin ei tämä nykyinen hymistelykulttuurikaan juuri anna toivoa, että niillä politiikan tuloksilla olisi ihan oikeasti väliä. Ihmisillä menee ihan oikeasti huonosti, ja lisäksi ympäristöasiat ovat täysin poikkeuksellisia luonteeltaan, joten minulle ainakin se, että huonoja tuloksia tuottavaa politiikkaa perustellaan kuorossa sillä, että näin pitää tehdä, on mätää. Jos asioiden luonne ymmärrettäisiin, niin ei annettaisi tilanteen kehittyä jatkuvasti huonompaan suuntaan. Toki se mitä minä pidän huonona suuntana, on eri kuin mitä poliittinen enemmistö pitää huonona. Vähemmistö vain on niin hiljainen, että tuskin nukkuvat siihen heräävät ja tule joukolla kannattamaan heitä seuraavalla kerralla äänestyskoppiin.

    Toki luonteita on monenlaisia, mutta politiikka ilman näkyvää konfliktia ei ole kovin muutoshakuista. Oikeastaan poliitikot tuntuvat nykyään jopa pelkäävän konflikteihin joutumista, jolloin ulospäin koko sakki näyttää harmaalta massalta, joka antaa vain asioiden kehittyä huonoon suuntaan, siis jos nykysuuntaa pitää huonona. Sitten sekin konflikti, joka on olemassa, jää useimmilta näkemättä tänne netin syövereihin. Ihmiset, jotka tarvitsisivat eniten politiikkaa, eivät näe sitä sitten missään kunnes taas ilmestyvät hymyilevät naamat vaalimainoksiin vain mennäkseen taas vuosiksi piiloon heiltä. Todella tärkeät ihmisoikeusasiatkin jäävät ihmisiltä huomaamatta, jos ne eivät koske heitä ja niistä kamppaillaan vain netissä. Saati sitten ympäristöasiat, jotka päätyvät vielä harvemmin massojen näkyville.

    Toki on ensi alkuun epäreilulta kuulostavaa väittää, että asioiden annetaan vain mennä, mutta jos tulokset ovat negatiivisia poliitikkojen puheisiin nähden, niin silloin poliitikot eivät ole tehneet tarpeeksi. Puuttuu sellainen tulenpalava, mutta asiassa pysyvä poliittinen vääntäminen, jolloin joidenkin on helppo kerätä irtopisteitä höpöhöpöllä, kun mitä tahansa saa väittää kun kukaan ei haasta, ja politiikan toimittajatkin ovat lähinnä mikrofonin telineitä, jotka eivät osaa katsoa onko väitteissä perää ja antavat poliitikkojen vain saarnata jotain lupsakkaasti. Siihen vielä lisää vastuutaan pakoilevat professorit, oli kyse sitten vaikka sosiaalipolitiikasta tai ilmastonmuutoksesta, niin aika hälläväliltä tämä näyttää.

  2. Hei,

    Luin ilolla ajatuksiasi Leo. Keravalaisena vihreänä poliitikkona kannatan aloitetta paremman politiikan puolesta. Politiikkaa eli yhteisten asioiden hoitamista tulisi tehdä isolla sydämellä. Kuntapolitiikassa tulisi mielestäni edetä useimmiten asia edellä ei puolue edellä. Kun samoista asioista kiinnostuneet ihmiset löytävät toisensa yli puoluerajojen, silloin alkaa tapahtua. Toisten kunnioittaminen ja arvostaminen lisää myös innostusta toimia kuntalaisten hyväksi.

Kommentointi on suljettu.

Tein torstaina omatoimisen tritathlonin täydenmatkan. Miten paljon tämä kuluttaa energiaa ja mitä söin suorituksen aikana?

Katsoin, että koko päivän aikainen energiankulutukseni oli Ouran mukaan 11 834 kcal, joista ”aktiivisia” kaloreita oli 9654 kcal. Normaali minun ikäiseni ja kokoiseni henkilön lepokulutus on vuorokaudessa noin 2000 kcal. 

Eli 3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja maratonin juokseminen on sen verran pitkäkestoinen ja energiaa kuluttava suoritus, että siinä pitää pystyä ohessa jo vähän syömään ja juomaan jotain. 

Mitä sitten söin/tankkasin suorituksen aikana?

Tässä lista ja arvio kaloreista:
-banaani, 100 kcal
-nuudeleita soijarouheella, 400 kcal
-4 x vauhtikarkki, 168 kcal
-6 x ruispalaleipää, 438 kcal
-6 x margariini leivän päälle, 210 kcal
-6 x leikkele leivän päälle, 220 kcal
-pastaa soijarouheella, 600 kcal
-8 dl smoothieta, 720 kcal
-4 dl appelsiinimehua, 180 kcal
-4 x Mariannekarkki, 80 kcal
-suklaajäätelötötterö, 200 kcal
-urheilujuomaa 2,25 l, 600 kcal
-nesteyttävä elektrolyyttijuoma 3 l, 21 kcal
-vesi 2 dl, 0 kcal

Yhteensä 3937 kcal

Näiden lisäksi söin aamupalaksi ennen uintiin lähtöä omenan ja puuroa, 500 kcal. 

Kulutus suorituksen aikana Garmin 965 urheilukellon mukaan: 
-uinti 903 kcal
-pyöräily 3725 kcal
-juoksu 2750 kcal
Yhteensä: 7378 kcal

Näin ollen energiavajetta tuon vuorokauden aikana tuli yhteensä noin 3000 kcal - 7000 kcal. Seuraavina päivinä kannattaa siis syödä hyvin!

Ja oheisessa kuvassa on kaupasta ostamiani tai kaapeista varaamiani eväitä noin 10 000 kcal edestä, joita ajattelin suorituksen aikana syödä. Lopulta menin kuitenkin fiiliksen mukaan eli söin sitä mitä mieli teki.
Se oli kaukainen haave. Täysmatkan triathlonin (3,8 km uinti, 180 km pyöräily ja 42,2 km juoksu) eli ironman suorittaminen tuntui täysin tavoittamattomalta. 

Olin kyllä käynyt toisinaan uimassa muutaman kilometrin, pyöräillyt pitkiä matkoja ja juossut maratoneja sekä tehnyt yhden puolimatkan, mutta ironman eli kaikki nuo peräkkäin tuntui utooppiselta ja täysin saavuttamattomalta. 

Sitten löysin syksyllä 2022 Helsinki Triathlon seuran ja hurahdin harjoitteluun. Huomasin, että nautin harjoittelusta suunnattomasti, mutta kilpailu tai tapahtumat eivät voisi vähempää kiinnostaa. Viime kesänä vastoin omia odotuksia tein ensimmäisen töysmatkani (omatoimisesti) juuri alle 50-vuotiaana. 

Tavoitteiden saavuttaminen luo helposti uusia tavoitteita. Odotushorisontti uhkaa karata kauemmaksi. 

Päässäni syntyi ajatus, että olisi kiva olla tehtynä ironman alle viiskymppisejä ja sen lisäksi myös yli viisikymppisenä. Viimeisen vuoden ajan olen harjoitellut vähän kevyemmin, mutta riittävästi ja peruskunto on aika hyvä vuosien harjoittelun myötä. Eilen kesäloman ensimmäisenä päivänä olin taas viime vuoden tapaan uimassa, pyöräillemässä ja juoksemassa. 

Ja se oli siinä! Toinen Käpylä-ironman tehtynä, nyt yli viisikymppisenä. Vaikka harjoittelu itsessään on parasta niin kyllähän tästäkin tulee hyvä olo! Tästä on hyvä aloittaa loma. Hyvää kesää kaikille! 

Mutta mitä seuraavaksi?

Iso kiitos valmentaja @kirsipaivaniemi ja @helsinkitriathlon kun mahdollistatte unelmien tekemisen todeksi ja kiitos kaikille kanssatreenaajille sekä kovasti tsemppiä tuleviin harjoituksiin ja koitoksiin. Nähdää taas treeneissä!

#triathlon #helsinkitriathlon #käpylä
Aika paljon puhutaan lentomatkustamisen päästöistä ja hyvä niin. Entäs laivamatkustamisen päästöt? 

Riippuen laivatyypistä ja matkustustavasta Helsingistä Tallinnaan syntyy noin 6 kgCO2 päästöt (81 km, 74 gCO2/km/henkilö) ja Helsinki Tukholma välillä melkein kolminkertaisesti enemmän eli noin 21,6 kgCO2 päästöt (400 km, 54 gCO2/km/henkilö). Kahdensuuntainen matka tietysti tuplaa nuo päästöt. 

Vertailun vuoksi liikennekäytössä oleva auton keskimääräiset päästöt Suomessa ovat 136 gCO2e/km. Eli edestakainen Helsinki-Tallinna väli laivalla vastaa noin 88 km autoilua ja edestakainen Helsinki-Tukholma väli vastaa noin 318 km autoilua. 

Jos haluaa matkustaa esimerkiksi Helsingistä Tukholmaan tai Eurooppaan, kannattaa ilmastonäkökulmasta matkustaa junalla Kemin ja Haaparannan kautta. Käytännössä tuon noin 2000 km junamatkan päästöt ovat noin seitsemäsosa laivamatkan päästöistä eli noin 1,5 g/km/henkilö eli yhteensä noin 3 kgCO2. Linja-auton päästökerroin matkustajakilometriä kohti on kymmenkertainen junaan verrattuna eli noin 15 g/km/henkilö. Autolla tätä väliä ei laivaan verrattuna kannata ajaa, koska auton päästöt olisivat edestakaisin Helsingistä Tukholmaan pohjoisen kautta matkustettaessa peräti 544 kgCO2e. 

Myöskään pyörällä tuota matkaa ei kannata tehdä. ChatGPT:n arvion mukaan pyöräilyn aiheuttama lisäenergiankulutuksen tarve vegaaniruokavaliolla on 5-15 gCO2e/km eli lisäpäästöjä tulee Helsingistä Tukholmaan pyöräillessä yhteensä 10-30 kgCO2e. Varsinkin sekaruokavaliota noudattavan kannattaa matkustaa pyörän sijaan junalla, koska sekaruokavalion päästöt pyöräillessä voivat olla jopa 50 g/km CO2e. 

Fiksuinta on tietysti hakea elämyksiä ja vaihtelua arkeen tai lomaan niin läheltä, että ei tarvitsisi matkustaa juuri lainkaan. Lähimetsään pääsee kävellen ja naapurikuntaan polkupyörällä. 

#maatapitkin
Hyvää kesäpäivänseisausta! Vähän oli kylmät vedet uida, mutta maisemat oli kesäillassa upeita!
Tein kolmen päivän Firstbeat-mittauksen. Pidin sykettä ja sykevälivaihtelua mittaavia antureita kiinni kehossa kolmen vuorokauden ajan. 

Kiinnostavia tuloksia! Vihdoin sain selityksen lyhyille yöunilleni. Pärjään siitä syystä lyhyillä (keskimäärin noin 6h) yöunilla, koska unen aikainen palautuminen on niin hyvää. Tässä mittauksessa peräti 96% unestani on palauttavaa. Uneni on siis parempaa kuin suurimmalla osalla väestöä, joka nukkuu 7-9 tuntia. 

Liikunta oli odotetusti erinomaisella tasolla vaikka mittausjakson aikana oli kevyt viikko. Ilahduttavaa oli, että palautuminen lähti lyhyiden treenien tai kuntoilun jälkeen aina välittömästi käyntiin. Paitsi pidemmän pyöräilyn (4h) jälkeen keho oli tunteja stressitilassa. Tämä osoitti hyvin, että pitkiä tai kovia treenejä ei todellakaan kannata tehdä illalla. 

Hiukan yllättäen aamut olivat mittauksen pohjalta aika stressaavia. Tässä selitys saattaa olla siinä, että mulla on niin paljon ”hyviä” aamurutiineja (veden juonti, hedelmän syönti, kirjan lukeminen, venytely, 7 minute workout ja aamupala) että näistä itsestään kasaantuu vain liikaa. Yllätys oli myös se, että lounaat tai päivälliset olivat stressaavia siinä missä etä- tai läsnäkokoukset (vähän palaverista riippuen) olivat keholle kevyitä ja välillä jopa palauttavia. 

Mittausjaksoon osui myös yksi lepopäivä treenistä. Sunnuntaina tein siis neljän tunnin pyöräilyn ja maanantaina oli lepopäivä. Olkoon, että lepopäiväänkin kuului venyttelyt, 7 minute workout ja noin 25 km arkipyöräilyä. Ei kuitenkaan yhtään treeniä. Palautumista ei kuitenkaan tapahtunut mitenkään erityisen paljon maanantain aikana vaan tänä näkyi vasta tiistaina, jossa päivän aikainen palautuminen oli korkeaa vaikka tein venyttelyiden ja 7 minute workoutin lisäksi aamulla kevyen juoksun ja töiden jälkeen tunnin uintitreenin sekä päivän mittaan noin 20 km arkipyöräilyö. 

Koko jakson palauttavin hetki (jos yöunia ei lasketa mukaan) oli se kun olin tiistaina iltapäivällä toimistolla kollegoiden kanssa. Stressaavin jakso taas oli sunnuntaina kotona lasten kanssa pitkän pyörälenkin jälkeen. 

Mittauksen mukaan leposykkeeni oli 41, maksimisyke 178 ja HRV keskimäärin 54.

@firstbeat.suomi
Hyvää juhannusta!
Tänään Malmin lentokentällä 80 km pyöräily! 

Tasaista eikä liikennettä vaikka pinta vähän epätasainen. Melkein tekisi mieli alkaa puolustaa tässä vaiheessa kenttää rakentamiselta. Tämähän on loistava treeniympäristö!

#pyöräily #triathlon
Tänä vuonna olen kuunnellut uudestaan jo aiemmin kuuntelemiani kirjoja, jotka ovat tehneet minuun viime vuosina erityisen vaikutuksen. 

Yksi niistä on tämä Joni Jaakkolan Väkevä elämä. Tämä on samalla 100. tänä vuonna lukemani/kuuntelemani kirja. 

Jaakkolan kirjassa on perusasiat hyvin kohdillaan. Kun rakentaa hyviä rutiineja ja pitää huolta unesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, pääsee arjessa sellaiselle tasolle, että pienet vastoinkäymiset tai sairaudet eivät vie sinua suoraan kellariin ja toimintakyvyttömäksi vaan pystyt palautumaan nopeammin ja paremmin arjen heittämistä haasteista. 

@inojalokkaaj #väkeväelämä @tammikirjat #jonijaakkola #kirjagram #kirjat #äänikirja
Oliver Burkeman kirjoittaa osuvasti toivosta kirjassaan Neljätuhatta viikkoa. Miten käytät loppuelämäsi päivät. 

Toivon tarkoituksena on olla soihtu pimeässä, mutta todellisuudessa se on kirous. Toivo on uskon asettamista oman toiminnan edelle. 

Toivo on sitä, että uskomme lastenvahdin olevan aina huutomatkan päässä kun sitä tarvitsemme. Tämä on perusteltua tietysti silloin, jos ajattelee tai on tilanteita, joissa millään mitä itse tekee, ei ole mitään väliä. 

Toivo on siis omien vaikutusmahdollisuuksien kieltämistä. Käytännössä tarkoittaen vallan antamista niille voimille, joita pitäisi muuttaa. Ei kuitenkaan kannata antaa pois omaa kykyään toimia ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten kysymysten parissa. 

Kun lakkaamme toivomasta, että kauhea tilanne vain ratkeaa jotenkin itsestään tai tilanne ei vain pahenisi, olemme vapaita aloittamaan työt tilanteen ratkaisemiseksi.
Hienoa pyöräkaistaa Laajasalontiellä!
Nyt se on ulkona! Rauhatädin ja mun yhteinen biisi Poljen, poljen. 

Räppäri ja sanataideohjaaja Rauhatäti eli Hanna Yli-Tepsa @rauhatati soitti mulle syksyllä 2024 ja ehdotti yhteisen räppibiisin tekemistä. Ehdotus oli niin hullu ja niin kaukana omasta mukavuusalueestani, että pakkohan siihen oli suostua. Itselläni ei ole mitään musiikillista taustaa ellei mukaan lasketa intohimoista gansta-räpin kuuntelua nuorena.

Kirjoitimme Rauhatädin kanssa syksyn, talven ja kevään aikana sanoituksia, harjoittelimme taustanauhojen kanssa ja pääsimme lopulta studioon äänittämään yhteisen biisin. Rauhatädin lisäksi mukana oli ammattilaisia 3rd Raililta ja Muumaa musiikilta. Näin lopputuloksena saatiin julkaistua mun elämäni ensimmäinen räppibiisi. Taustat kappaleeseen on tehnyt Kim Rantala.

Biisin nimi on ”Poljen, poljen”, ja se syntyi halusta sanoittaa omia kokemuksia ja tunnetiloja niistä hetkistä, kun puskee eteenpäin, vaikka tie on epätasainen. Kyseessä on kappale sinnikkyydestä, voimasta ja liikkeestä, joka ei pysähdy.

Tuore kappale kertoo myös siitä, miten ekologinen kulkeminen eli pyöräily, bussi, juna  tai ihan vaan kävely tai soutuveneily voi olla juuri se paras ilmastoystävällinen tapa liikkumiselle.

Ota kuunteluun Spotifysta, Youtubesta, Tidalista, Apple Musicista, SoundCloudista tai missä nyt ikinä musiikkia kuunteletkaan!