Lihaton Lokakuu: Seuraavaksi Vegaaninen marraskuu

Lihaton Lokakuu Leo Stranius Tuomas Enbuske Riku RantalaOlin aamulla (31.10.) yhdessä Riku Rantalan kanssa MTV3 Huomenta Suomessa ja Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crewssa keskustelemassa Lihattomasta Lokakuusta.

Haastoin syyskuun lopussa osana Luonto-Liiton ilmastolupaus -kampanjaa YLE Radio puheen suorassa Docventures-lähetyksessä Riku Rantalan olemaan kuukauden ilman lihaa.

Tästä sai alkunsa Lihaton Lokakuu. Haasteeseen vastasi Facebookissa yli 30 000 ihmistä.

Miksi Lihaton Lokakuu? Ohessa on muutama syy miksi tämmöiset kampanjat ovat tärkeitä:

– Lihan kulutuksen vähentäminen on merkittävä ympäristöteko, joka edistää omaa terveyttä ja hyvinvointia sekä eläinten oikeuksia.
– Kampanja on hyvä tapa irrottautua hetkeksi totutuista rutiineista ja tarkastella omia ruokatottumuksia.
– Yhteisen kampanjan kautta on mahdollista saada sosiaalista tukea. Kaikkea ei tarvitse tehdä tai keksiä itse – tarjolla on kosolti vertaisapua.
– Ja koska tekeminen on sanomisen korkein muoto. Maailman pisin matka on tunnetusti ryhtyminen tuumasta toimeen. Kampanja on omalta osaltaan toivottavasti inspiroinut lukemattomia ihmisiä kokeilemaan kasvisruokaa.

On kuitenkin turha sysätä maailman pelastamista tai edes kasvisruuan edistämistä pelkästään yksittäisen ihmisten valintojen varaan. Tällä hetkellä ihmiset syövät aivan liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia suhteessa ravintosuosituksiin. Tarvitaan yhteiskunnallisia ohjauskeinoja kasvisruuan edistämiseksi.

Yhteiskunnallisia keinoja kasvisruuan edistämiseen voisivat olla esimerkiksi seuraavat toimet:

– Maatalouden tukipolitiikan uudistus
– Ruuan arvolisäveron porrastus ympäristövaikutusten mukaan
– Haittavero lihalle
– Julkiset hankinnat ja kasvisruokapäivät
– Ympäristömerkinnät elintarvikkeisiin

Lihaton LokakuuEikä homma lopu tähän. Marraskuun ensimmäisenä päivänä 1.11. vietetään Maailman vegaanipäivää ja marraskuu on Maailmanlaajuinen  vegaaninen marraskuu.

Tämän lisäksi Lihattoman Lokakuun päätösjuhlia vietetään lauantaina 2.11. Helsingissä Teurastamolla. Samassa yhteydessä julkaistaan myös Lihattoman Lokakuun reseptikirja.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lihaton Lokakuu: Seuraavaksi Vegaaninen marraskuu”

Jätä kommentti