Ekoisi: Lasten annoksia ravintolassa

Vauva alkaa olla siinä iässä (10kk), että hän syö rintamaidon ohella pian samaa ruokaa kuin vanhempansakin.

Käymme aika paljon ulkona syömässä. Vaikka asia ei ole ihan vielä ajankohtainen, on tullut kiinnitettyä huomiota ravintoloiden lasten annoksiin.

Useimmiten tarjolla tuntuu olevan lihapullia, nakkeja, ranskanperunoita tai jotain muuta vastaavaa epäterveellistä, epäekologista ja epäeettistä roskaruokaa, jota en todellakaan tieten tahtoen haluaisi vauvalle/lapselle syöttää.

Iloksi on kuitenkin sanottava, että esimerkiksi Rosson lastenruokalistalta löytyy sentään vegepastaa. Siihen terveelliset kasvisvaihtoehdot sitten jäävätkin. Sen sijaan esimerkiksi Chico’sin lista näyttää vielä heikommalta. Tarjolla on lihahampurilaisia, ranskanperunoita, nakkeja, broileria ja muuta roskaa.  Kun laitan hakukoneeseen ”perheravintola”, saan ensimmäiseksi kontulalaisen Ravintola Helmi Grillin, jonka lasten ala carte ei näytä valitettavasti yhtään paremmalta.

Tietenkin ravintolat tarjoavat sitä, mitä ihmiset lapsilleen ostavat. En kuitenkaan jättäisi tässäkään asiassa vastuuta yksin kuluttajan harteille. Kyllä joku vastuu pitäisi ravintoloillakin olla. Ja kyllähän yhteiskunnalla olisi esimerkiksi verotuksen ja erilaisten alv-kantojen kautta mahdollisuus ohjata ravintoloiden ruokatarjontaa.

Toisaalta meitä tuo heikko tarjonta ei paljon Helsingissä haittaa, koska omat lounas- ja ruokapaikkamme koostuvat Veganissimon ja Silvopleen kaltaisista vegaani- tai kasvisruokaravintoloista. Muualla käydessä taidammekin sitten ottaa lapselle mieluimmin mukaan omat eväät.

Otan silti mielelläni vastaan vinkkejä lapsiystävällisistä ravintoloista.

Edelliset Ekoisi-kirjoitukset ovat luettavissa täällä.

7 kommenttia artikkeliin ”Ekoisi: Lasten annoksia ravintolassa”

  1. Hyvä pointti, Leo. Tuota samaa olen ihmetellut ravintoloissa menuita selatessa, vaikka ei itsellä lapsia olekaan. Jokseenkin jokaisessa ravintolassa lapsia opetetaan syömään herkku- ja juhlaruokana nakkeja ja ranskalaisia. Varsinaista ravitsemuskasvatusta, kun lapsille muutenkaan ei saisi nitraattien takia syöttää nakkeja, ei ainakaan montaa viikossa! Miksi lapsille ei ravintoloissa voi tarjota myös annoksia, joissa on maukasta ravintolaruokaa terveellisellä kokoonpanolla? Lapsiahan voisi yrittää kasvattaa myös siihen, että on kiinnostavaa lähteä ravintoloihin maistelemaan uusia makuja, niinhän aikuisetkin tekevät. Selkeitä raaka-aineita tunnistettavassa muodossa ja maukkaita makuyhdistelmiä – voisiko sitäkin kokeilla edes parissa annoksessa niiden ainaisten nakkien ja lihapullien ohella?

  2. Olen ihmetellyt moneen otteeseen aivan samaa asiaa. Uskomatonta, että lapsille tarjolla olevat annokset ovat melkein aina samaa nakit ja ranskalaiset -sarjaa, oli ravintola melkein mikä tahansa, vaikka hieman parempikin. Meillä asia on ratkaistu niin, että lapselle tilataan tavalliselta ruokalistalta jokin sopiva alkupala, ja sen lisäksi saa maistella aikuisten annoksista sen verran kuin jaksaa. Hyvin on toiminut ainakin tähän asti, tosin lapsi söisi aina mieluiten leipää, kun sitä emme osta kotiin juuri koskaan… Toinen vaihtoehto on sitten juurikin omien eväiden tuominen, mutta ainakin vanhempi lapseni alkaa olla kohta jo sen ikäinen (3v), ettei eväiden tuomista varmaan katsota ravintolan puolelta kovin hyvällä.

  3. Samaan asiaan olen kiinnittänyt huomiota ja sitä harmitellut itsekin. Aika monissa ravintoloissa voi minkä tahansa listan annoksista tilata lapselle puolikokoisena, vaikkei tätä mahdollisuutta erikseen listassa mainittaisikaan. Pienen lapsen kanssa tosin vähempikin riittäisi – tuntuu ikävältä heittää ruokaa roskiin, kun ei lapsi jaksa koko annostaan syödä. Myös ylimääräisen lautasen pyytäminen ja omasta annoksesta osan antaminen lapselle on usein mahdollista.

    Sellaiset ravintolat, joissa annos kerätään itse lautaselle ja maksetaan annoksen painon mukaan, ovat käteviä. Jos kyseessä on vielä kasvisravintola kuten Gopal Tampereella, aina parempi.

  4. Olen ihan samaa mieltä ja yhtä pöyristynyt lasten listojen heikosta tasosta, mutta Chico’sista pitää sanoa sen verran, että myös lasten annoksiin saa siellä halutessaan soijapihvin lihan tilalle ja ranskalaiset voi vaihtaa kasviksiin. Vegaanisuudesta en osaa sanoa, mutta 2-lapsisen kasvissyöjäperheen arjen tai illan se on pariin otteeseen pelastanut.

  5. Me puolestamme olemme aivan tavallinen ns. lihansyöjäperhe, mutta siitäkin huolimatta ravintolat tulee valittua vähän sen mukaan, mitä siellä lapsille on tarjolla. Olenkin ollut iloisesti yllättynyt, että joissakin ketjuravintoloissa, kuten S-ryhmän Rosso ja Torero, ruoka-annoksen voi itse koota haluamistaan raaka-aineista. Totuuden nimissä on todettava, että varmasti näissäkin paikoissa moni vanhempi sortuu valitsemaan lapselleen ne lihapullat ja ranskalaiset lohen ja perunamuusin sijaan, mutta siitä saa syyttää vain itseään. Onneksi meidän neiti on sen verran kokeilunhaluinen, että tyytyy onnellisena siihen mitä äiti keksii valita ja toisaalta myös sen verran pieni, ettei vielä osaa itse ”vaatia” niitä lihapullia.

  6. Juu, meillä toi 3,5 vuotias ei pitkään aikaan syönyt mitään ravintolan listalta koska
    a) lasten annokset olivat alle kolmivuotiaalle pitkään liian isoja
    b) lasten annokset koostuivat ranskanperuna ja lihapulla/nakki kombosta
    c) lastan annosket maksoivat liikaa siihen nähden että lapsi närppi niistä pari pottua, yhden nakin ja kasvikset

    Kun lapsi vähän kasvoi, aloin ymmärtää MIKSI listalla on ne ranskikset. Lapsi kun ei suostunut syömään muuta, ja kuten kirjoitat kysynnän ja tarjonnan laki. Silti pöyristyttää miten vähän mielikuvitusta lasten listaan käytetään. Parhaimpia ravintola-annoksia lapselle ollaan saatu Tampereen Harald-ravintolassa, lapsi söi lohensa mukisematta.

Kommentointi on suljettu.

Viikonlopun mittainen puolimatkan triathlon ja vähän enemmänkin! Perjantaina 3 km uinti, lauantaina 100 km pyöräilyä ja sunnuntaina 21,5 km juoksua. Sen lisäksi joka aamu venyttelyt ja 7 minute workout + perjantaina vielä 1,5 tunnin kuntopiiri.
Miksi päästöjen vähentäminen tekee meidät onnellisiksi ja miten vältetään viherpesu? Hienoa olla puhumassa IMPACT Helsinki -tapahtumassa 29.4. 

IMPACT Helsinki kokoaa yhteen muutoksentekijöitä; markkinoijia, viestijöitä ja somevaikuttajia, arvopohjaisen markkinoinnin ja viestinnän teemojen pariin

Linkki ilmoittautumiseen löytyy täältä: https://lnkd.in/dGrMP4n6

#pinghelsinki #impacthelsinki2025
Olipa taas kiva peruskunto-sunnuntai! Valmentajan tekemässä ohjelmassa oli vapaavalintaista pk-harjoittelua neljä tuntia. 

Käytännössä tämä tarkoitti mulla  seuraavaa: ystävän kanssa tunti kevyttä sulkapalloa, tunnin juoksutreeni, tunnin fysiikkatreeni (kuntosali) ja lopuksi vielä reilun tunnin uintitreeni. Sen lisäksi hiukan pyöräilyä (siirtymät) ja aamulla kehonhuolto + seitsemän minuutin lihaskuntotreeni.

Ouran mukaan aktiivisia kaloreita 2335 ja vastaava kävelymatka 42,1 km (askeleita 24 140). Garminin mukaan virtaa olisi tälle päivälle vielä jäljellä 36/100 eli ”Tämänpäiväinen liikunta edistää kuntoasi ja terveyttäsi. Body Battery -tasosi riittää erinomaisesti loppupäiväksi!”
Nyt on aika juhlia, koska tänään siitä tuli totta! Helsinki on hiilivapaa kun Salmisaaren kivihiilivoimala suljettiin. 

Lukemattomat ihmiset ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet tämän eteen väsymättä töitä. Nöyrä ja iso kiitos teille kaikille. Tiedätte kyllä keitä olette. 💚🌍
Meillä on töissä lyhennetty työviikko joka tarkoittaa sitä, että perjantaisin tehdään vain neljän tunnin työpäivää. Tämä on tuonut viikkoon ja varsinkin viikonloppuun huimasti tilaa tehdä myös kaikkea muuta. Ohessa mun perjantaipäivä!
Viikonloppu on hyvä aloittaa liikunnalla! Tänään aamulla 15 min venyttely + lihaskuntotreeni. Kevyt/palauttava pyöräily Lauttasaareen ja siellä tunnin juoksutreeni klo 7-8 + pyöräily takaisin Käpylään. Illalla vielä 1,5 tunnin kuntopiiri ja 1,5 tunnin uintitreeni. Päivän aikana liikuntaa yhteensä 5 h 47 min. Kyllähän tämä treenaaminen alkaa käymään jo työstä. Nyt lepoa.
Hyvää alkanutta kevättä ja maaliskuuta! Helmikuussa kokeilin jättää joka ilta puhelimen yöksi keittiöön eli en ottanut laitetta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Oliko tällä vaikutusta puhelimen käyttöön? Kyllä oli ja aika paljon! 

Tammikuuhun verrattuna puhelimella vietetty kokonaisaika väheni helmikuussa yhteensä 27,5 tuntia eli noin 20 prosenttia. Toki osaltaan tähän vaikutti sekin, että helmikuussa olin viikon lomalla, jolloin puhelinta tuli käytetty vähemmän, kun ei ollut työasioita hoidettavana. 

Viihteen, uutisten ja sosiaalisen median osuus on kuitenkin varmasti se mitä monet haluaisivat illalla ja aamulla vähentää. Sen osuus tippui tammikuun 63,5 tunnista 33,5 tuntiin (-30 tuntia). Tästä sosiaalisen median käyttö puhelimella tippui 36,5 tunnista 26,5 tuntiin (-10 tuntia) ja viihteen/uutisten osuus 27 tunnista 7 tuntiin (-20 tuntia). 

Helmikuussa oli tietysti vähemmän päiviä kuin tammikussa, mutta laskennassa/tarkastelussa on tammi- ja helmikuun osalta molemmissa mukana vertailukelpoisuuden parantamiseksi neljä kalenteriviikkoa eli 28 päivää.

Miltä kuulostaisi 30 tuntia kuukaudessa enemmän aikaa? Mitä olen illalla ja aamulla sängyssä tehnyt? Nukkunut hiukan enemmän, haaveillut ja pohdiskellut sekä lukenut kolme paperikirjaa.

Nyt maailma on mennyt kuitenkin sen verran hulluksi, että maaliskuussa kokeilen olla kuukauden lukematta tai seuraamatta uutisia. Vastaavan uutispaussikokeilun tein maaliskuussa 2022. Keep Calm and Carry On.
Perjantai-illan treenit. 1,5 kuntopiiri ja siihen päälle 1,5 tunnin uinti. Kiitos @helsinkitriathlon
Posti toi kotiin tuoreen Luonnonsuojelijan ja sieltähän löytyi viisi vinkkiä 1,5 astetta parempaan arkeen!

#puolitoistaastetta #puolitoistaastettaparempiarki @gummeruskustannus
Ilahduttavaa, että meidän lyhennetyn työviikon kokeilu on herättänyt myös julkista keskustelua! Toivottavasti moni muukin organisaatio lähtee kokeilemaan lyhennettyä työviikkoa täydellä palkalla. 

Olisi tietysti kiinnostavaa kuulla millä muilla tavoin ihmisten hyvinvointia voisi vahvistaa työelämässä.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000011002179.html
Viikon takainen juoksutesti tuntui niin kivalta, että tänään piti uteliaisuutta ottaa uudestaan. Kiitos @helsinkitriathlon ja @kirsipaivaniemi 

Ensin tämän päivän ajat ja sulkeissa viikon takaiset ajat. Sykkeet olivat +/- pari lyöntiä samalla tasolla. 

-5 km pk-juoksu 26:44 (27:01)
-2 km vk-juoksu 8:51 (8:29)
-1 km all out 3:54 (3:56)

(Huom. Viikossa kehitystä ei luonnollisesti tapahdu vauhdeissa suuntaan tai toiseen. Lähinnä oli kiva nähdä miten päivän kunto vaikuttaa testituloksiin ja näkyykö eroa kovan ja kevyen treeniviikon päätteeksi. Viikko sitten takana oli siis kevyt viikko ja nyt kova viikko.
Kokeilen joka kuukausi jotain uutta tapaa tai asiaa. 

Viime joulukuussa ystävä vinkkasi, että teen sijaan voi juoda myös pelkkää lämmintä/kuumaa vettä. Näin tehdään paikoin esim Kiinassa ja Itä-Aasian maissa. Päätin kokeilla tätä tammikuun ajan ja huomasin, että toden totta. Eihän sitä teetä tarvitse tässä mihinkään. 

Muutos oli yllättävän helppo, vaikka olen juonut koko aikuisikäni teetä. Tosin ainakin yksi hairahdus kuukauden aikana tapahtui. Vanhasta tottumuksesta otin Yle Radio 1:n lähetyksessä ollessani kupin teetä enkä viitsinyt jättää juomatta. Lisäksi kuukauden aikana tuli juotua ainakin muutaman kerran kuumaa mehua. Kahvia en juo muutenkaan. 

Seuraavaksi kohti helmikuun kokeilua, joka on se, että en pidä puhelinta aamuisin tai iltaisin lainkaan makuuhuoneessa.