Tieliikennelaki pyörätielle pysäköimisestä

Pyöräily on ympäristöystävällinen, terveellinen, tehokas ja luotettava tapa päästä pääkaupunkiseudulla paikasta toiseen.

Helsingissä menoa haittaavat välillä vahingossa pyörätielle pysäköidyt autot. Kuvasin hiljattain yhden esimerkkityömatkani tänne: Liikennepoliittinen selonteko: Minä pysäköin pyörätielle.

Onneksi sosiaalinen media tarjoaa tähänkin helpotusta. Facebookissa on ryhmä ”Minä pysäköin pyörätielle”. Kyse on fillarikansan terapiaryhmästä, jossa ihmiset jakavat kuvia hassusti pyörätielle pysäköidyistä autoista.

Tämän myötä hankalasti pyörätielle pysäköidyt autot ovat alkaneet näyttäytyä mahdollisuutena, joista voi ottaa kuvan ja jakaa se muille. Homma vie mukanaan. Nyt yksi ryhmäläinen teki flyerin tieliikennelain pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevista kielloista. Tämän voi kätevästi jättää vahingossa väärin pysäköidyn auton tuulilasiin.

Koska nimetön palaute on kurjaa, laitoin itse lakitekstin loppuun vielä omat yhteystietoni ja piirsin tussilla hymiön.

Hyvä fillarikansa, alla on ote tieliikennelaista. Käyttäkää vapaasti ja nauttikaa pyöräilystä!

* * *

Tieliikennelaki 3.4.1981/267
27 §

Pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevat kiellot
Ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä sellaiseen paikkaan eikä siten, että siitä aiheutuu vaaraa tai että liikenne tarpeettomasti estyy tai häiriytyy.

Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty:
1) jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä ja pyörätien jatkeella sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta;

[…]

Polkupyörän ja mopon saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä.

Lähde: Finlex

Kiitos avustasi ja aurinkoista kevään jatkoa!
Parhain terveisin
– Leo Stranius, puh. 040-754 7371, leo.stranius [ät] iki.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Tieliikennelaki pyörätielle pysäköimisestä”

  1. Erään aamuyön pyöräilyni katkaisi pyörätielle pysäköity auto. Koska itse noudatan tiukasti liikennesääntöjä, niin menin vaatimaan auton siirtoa pois läheisen grillin asiakkailta. Valitin äänekkäästi kuinka auto on väärin pysäköity ja muistutin lähellä olevasta ostarin isosta parkkipaikasta joka oli tyhjillään. Korostin mikä haloo siitä syntyisi jos polkupyöriä olisi keskellä autotietä (ja miten taksikuskit vihaavat pyöräilijöitä, mikä oli huono läppä). Hetken aikaa valitettuani auton omistaja tunnusti tekonsa, muttei kesken ateriaansa vielä tehnyt mitään. Samalla naapuribaarista tuli kundi joka oli todella ärsyyntynyt minusta. Hetken aikaa luulin että saan”turpaanii” kun joku toinen oli pysäköinyt väärin. Kysyin hyökkääjältä aikooko hän lyödä minua koska joku toinen rikkoo lakia? Pian autoilija ajoi pois, ja totesin riidanhaastajalle että ongelma poistui kun autoilija ajoi pois. Tilanne pisti hieman miettimään sitä mikä on ”yleinen käytäntö” jollain alueella, ja kuinka paljon voi oikeuksistaa pitää kiinni

    Vastaa

Jätä kommentti