Valosaastetta vähentämään

Kaamoksen ja pimeän keskellä monet meistä kaipaavat valoa.

Joulun alla ihmisten ikkunoihin ilmestyy mitä mielikuvituksellisempia ja värikkäämpiä virityksiä. Jollekin nämä valot voivat olla illan piristys, mutta toiselle vakava haitta.

Itse kiinnitin asiaan huomiota kun yritin kuvata kuuta sekä ihmettelin naapuritalon ikkunasta välkkyvää sinistä valoshowta.

Itse en ole hankkinut esimerkiksi jouluvaloja, koska koen ne turhaksi ja häiritseväksi.

Valo voi olla myös saastetta. Viimeaikoina asiaan on kiinnitetty yhä enemmän huomiota.

Esimerkiksi Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa lukee: ”Selvitetään tarvetta kehittää ohjeistusta häiritsevän valosaasteen vähentämiseksi.”

Valosaaste on keinovaloa, joka aheuttaa haittaa ihmisille tai ekosysteemeille. Kaupunkien hohdevalo voi loistaa satojen kilometrien päähän. Kaupunkien valot peittävät myös tähtitaivaan.

Suomen ympäristökeskuksen Jari Lyytimäen mukaan välittömiä haittoja valosaasteesta voi aiheutua esimerkiksi muuttolinnuille (eksymiset, törmäykset), merikilpikonnille (poikasten menehtyminen), hyönteisille (harhautuminen), nisäkkäille (hormonitoiminta), vesieliöille (herkkyys) ja kasveille (fotoperiodisuus).

Ihmisille valosaaste aiheuttaa stressiä, nukkumisvaikeuksia ja lisääntyviä onnettomuusriskejä sekä turvattoman tuntuisia pimeitä paikkoja valaistuserojen takia. Lyytimäen mukaan yli puolet eurooppalaisista on menettänyt valosaasteen takia Linnunradan näkyvistään.

Valosaastetta voitaisiin vähentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi tievalaistukseen, yhdyskuntarakenteeseen (eheyttämällä ja ulkovalaistusta rajoittamalla), mainosvalaistukseen, maatalouden kasvihuoneviljelyyn sekä korkeisiin rakennelmiin (tuulimyllyt, savupiiput, mastot).

Konkreettisesti tämä tarkoittaisi sitä, että valaistusta ei suunnata horisontin yläpuolelle ja kaikki valaistus suunnataan tarkasti kohteeseen, voimakasta valaistusta vältetään, valot sammutetaan aina kun niitä ei tarvita sekä rajoitetaan erityisesti sinisen valon käyttöä.

Valosaastetta vähentämällä säästetään myös energiaa ja vähennetään päästöjä. Esimerkisi WWF:n Earth Hour -kampanjassa sammutetaan valot tunniksi.

Oletko sinä huomannut turhaa valaistusta ympärilläsi?

Lisätietoja aiheesta löytyy myös International Dark-Sky Associationin (IDA) sivuilta.

2 kommenttia artikkeliin ”Valosaastetta vähentämään”

  1. Erittäin hyvä kirjoitus. Lisäisin vain sen, että valosaaste on myös rumaa ja ihmisellä on oikeus epärumaan ympäristöön niin kaupungissa kuin muuallakin. Ainoa tapa järjestää epärumaa ympäristöä ei saisi olla asuminen niin kaukana muista, etteivät pääse pilaamaan maisemaa. Siis pitää voida asettaa joku taso, jolla kaupunkitilan esteettisyyden on pysyttävä, ja jokainen joka sen rikkoo, olkoon suoraan korvausvelvollinen. Näinhän yhteiskunta toimii.

    Sorit tekonimestä. Anonyymi kommentointi on osa vapaata tiedonvälitystä. 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti